Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 07:48

Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αισιοδοξούν παρά τις ανοιχτές διαφωνίες

Γράφτηκε από την

Στο ρυθμό των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων κινήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το Σάββατο το βράδυ. Οι παριστάμενοι υπουργοί Νίκος Βούτσης και Νίκος Ξυδάκης περιορίστηκαν μετά από σχετικές ερωτήσεις μόνο να δηλώσουν αισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν έκανε καμία πολιτική δήλωση.

Ηταν εμφανές ότι κανένας από τους παριστάμενους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν να αναφερθούν στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και πολύ περισσότερο στις ανοικτές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός τους. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είναι ότι η ΝΕ Μεσσηνίας δεν κατάφερε μετά από πολύωρη συνεδρίαση την Παρασκευή το βράδυ να καταλήξει σε απόφαση και έκδοση σχετικής ανακοίνωσης. Ολα δείχνουν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το πώς θα εξελιχθεί η εσωκομματική διαπάλη. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στο Κοινοβούλιο, μετά από την οποία αναμένονται πρωτοβουλίες τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από όσους έχουν διαφοροποιηθεί.

 

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ

Δεν συμφώνησαν στην έκδοση ανακοίνωσης τα μέλη της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, μετά από πολύωρη συνεδρίαση για τη νέα σκληρή συμφωνία με την Ε.Ε. που αποφάσισε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση υπήρξαν εντάσεις και διαφορετικές απόψεις για την επιλογή του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος να αποδεχθεί ένα νέο  μνημόνιο, όμως ισχυρή ήταν και η έκκληση για ενότητα. Τα μέλη συμφώνησαν πως η συμφωνία δεν ταυτίζεται με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι την αποδοκίμασαν και τάχθηκαν υπέρ της ρήξης, όμως, υπήρξαν και φωνές πως προέχει να παραμείνει και να συνεχίσει η κυβέρνηση, για να υλοποιήσει ό,τι μπορεί από το πρόγραμμά της και να απαλύνει τον πόνο από τα σκληρά μέτρα.

Η διχογνωμία απέτρεψε τελικά την έκδοση ανακοίνωσης. Στη συνάντηση παρέστησαν οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Γιώτα Κοζομπόλη.

 

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει εξέφρασαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, προσερχόμενοι προχθές Σάββατο στην επίσημη πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.

Το ίδιο συναίσθημα εξέφρασαν και οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ο Θ. Πετράκος εξέφρασε για μία ακόμα φορά την πεποίθηση πως κράτησε τη σωστή στάση, μένοντας -όπως είπε- συνεπής στις δεσμεύσεις που το κόμμα του έκανε απέναντι στον ελληνικό λαό.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Βούτσης, ερωτώμενος για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, δήλωσε λακωνικά ότι «η Ελλάδα προφανώς και θα τα καταφέρει. Αυτό είναι το λιγότερο», ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και η δήλωση του Ν. Ξυδάκη που είπε: «Φυσικά και θα τα καταφέρει η Ελλάδα. Εδώ κάνουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όλα μπορούμε να τα κάνουμε».

Την αισιόδοξη προοπτική ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεραστεί εξέφρασε από την πλευρά της η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη που εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στα πόδια του όρθιος και θα πάνε όλα καλύτερα».

Εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, με ανθρώπους που μπορούν να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Ο πρωθυπουργός αποδέχεται αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Θα πάρει πρωτοβουλίες και θα λυθούν όλα, να είσαστε σίγουροι».

Πεπεισμένος ότι τηρεί συνεπή στάση σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Θ. Πετράκος: «Είμαι βέβαιος ότι κάνω το σωστό, γιατί το σωστό είναι να κάνεις αυτό για το οποίο σε εξέλεξε ο ελληνικός λαός, να είσαι συνεπής στο πρόγραμμα με το οποίο δεσμεύτηκε το κόμμα μου απέναντι στον ελληνικό λαό».