Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 16:45

Ο Θανάσης Πετράκος στην "Ε": "Οι κυβερνητικές συνεργασίες υποστηρικτικοί μηχανισμοί των μνημονίων"

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Θανάσης Πετράκος στην "Ε": "Οι κυβερνητικές συνεργασίες υποστηρικτικοί μηχανισμοί των μνημονίων"

Τέρμα στα μνημόνια με ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα και μετεκλογικές συνεργασίες, οι οποίες όμως προς το παρόν είναι περιορισμένες, αλλά στο μέλλον μπορεί να γίνουν εφικτές, λέει σε συνέντευξή του στην "Ε' ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας στη Μεσσηνία, απαντώντας στο πώς μπορεί η χώρα να βγει από το σημερινό αδιέξοδο.

 Ο κ. Πετράκος θεωρεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας που θα υπάρξουν ως υποστηρικτικό μηχανισμό των μνημονίων, ενώ στη συνέχεια αποκρούει τον χαρακτηρισμό "λιποτάκτες" που τους πρόσαψε πρώην σύντροφός τους λέγοντας ότι θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει "αντάρτες" ή "αμετανόητους αντιστασιακούς".

Τέλος σε ερώτημα τι είναι αυτό που κατά την ΛΑ.Ε. αποτελεί την εναλλακτική λύση, ο Θαν. Πετράκος κάνει λόγο για σεισάχθεια στα "κόκκινα δάνεια", επαναφορά των 100 δόσεων στα χρέη, κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ, προστασία από τις απολύσεις κ.λπ.

 

Συνέντευξη στο Βασίλη Μπακόπουλο

- Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση; Πώς βλέπετε τη μετεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

“Για να βγει η χώρα από την σημερινή κατάσταση απαιτείται ο τερματισμός των μνημονίων και η εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού αριστερού προγράμματος ανάπτυξης της χώρας. Με αυτό ως δεδομένο είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία με προοδευτικό πρόσημο και με σκοπό την κατάργηση των μνημονίων και εφαρμογή ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Οσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες με άλλα κόμματα, ώστε να καταργήσουμε τα μνημόνια, αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες είναι ομολογουμένως περιορισμένες, όπως περιορισμένες ήταν και το 2010, όταν ο τότε ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που επέλεξε ως δέσμευση απέναντι στον λαό την κατάργηση του μνημονίου, ένας ΣΥΡΙΖΑ του 4,6% που κανείς δεν περίμενε ότι θα έχει την δυνατότητα κατάργησης των μνημονίων -άλλο αν την σπατάλησε και απογοήτευσε βαθύτατα το λαό τον Ιούλιο του 2015.

Ετσι και σήμερα μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά οι εξελίξεις μέχρι στιγμής το καθιστούν εφικτό στο μέλλον και αυτή η εκλογική αναμέτρηση για τη Λαϊκή Ενότητα θα είναι η αφετηρία για την δημιουργία ενός πλατιού λαϊκού μετώπου για την κατάργηση των μνημονίων”.

- Ποιες προοπτικές βλέπετε προκειμένου να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα εγγενή προβλήματά της, όπως οι νοοτροπίες που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων;

“Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα εγγενή προβλήματά της απαιτείται συστράτευση όλων των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων που σκοπό έχουν καταρχήν να απαλλάξουν την χώρα από την κηδεμονία των δανειστών, όπως αυτή εκφράζεται από τα μνημόνια.

Απαιτείται, επίσης, να σταματήσει η συνεχιζόμενη διαπλοκή μιας ελίτ η οποία μέσω των κυβερνητικών κομμάτων, που σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, επιβάλλει πολιτικές εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού και ενάντια στα συμφέροντα και στις επιθυμίες του, όπως έγινε με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Τις νοοτροπίες τις δημιουργούν οι πολιτικές και οι πρακτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν. Για να αλλάξουν, πρέπει να αλλάξουν και αυτοί που κυβερνούν, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ριζοσπαστικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος”.

- Η ανάδειξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μικρότερων κομμάτων ως ρυθμιστών του εκλογικού αποτελέσματος, υποδηλώνει στροφή του ελληνικού λαού σε συναινετικές κυβερνήσεις συνεργασίας;

“Αυτό που βλέπουμε, με λύπη το λέω, είναι η επιλογή, αυτή την στιγμή, κομμάτων που βλέπουν το μνημόνιο ως μοναδική λύση. Σε αυτό το σημείο, ως Λαϊκή Ενότητα, διαφέρουμε γιατί σε αντίθεση με τα κόμματα στα οποία αναφέρεστε, είμαστε το μόνο κόμμα που επιθυμεί την κατάργηση του μνημονίου και είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουμε ως πλειοψηφία κόμματα τα οποία θα βλέπουν ως μοναδική λύση την κατάργηση του μνημονίου.

Κυβερνήσεις συνεργασίας θα υπάρξουν, αλλά αυτό που επιδιώκουν όσοι τις θέλουν και τις προωθούν αυτό τον καιρό, είναι αυτές να λειτουργήσουν ως ισχυρός υποστηρικτικός μηχανισμός των μνημονίων. Δεν πρόκειται για επιθυμία του λαού, αλλά αποτέλεσμα της απαξίωσης των πυλώνων του δικομματισμού, την οποία οι δανειστές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με κυβερνήσεις συνεργασίας μνημονιακού προσήμου”.

- Αποδέχεστε στη ΛΑ.Ε. τον χαρακτηρισμό "λιποτάκτες" τον οποίο μεταχειρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καλαμάτα ο τ. υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου;

“Εχουμε ακούσει και χειρότερους χαρακτηρισμούς, όπως ''προδότες'' κτλ. Αλλά προδότης ή λιποτάκτης δεν είναι αυτός που με αυταπάρνηση κρατάει τη θέση του και υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του ελληνικού λαού, όπως αυτός εκφράστηκε, τόσο στο δημοψήφισμα, όσο και στις εκλογές του Γενάρη.

Λιποτάκτης δεν είναι αυτός που αρνείται να συνθηκολογήσει, γιατί αυτή είναι εντολή του λαού και δεν υπακούει σε εντολές από αυτούς που κατέθεσαν τα όπλα, αλλά ετοιμάζει ένα νέο γύρο αντίστασης, ακόμα πιο αποφασιστικής.

Ο κ. Αποστόλου θα μπορούσε να μας έχει χαρακτηρίσει ''αντάρτες'' ή ''αμετανόητους αντιστασιακούς'' ή κάτι παρόμοιο και θα ήταν πιο ακριβές και έντιμο από το να μας χαρακτηρίζει ''λιποτάκτες''”.

- Είσαστε -εσείς και οι υπόλοιποι στη Λαϊκή Ενότητα- υπέρμαχος της δραχμής, εκφράζετε το αποκαλούμενο “λόμπι της δραχμής”, όπως αναφερόταν παλιότερα;

“Λομπίστας είναι αυτός που εκφράζει και προσπαθεί να επιβάλλει κάποια συμφέροντα, έναντι του γενικού συμφέροντος. Οπότε, αν εκπροσωπώ κάποιο λόμπι αυτό είναι το λόμπι του ελληνικού λαού. Προσπαθώ, με λίγα λόγια, να υπερασπίσω και εγώ από την πλευρά μου τα συμφέροντα του λαού. Συνεπώς, δεν εκφράζουμε το ''λόμπι της δραχμής'' αλλά το ''λόμπι'' του λαού.

Τώρα, όσον αφορά στο μέρος της ερώτησης για το εθνικό νόμισμα, δεν είμαι ''ευρωλιγούρης'' ή ''ευρώδουλος'', δηλαδή εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για το νόμισμα, καθώς το νόμισμα δεν είναι παρά το ανταλλακτικό μέσο σε μια οικονομία.

Και εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούμε, αν επιλέγοντας το ευρώ ως ανταλλακτικό μέσο, η κοινωνία μας και η οικονομία μας βγήκαν κερδισμένοι. Σε αυτό η απάντηση είναι προφανώς όχι, καθώς η οικονομία μας είναι σε ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα του προ ευρώ ΑΕΠ (2000) έχοντας περάσει 15 χρόνια από τότε και συνεχίζει να κατεβαίνει σε πιο παλιά επίπεδα, την ώρα που άλλες χώρες της Ε.Ε. που έμειναν εκτός ευρώ έχουν αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας τους, έναντι ακόμα και του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Δηλαδή, εμείς που έχουμε επιλέξει το ευρώ ως νόμισμα, έχουμε μείνει στάσιμοι στο 2000 και κατεβαίνουμε, την ώρα που άλλες χώρες, εκτός ευρώ, έχουν πάει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η πιο κερδισμένη χώρα από το ευρώ είναι η Γερμανία, καθώς την οικονομία αυτής εξυπηρετεί το ευρώ. Συνεπώς είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για να ανοίξουμε κουβέντα για το πώς θα λειτουργεί η ελληνική οικονομία και πώς αυτή θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού”.

- Ο απλός κόσμος ζητεί μια απλή εξήγηση, ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα -στη δραχμή- μπορεί να αποτελέσει λύση, έστω και επώδυνη αρχικά, για την έξοδο της χώρας μας από τη σημερινή κατάσταση;

“Καταρχάς, η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ευρωζώνη και Ε.Ε. είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Η ευρωζώνη είναι ένα υποσύνολο χωρών της Ε.Ε. που έχουν κοινό νόμισμα, συνεπώς η έξοδος από αυτό το υποσύνολο -ή η μη είσοδος σε αυτό-, δεν σε καταργεί από μέλος της Ε.Ε.

Συνεπώς, μην μπλέκουμε πράγματα και μην ακούμε σειρήνες που λένε ότι θα γίνουμε τριτοκοσμική χώρα. Η λύση του εθνικού νομίσματος θα έχει δυσκολίες στην αρχή, αλλά πολύ γρήγορα θα συμβάλει στην οικονομική πρόοδο του λαού και του τόπου και θα ανατρέψει την σημερινή κατάσταση, όπως εξήγησα και στην προηγούμενη ερώτηση.

Το εθνικό νόμισμα είναι απλά αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία και συνδυάζεται στην πρότασή μας με την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας, την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, την διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων και τη διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων, το σταμάτημα της λιτότητας, τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι, και το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς”.

- Ποια είναι η εναλλακτική λύση που πρεσβεύει η Λαϊκή Ενότητα;

“Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Μονοψήφιος ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη, πλην τα είδη πολυτελείας. Σεισάχθεια στα ''κόκκινα δάνεια'' και επαναφορά των 100 δόσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ και προστασία από τις απολύσεις. Κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις. Διορισμοί στην εκπαίδευση και την υγεία, για να μην καταρρεύσουν σχολεία και νοσοκομεία.

Είμαστε οι μόνοι που τολμάμε και λέμε παύση πληρωμών στο χρέος και έξοδο από την Ευρωζώνη, εάν αυτή πρόκειται να σημαίνει μνημόνια. Το κεντρικό θέμα είναι να είμαστε κυρίαρχη χώρα, η οποία να μπορεί να πάρει μέτρα θετικά για τους πολίτες της”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER