Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 13:15

Η κυβέρνηση Τσίπρα μας οδηγεί σε πλήρη ευρωπαϊκή απομόνωση

Γράφτηκε από την

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου

Η κυβέρνηση Τσίπρα οργανώνει ένα νέο γύρο αναμέτρησης με τους Ευρωπαίους εταίρους με πιθανότερο αποτέλεσμα την πλήρη ευρωπαϊκή απομόνωση της Ελλάδας. Εδώ και μήνες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος εμπαίζουν τους Ευρωπαίους εταίρους υποκρινόμενοι ότι θα συμβάλουν στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων -τα οποία είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκά- προκειμένου να περιοριστεί η ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω Ελλάδας. 

Προκλητικά αδιάφοροι

Οι κυβερνητικοί παράγοντες αποδεικνύονται προκλητικά αδιάφοροι στις εθνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες. Ενώ η ροή προσφύγων και μεταναστών είχε περιοριστεί στους 40.000 το χρόνο επί κυβέρνησης Σαμαρά φτάσαμε τώρα στα 800.000 με 1.000.000 άτομα το χρόνο. 

Τα σύνορα δεν φυλάσσονται άλλοτε για ανθρωπιστικούς και άλλοτε για υποτιθέμενους εθνικούς λόγους, οι χώροι υποδοχής και ελέγχου των μεταναστών που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση καταργήθηκαν, τα λεγόμενα hot spots τα οποία συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν, έμειναν στα χαρτιά και η κοροϊδία των κυβερνητικών "εγκεφάλων" σε βάρος των Ευρωπαίων συνεχίζεται με προκλητικό τρόπο.

Μεγάλοι κερδισμένοι από το χάος που δημιουργήθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων Τσίπρα είναι το κύκλωμα των διακινητών, οι Ελληνες συνεργάτες τους και φυσικά η Τουρκία, η οποία αναβαθμίζεται σε προνομιούχο συνομιλητή και εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. 

Μεγαλώνει ο λογαριασμός

Η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα κινήθηκε αντιευρωπαϊκά την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος 2015 αμφισβητώντας τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης. Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα κινείται αντιευρωπαϊκά αρνούμενη να συμβάλει στον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών και να διευκολύνει έτσι την οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθεροποίηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα στη λειτουργία της ΕΕ και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του ανεβάζουν συνεχώς τον ευρωπαϊκό λογαριασμό με τον οποίο θα βρεθούμε αντιμέτωποι. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ, δυτικές ή ανατολικές, περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένες, θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει τα καλώς εννοούμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ηδη αρκετές κυβερνήσεις ζητούν τον προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από το χώρο Σένγκεν μέχρις ότου καταφέρουν οι κυβερνητικοί και κρατικοί αρμόδιοι να οργανώσουν τη φύλαξη των συνόρων μας και τον έλεγχο των προσφύγων και των μεταναστών. 

Υπάρχουν δύο πρόσθετοι παράγοντες που επιβαρύνουν τη θέση της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που κατέληξε στο τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο ο κ. Καμμένος είχε απειλήσει τους Ευρωπαίους ότι θα "πλημμυρίσουν" με πρόσφυγες και τζιχαντιστές σε περίπτωση που δεν δεχθούν τις θέσεις Τσίπρα - Βαρουφάκη. 

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί σκόπιμα την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η συνεννόηση με τους Ευρωπαίος εταίρους και πιστωτές. Αρχίζουν να μεγαλώνουν ξανά οι οικονομικές εκκρεμότητες για την ελληνική πλευρά και μαζί με αυτές ο πειρασμός για ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους να ανταποδώσουν την κακή διάθεση της Αθήνας στο προσφυγικό ζητώντας την άμεση και πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά στην οικονομία.

Τον Ιούλιο λίγο έλειψε να μας βγάλει ο κ. Τσίπρας από την ευρωζώνη, το Δεκέμβριο μας οδηγεί με τα λάθη και τις παραλείψεις του εκτός ζώνης Σένγκεν, ενώ σε μερικούς μήνες μπορεί να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με το σενάριο του Grexit. Φαίνεται ότι για τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του η ευρωπαϊκή απομόνωση της Ελλάδας είναι ένας στρατηγικός στόχος, την επίτευξη του οποίου προωθούν με κάθε τρόπο.