Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 13:17

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για παράνομες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για παράνομες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων στη Μεσσηνία

Οι «παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών στη Μεσσηνία μέσω ιστοσελίδων» αποτελούν αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας Θανάσης Πετράκος, Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Ελενα Ψαρρέα.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους, που την απευθύνουν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο κυρίως αλλοδαποί ιδιοκτήτες, και όχι μόνο, πολυτελών κατοικιών να ενοικιάζουν τις κατοικίες αυτές ως τουριστικά καταλύματα, παράνομα μέσω ιστοσελίδων. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται και από καταγγελίες των ενώσεων ξενοδόχων που ζητούν την παρέμβαση των αρχών. Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλές καταγγελίες από νόμιμους επαγγελματίες και δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες για παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών μέσω ιστοσελίδων και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες για την περιοχή της Φοινικούντας, στα οποία τονίζεται ότι κυρίως Γερμανοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν παράνομα τις βίλες τους καθ’ όλη  τη διάρκεια του έτους».

Οπως τονίζεται στην ίδια ερώτηση, «το θέμα αυτό είναι μείζον και αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικά στα τουριστικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, αλλά και την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική». Επισημαίνεται δε ότι «οι ιδιοκτήτες των εν λόγω τουριστικών καταλυμάτων δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, και ενοικιάζουν τα καταλύματα αυτά μέσω ιστοσελίδων στο εξωτερικό, όπου καταβάλλουν και μικρό μέρος των χρημάτων της ενοικίασης (τα υπόλοιπα δίνονται τοις μετρητοίς στον ιδιοκτήτη στην Ελλάδα), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος. Οι κατοικίες που ενοικιάζονται παράνομα -χωρίς να έχουν επίσημη άδεια και το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ- υπολογίζονται σε περισσότερες από 50.000.

Ως εκ τούτου τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος».

Οι βουλευτές, καταλήγοντας, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν:

«α) Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί  το υπουργείο Οικονομικών, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Προτίθεται να ερευνήσει το πελατολόγιο των εγχώριων τουριστικών-μεσιτικών γραφείων που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι στην Ελλάδα των ξένων; β) Το ΣΔΟΕ θα ζητήσει στοιχεία από τις αντίστοιχες ελεγκτικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών για τις ξένες εταιρείες μίσθωσης τέτοιων ακινήτων που βρίσκονται εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την διασταύρωση στοιχείων; γ) Διενεργούνται έλεγχοι και από ποια υπηρεσία σε ιστοσελίδες που καταχωρούν ακίνητα προς ενοικίαση, σχετικά με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών; δ) Με ποιους τρόπους προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το υπουργείο Τουρισμού; ε) Πόσοι ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών έχουν κινήσει την διαδικασία και έχουν λάβει ειδικό σήμα λειτουργίας για τις βίλες και επαύλεις τους από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ώστε να μπορούν να τις ενοικιάζουν σε τουρίστες; στ) Προτίθεται το υπουργείο Τουρισμού να αναθεωρήσει τα άτοπα κριτήρια που ισχύουν και τα οποία εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να αδειοδοτηθούν, αλλά δε μπορούν;».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER