Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 16:22

Επερώτηση Δαβάκη για την αντιπυρική προστασία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερωτήσεως που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στη Βουλή, με αντικείμενο τα προβλήματα αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στον υφιστάμενο σχεδιασμό πυροπροστασίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το λόγο έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ασυγχώρητη ολιγωρία στην προετοιμασία αλλά και την αποτελεσματική αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Ως απαράδεκτο χαρακτήρισε ο κ. Δαβάκης το γεγονός ότι είναι καθηλωμένα και τα πέντε (5) ιδιόκτητα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία διαθέτει η πολιτεία. Και είναι απαράδεκτο συνέχισε ο κ. Δαβάκης δοδομένων των πρωτοφανών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, οι οποίες θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από την ενοικίαση άλλων ελικοπτέρων, και όχι αυτών που ήδη διαθέτει η χώρα μας, για να πραγματοποιείται η από αέρος κατάσβεση των πυρκαγιών.
Γιατί δεν συντηρήσατε σε ανύποπτο χρόνο τα πυροσβεστικά ελικόπτερα κ. Υπουργέ ; είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης στον παριστάμενο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνα.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι παρόμοια είναι και η κατάσταση η οποία επικρατεί και στα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Όπως αναφέρουν  έγκυρες πληροφορίες από τα είκοσι ένα (21) διαθέσιμα αεροπλάνα της χώρας μόνο τα επτά (7) είναι κατάλληλα για να επιχειρήσουν, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε στο σχεδιασμό για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας.
Επιπλέον ο Λάκωνας βουλευτής αναφέρθηκε διεξοδικά και στην πυροσβεστική θωράκιση της Λακωνίας και τα προβλήματα που αυτή έχει, θέμα το οποίο έχει αποτελέσει και στο παρελθόν αντικείμενο δικής του κοινοβουλευτικής παρεμβάσεως. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην προκλητική και αναιτιολόγητη απόφαση της παρούσας  κυβέρνησης να καταργήσει, το κλιμάκιο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΜΑΕΔΥ στη Σπάρτη, επικαλούμενη το «δυσβάστακτο κόστος» παράτασης της λειτουργίας του. Ο κ. Δαβάκης υποστήριξε για ακόμη μία φορά πως είναι αναγκαία η παρουσία του κλιμακίου της ΜΑΕΔΥ στη Σπάρτη, γιατί επενέβαινε τα πρώτα κρίσιμα λεπτά της πυρκαγιάς.

Ανέφερε επίσης ότι οι ευθύνες που βαραίνουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι τεράστιες διότι ενώ ήδη βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου παρουσιάζονται μεγάλες  καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών αλλά και την περαιτέρω στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης πρότεινε στον παριστάμενο Υφυπουργό επιτέλους να ιδρυθεί ένας ενιαίος αεροπορικός φορέας ο οποίος θα συμπληρώνει την αεροπορική δράση και επέμβαση της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής αλλά και του διαλυμένου «αεροπορικώς» ΕΚΑΒ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης τόνισε στον παριστάμενο υφυπουργό κ. Όθωνα, πως σε ζητήματα αντιμετωπίσεως των πυρκαγιών δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάθεση αντιπολιτευτικής κριτικής αλλά με συναινετικό πνεύμα να λύνονται τα όποια προβλήματα.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER