Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 17:16

Δεξιά στροφή μετά το Παρίσι

Γράφτηκε από την
Δεξιά στροφή μετά το Παρίσι

Μεγάλοι κερδισμένοι η Λεπέν, ο Φαρατζ και η Πέτρι

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Κύρτσου

Το χτύπημα της ισλαμικής τρομοκρατίας στο Παρίσι ενισχύει τη δεξιόστροφη πολιτική δυναμική που αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη βοήθεια του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

"Δικαίωση" του Εθνικού Μετώπου

Η Γαλλία πηγαίνει σε κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου. Πριν το τρομοκρατικό χτύπημα οι δημοσκοπήσεις έδιναν άνετο προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί. Θα έβγαζαν, σε δύο γύρους, περιφερειάρχες στα 2/3 των περιφερειών. 

Η κατάσταση άλλαξε δραματικά μετά την αιματηρή επανεμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λεπέν έχει ανέβει τουλάχιστον 2 έως 3 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και προηγείται των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν χάσει τον αρχικό δυναμισμό τους. Οι Σοσιαλιστές παραμένουν τρίτη δύναμη αλλά η μετατροπή του Προέδρου Ολάντ από ένα χαλαρό ηγέτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ηγείται του πολέμου κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, τους δίνει πόντους. 

Ο κ. Ολάντ και οι συνεργάτες του έχουν υιοθετήσει τις περισσότερες θέσεις του Εθνικού Μετώπου, τις οποίες μέχρι πριν λίγους μήνες χαρακτήριζαν ακροδεξιές και ξενόφοβες. Επανήλθαν οι έλεγχοι των διαβατηρίων στα σύνορα, αυξάνεται η χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, αφαιρείται η ιθαγένεια από όσους τάσσονται στο πλευρό του ισλαμικού κράτους και κλείνουν τα τζαμιά στα οποία γίνεται επιθετικό κήρυγμα κατά της Γαλλίας. 

Προβάδισμα στο Brexit

Η δραστηριοποίηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην καρδιά της Γαλλίας και της ΕΕ έδωσε νέα δυναμική στους υποστηρικτές της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 52% των Βρετανών υποστηρίζουν το Brexit και μόνο το 48% την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.  

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κ. Κάμερον έχει παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους τις τέσσερις μεγάλες ενότητες θεμάτων στις οποίες θα στηριχθεί η επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Φαίνεται όμως ότι δημιουργείται δυναμική υπέρ του Brexit ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, με το σκεπτικό ότι η ΕΕ είναι περισσότερο ανασφαλής και τα προσφυγικά ρεύματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα μπορούσαν να δεχθούν οι Βρετανοί. 

Υπάρχει μια ειρωνεία στην όλη υπόθεση εφόσον η κατάρρευση του Ιράκ, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της Συρίας, προκλήθηκε με την εισβολή των δυτικών στρατευμάτων και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, με τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχε φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει ψευδόμενος ασύστολα ότι το καθεστώς του Ιράκ είχε στη διάθεσή του όπλα μαζικής καταστροφής.

Η τελευταία άμυνα

Οι ηγέτες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι δεν πρέπει να συνδέεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό με την κλιμάκωση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην ΕΕ. Σημασία όμως δεν έχει τόσο τι λένε οι ηγέτες, αλλά πώς αντιλαμβάνονται το ζήτημα οι πολίτες.

Εχει επικρατήσει η άποψη ότι είναι πρακτικά αδύνατη η οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση τόσων προσφύγων και πως η αναγκαστική περιθωριοποίησή τους σε αυτόνομες κοινότητες διευκολύνει την ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας. 

Το τελευταίο μεγάλο οχυρό στην άνοδο του δεξιού ευρωσκεπτικισμού και του ακροδεξιού αντιευρωπαϊσμού είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία επιμένει στην εφαρμογή ενός εξαιρετικά φιλόδοξου προγράμματος ενσωμάτωσης εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. Η καγκελάριος κ. Μέρκελ υφίσταται ήδη πολιτική φθορά εξαιτίας των επιλογών της με μεγάλο κερδισμένο το κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία", το οποίο κινείται ήδη σε επίπεδο δημοσκοπήσεων γύρω στο 10% και τη δυναμική πρόεδρό του Φράουκε Πέτρι.

Κατά την άποψή μου, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας θα πρέπει να αυστηροποιήσει την πολιτική του στο θέμα των προσφύγων για να αποφύγει την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του.


NEWSLETTER