Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 21:06

Βουδούρης: Μείζονος σημασίας για την ανθρωπότητα η προστασία των τροπικών δασών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης ορίστηκε, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, εισηγητής για το σχέδιο νόμου για την εμπορία της τροπικής ξυλείας στην συνεδρία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 5 Μαΐου 2011.
Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Βουδούρης εξέφρασε την ανησυχία του για τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την καταστροφή των τροπικών δασών και την αδυναμία των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου να ανταποκριθούν στους στόχους που θέτει η συμφωνία του Κιότο.
"Τα τροπικά δάση καταστρέφονται σήμερα από τον άνθρωπο με έναν ρυθμό πραγματικά τρομακτικό. Κάθε ώρα της ημέρας υπολογίζεται ότι χάνεται περίπου μια δασική έκταση ίση με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Εάν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί, τα μισά από τα εναπομείναντα τροπικά δάση στη Γη θα έχουν οριστικά καταστραφεί ως το 2025 και με αυτόν τον ρυθμό το σύνολο των τροπικών δασών θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2060", επισήμανε ο Οδυσσέας Βουδούρης.
Απαιτείται η συντονισμένη προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας, η ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας, η προώθηση και υποστήριξη της έρευνας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των δασών και την εξασφάλιση της αειφορίας τους και η παράλληλη εφαρμογή πολιτικών αντιμετώπισης της φτώχειας των τοπικών κοινωνιών, που ζουν γύρω από τα τροπικά δάση. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα και ιδιαίτερα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την επακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.
Το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Μαΐου 2011, κινείται αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER