Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015 11:37

Ο Τσίπρας έβαλε ταφόπετρα στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την
Ο Τσίπρας έβαλε ταφόπετρα στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ

Αρθρο του βουλευτή της "Λαϊκής Ενότητας" Θαν. Πετράκου

Η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην προκήρυξη εκλογών, δείχνει ότι διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι με την υπογραφή του 3ου μνημονίου έχει ακυρώσει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες του έδωσαν τα μεγάλα εκλογικά ποσοστά.

Γνωρίζει επίσης ότι έχει προδώσει την λαϊκή εντολή και μάλιστα δύο φορές, των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Πάνω απ’ όλα όμως γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται οι συνέπειες στην κοινωνία από την εφαρμογή του 3ου και σκληρότερου μνημονίου που έχει υπογράψει. Η  κυβέρνηση επιθυμεί να πάνε οι πολίτες στις κάλπες πριν προλάβουν να ενημερωθούν και να συνειδητοποιήσουν το σύνολο των μέτρων αλλά και τη βαρβαρότητα του τρίτου μνημονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την ανακοίνωση των εκλογών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ επεμβαίνοντας ωμά στις εσωτερικές εξελίξεις τόνισε ότι «οι εκλογές θα μπορούσαν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα στήριξης» (δηλ. στο 3ο μνημόνιο). Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογών η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι εκλογές «αποτελούν μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης», ο δε πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του στην ευρεία συναίνεση που είχε η συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα του «να οδηγήσουν οι εκλογές σε μεγαλύτερη στήριξη της συμφωνίας». «Είναι κρίσιμο να διατηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη» σημείωσε με νόημα αποκαλύπτοντας το επίδικο των εκλογών εξπρές. Τέλος πηγές της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το Mega, τόνισαν ότι «η προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπήρξε αναμενόμενη. Οι εν λόγω πηγές σχολίαζαν ότι οι εκλογές ίσως θέσουν τέλος στην αβεβαιότητα για την εφαρμογή του νέου μνημονίου!»

Εχει λοιπόν κανένας αμφιβολία ότι οι εκλογές γίνονται για να συγκροτηθεί αμέσως μετά μια κυβέρνηση που να αποτελείται από όλους όσοι ψήφισαν «Ναι» στο τρίτο μνημόνιο;

Πέραν όμως από τα παραπάνω υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος διότι σε κάθε περίπτωση είχε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λόγος αυτός είναι να απαλλαχτεί από τα βαρίδια του «Οχι» και για να αιφνιδιάσει τους βουλευτές του «Οχι». Διακαής πόθος της κυβέρνησης είναι να σβήσει από τον πολιτικό χάρτη  το περήφανο  «Οχι» του δημοψηφίσματος και το «Οχι» στα μνημόνια. Τα διαχρονικά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθετήθηκαν από τον λαό, έχουν γίνει εφιάλτης για την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό προσφεύγει στις κάλπες με στόχο να επικυρώσει και να νομιμοποιήσει την εφαρμογή των μνημονίων συνολικά. Να σταθεροποιήσει ένα μνημονιακό σύστημα με «τερατώδη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.  

Με το διάγγελμα ο πρωθυπουργός έβαλε ταφόπετρα στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Εδωσε υπόσχεση ότι θα υλοποιήσει την επιθυμία των κ.κ. Γιουνκέρ και Σόιμπλε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με όλες τις μνημονιακές δυνάμεις, δηλ. με το μνημονιακό μέρος του «εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ» (γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό μπει στην κατάψυξη και ότι εμφανιστεί ουδεμία σχέση θα έχει με τις ιδρυτικές του αρχές και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις), τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Με το διάγγελμα ο πρωθυπουργός αποτελείωσε τις αντιμνημονιακές προσδοκίες του ελληνικού λαού, δίνοντας τη «μεγάλη» υπόσχεση ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα το τρίτο μνημόνιο που συνομολόγησε. Ο  Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε ένα μνημονιακό πρόσωπο που δεν έχει καμία σχέση με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις και αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικός σκοπός είναι να εμπεδωθεί η άποψη η οποία υποστηρίζει πως ότι και αν ψηφίζει ο λαός οι ίδιες απάνθρωπες πολιτικές θα εφαρμόζονται.

Η άμεση αντίδραση των πρώτων 25 Βουλευτών του «Οχι» (έπονται και άλλοι) να ανεξαρτητοποιηθούν και να συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με το όνομα Λαϊκή Ενότητα δημιουργεί νέα ελπιδοφόρα δεδομένα για το λαό. Η Λαϊκή Ενότητα αποτελείται από  βουλευτές οι οποίοι έμεινα πιστοί  στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπείς στο «Οχι» του ελληνικού λαού. Η Λαϊκή Ενότητα σηκώνει ψηλά τη σημαία του αγώνα για τη διέξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και πρόοδο της χώρας.

Η Λαϊκή Ενότητα θα συμβάλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού, πατριωτικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων.

Να προωθήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Να υπερασπίσει το αγωνιστικό «Οχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

Να ακυρώσει τη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες.

Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της Ελλάδας. 

Να βάλει τη χώρα σε ένα καινούργιο δρόμο εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, διεξόδου, ανόρθωσης και νέας προοδευτικής πορείας».

Το μεγάλο «Οχι» του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί. Δεν ηττήθηκε το αίτημα του λαού για κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας. Γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος από τα ΜΜΕ, τα οποία η κυβέρνηση δεν τόλμησε να πειράξει, θα είναι ανελέητος. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται και ο λαός στις επερχόμενες εκλογές, έστω και με αυτούς τους δυσμενείς όρους, θα δώσει απάντηση στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οι εκλογές αυτές θα είναι ένας πρώτος σταθμός για την ανεξάρτητη, προοδευτική και δημοκρατική Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

 

 

      


NEWSLETTER