Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 15:50

Ερώτηση 23 βουλευτών για τον ΦΠΑ στα φροντιστήρια

Γράφτηκε από την

Δραματικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα θα έχει η επιβολή ΦΠΑ 23% -από μηδενικός που ήταν ώς τώρα- στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, τη στιγμή που «η παραοικονομία στον κλάδο της εκπαίδευσης αφήνεται ανενόχλητη».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνολικά 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος.

Οι βουλευτές σημειώνουν, ειδικότερα, ότι «βάσει μετρήσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία στην Ελλάδα διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, 600.000.000 κατευθύνονται στις νόμιμες δομές (που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και τα υπόλοιπα 400.000.000 μετατρέπονται σε αδήλωτες "μαύρες" αμοιβές (με αρνητικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τις αμοιβές αυτές λαμβάνουν ακόμη και καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Η συγκεκριμένη επιβολή ΦΠΑ θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση της παραοικονομίας, καθώς μέρος των γονέων θα στραφεί στην κατ’ οίκον αδήλωτη, ανασφάλιστη και αφορολόγητη εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλά και στη φοροδιαφυγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των φροντιστηρίων, τα οποία θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τα έξοδά τους για να μην οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο».

Οπως εξηγούν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, «οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών δεν είναι σε θέση μετά από 5 χρόνια ύφεσης να απορροφήσουν μια ξαφνική μεταβολή του ΦΠΑ από το 0% στο 23%, με δύο συνέπειες. Από τη μία, θα προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων, κάτι το οποίο θα σημάνει τη διακοπή των ενισχυτικών φροντιστηριακών μαθημάτων μεγάλου μέρους τον μαθητών, δεδομένου ότι το εισόδημα της μέσης οικογένειας έχει υποστεί καθίζηση. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες θα μετακυλίσουν το κόστος στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με απολύσεις και περικοπή του ωρομισθίου τους, που ήδη αυτή τη στιγμή είναι στα 3,5 ευρώ την ώρα. Με δυο λόγια, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων θα μειωθεί εις βάρος των γονιών των μαθητών και των εργαζόμενων».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει, αφ’ ενός αν «θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών» και αφ’ ετέρου αν «έλαβε υπ’ όψιν του κατά τις διαπραγματεύσεις την κοινοτική οδηγία 2006/112; Καταδείχτηκε στους ευρωπαίους εταίρους που συμφώνησαν -αν όχι επέβαλαν το μέτρο- ότι είναι ανακόλουθοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο».