Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 13:15

Μια εβδομάδα στη Βουλή - "Βοσκήσιμες γαίες"

Γράφτηκε από την

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη

Δικηγόρου - Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

Μια βδομάδα είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική, είχε πει ο αρχηγός του βρετανικού κόμματος των Εργατικών, Χάρολντ Ουίλσον. Αυτή η βδομάδα ήταν ένα πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα κι όχι μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και ευρύτερα. Το “σαμποτάζ” των εκλογών στη ΝΔ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αποδέσμευση των 2+10 δισ. ευρώ, η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, οι πληροφορίες για δημιουργία “πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων” στο άμεσο μέλλον, το ξεφούσκωμα της “υπόθεσης Πανούση”, η κατάθεση του προϋπολογισμού, οι απελπισμένες κινήσεις της Τουρκίας μπροστά στην κατάρρευση της πολιτικής της στη Συρία, η πιθανή αναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας, η συνεχιζόμενη απειλή από τους μαχητές του “ιερού πολέμου” στην Ευρώπη και ευρύτερα, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας από μια τόσο κοντινή σε μας γενικευμένη σύρραξη… όλα αυτά συνέθεσαν ένα ιδιαίτερο, ασυνήθιστο, σκηνικό.

Η Βουλή των Ελλήνων, από τη μεριά της, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να συντομεύσει τον πολιτικό χρόνο των εκκρεμοτήτων που έχει κληρονομήσει από το παρελθόν. Οπως λέει μια κινέζικη παροιμία, ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με το πρώτο βήμα. Και το νομοθετικό σώμα, η Βουλή, έκανε μερικά σημαντικά βήματα, στη βδομάδα που πέρασε. Ενα από αυτά ήταν η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τις “βοσκήσιμες γαίες”, που περιλαμβάνει και τους λιβαδότοπους και τους βοσκότοπους και τα απλά λιβάδια, αλλά όχι, για παράδειγμα, τους λειμώνες. Οι αποχρώσεις των εννοιών έχουν εδώ τη σημασία τους. 

Με το “βοσκήσιμες γαίες” ο νομοθέτης θέλει, μέσα σε όρια και υπό προϋποθέσεις αειφορίας και σταθερής υγείας των οικοσυστημάτων, να μπορούμε ή να μπορέσουμε να βοσκήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εκτάσεις και ιδανικά όλες.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, οι εισαγωγές κρέατος αποτελούν το 21% και οι εισαγωγές γάλακτος-γαλακτοκομικών αποτελούν το 16% των συνολικών γεωργικών μας εισαγωγών - δηλαδή από το σύνολο των εισαγωγών τροφίμων ένα 37%-40% αποτελούν οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων. Αποτέλεσμα περίπου 1,5 και πλέον δισ. ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών. Φυσικά εξασφαλίζουμε τροφή όχι μόνο για τα 11 εκ. Ελληνες και το 1-1,5 εκ. αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας, αλλά για τα 26 εκατομμύρια, φέτος, ξένους επισκέπτες. Ομως υπάρχουν περιθώρια επέκτασης της πρωτογενούς παραγωγής με άμεσα οφέλη για όλη την οικονομία - θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση συναλλάγματος, κλπ.

Η επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο έκανε σημαντική πρόοδο προς μια ορθολογική διαχείριση αυτού του φυσικού πόρου προς την κατεύθυνση που προαναφέραμε, αλλά και με σεβασμό στους νόμους της φύσης και στους 4 βασικούς κύκλους των οικοσυστημάτων: τον κύκλο του νερού, τον κύκλο των μεταλλικών στοιχείων που περιλαμβάνει τον κύκλο του άνθρακα, τον κύκλο της ενέργειας και τον κύκλο της δυναμικής κοινότητας του οικοσυστήματος  με τον άνθρωπο.

Ειδικά στη χώρα μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί 263 σπάνια είδη φυτών είναι απειλούμενα, από ένα σύνολο 6500 που από αυτά τα 730 είναι ενδημικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αναπτύξουμε μηχανισμούς παρακολούθησης της υγείας των οικοσυστημάτων ειδικά όπου ενδημούν αυτά τα απειλούμενα με εξαφάνιση 263 είδη.

Σε κάθε περίπτωση, στις σημερινές συνθήκες και στην προσπάθεια που απαιτείται από όλους μας να αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση, το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες στοχεύει σε μια όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, για να ανταποκριθεί η κτηνοτροφική παραγωγή στις άμεσες ανάγκες και να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη πολύπλευρη μελέτη που να διασφαλίζει την πραγματική αειφορία των οικοσυστημάτων της χώρας μας.