Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 17:16

Γιαννακοπούλου στη Βουλή: Επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο είναι μία από τις κρισιμότερες όχι μόνο της σημερινής Βουλής, αλλά συνολικά της δικής μας πολιτικής γενιάς.

Από την έκβασή της θα φανεί αν ο σημερινός πολιτικό κόσμος μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Αν έχει τη δυνατότητα και το ειδικό βάρος να σηκώσει το βάρος δύσκολων αλλά δυστυχώς αναγκαίων αποφάσεων.

Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι η κυβερνητική σταθερότητα ή συνοχή.
Δεν είναι μερικές μονάδες στις δημοτικότητες των ηγετών μας ή στην πρόθεση ψήφου των κομμάτων μας.
Αυτό που κρίνεται είναι η οικονομική σταθερότητα της πατρίδας μας. Είναι το μέλλον των νέων Ελλήνων, αλλά και οι θυσίες των παλαιότερων γενεών.

Δεν είναι κινδυνολογία να θέτεις τα προβλήματα ως έχουν.
Δεν είναι κινδυνολογία να αναλαμβάνεις το βάρος δύσκολων αποφάσεων.
Ας βγει ένας συνάδελφος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων και ας πει ευθέως: «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση». Ας βγει να το πει!
Ας βγει ένας να πει ευθέως: «μην ανησυχείτε, οι ξένοι μπλοφάρουν, κανείς δεν θα τολμήσει να μη μας δώσει τη δόση».

Ας βγει και ας αναλάβει το βάρος των λόγων του και ας δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ας βγουν όσοι ζητούν συναίνεση – από όλα τα κόμματα – και σήμερα καταψηφίζουν, ας μας εξηγήσουν τη στάση τους.
Διότι δεν καταλαβαίνω πώς την εννοούν τη συναίνεση. Συναίνεση στα εύκολα; Η συναίνεση στα δύσκολα χρειάζεται!

Το να λες ότι «δεν πειράζει, η Κυβέρνηση έχει 155 βουλευτές και το περνάει μόνη της», δεν αρκεί. Είναι αποποίηση ευθυνών, δεν είναι στάση ευθύνης.
Και αυτό το λέω κυρίως για τους βουλευτές της ΝΔ και άλλων μικρότερων κομμάτων που δήθεν κόπτονται για τη συναίνεση και την εθνική ομοψυχία.

Από αυτούς περιμένουμε μια στάση ευθύνης. Από τους υπόλοιπους, αυτούς που καταψηφίζουν τα πάντα και ποντάρουν στην αποτυχία της χώρας, ούτε εμείς, ούτε δυστυχώς κανείς στην Ευρώπη περιμένει τίποτα... 


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το μεσοπρόθεσμο είναι σκληρό, είναι δύσκολο, έχει αδικίες, έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος.
Κανένας δεν τα αρνείται.
Αλλά η μη υπερψήφισή του έχει ακόμα μεγαλύτερο κόστος. Διότι μια στάση πληρωμών της χώρας μας θα έχει τραγικές συνέπειες στη ζωή όλων μας.

Κάθε μέρα, πλήθος σοβαρών οικονομολόγων και αναλυτών σε όλη την Ευρώπη μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει δρόμος έξω από την πολιτική που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας: Την από μέρους τους χρηματοδότηση των αναγκών μας και τη δική μας υποχρέωση για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για να τελειώνουμε οριστικά με το φαύλο κράτος που επί 10ετίες ανεχτήκαμε και μας έφερε ως εδώ.

Είναι ένας δρόμος που δεν είναι στρωμένος με όμορφα λόγια. Δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις και χρυσές συνταγές.
Είναι όμως μια προσπάθεια με αρχή, μέση και τέλος οι οποία έχει τη στήριξη των εταίρων μας και όλων των διεθνών οργανισμών.

Η δική σας πρόταση κύριοι της ΝΔ τι ακριβώς είναι;
Προσπαθείτε να τετραγωνίσετε τον κύκλο, με το να υπόσχεστε μαγικές λύσεις.
Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι με λιγότερους φόρους και λιγότερες περικοπές δαπανών θα μειώσετε το έλλειμμα.
Γιατί αυτό ακριβώς λέτε: Το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει λιγότερες περικοπές δαπανών και παράλληλα υπόσχεστε περικοπές φόρων για να τονωθεί δήθεν η ανάπτυξη.
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι φόροι είναι το μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση επενδύσεων – το οποίο, φυσικά, δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν φιλικό ένα επενδυτικό περιβάλλον – για να αποδώσει μια τέτοια πολιτική, για να ωριμάσουν οι επενδύσεις και να δημιουργηθεί πλεόνασμα μέσω της ανάπτυξης χρειάζεται ένας ολόκληρος οικονομικός κύκλος που διαρκεί χρόνια.

Υπάρχουν σήμερα αυτές οι δυνατότητες, όταν καθημερινά δίνουμε ως χώρα έναν αγώνα επιβίωσης πιεζόμενοι από την αδυναμία μας να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες;

Ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους; Γι’ αυτό δεν έχετε έναν αξιόπιστο συνομιλητή στην Ευρώπη. Γι’ αυτό σας εγκαλούν για έλλειψη υπευθυνότητας.
Γι’ αυτό οι ελπίδες όλων έχουν στραφεί σε μας, στο ΠΑΣΟΚ, στους βουλευτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, οι οποίοι έχουμε πλήρη συναίσθηση και του καθήκοντος και των ευθυνών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για να ξεπεράσουμε τη τραγική συγκυρία που βρισκόμαστε πρέπει όλοι μας να αφήσουμε στην άκρη, μικρότητες, προσωπικές ιδιοτέλειες και πολιτικές δειλίες.

Όλοι, όλα τα κόμματα έχουμε κάνει λάθη. Και το δικό μου κόμμα.
Πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης, ομάδες πίεσης, συνδικαλιστές, εξέθρεψαν επί χρόνια το τέρας του λαϊκισμού και σήμερα αυτό κινδυνεύει να μας καταπιεί όλους.

Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος. Και θα το βάλουμε με δύσκολες αποφάσεις. Επώδυνες, σκληρές, με κόστος, αλλά αναγκαίες για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Αυτό προσπαθεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Και με το νέο της σχήμα οφείλει να προσπαθήσει περισσότερο.
Να είναι πιο αποφασιστική. Πιο αποτελεσματική.
Επιτέλους κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, κυβερνείστε αποφασιστικά, υλοποιείστε όλα όσα έχετε αποφασίσει. Μην αδρανείτε καθόλου. Μην ανέχεστε άλλο να συγκυβερνάτε με τις συντεχνίες των ρετιρέ. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι δίπλα σας, είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας, αυτό πρέπει να κάνουμε. Μακριά από κοροϊδίες και λαϊκισμούς.

Και σε ό,τι με αφορά, θα σταθώ δίπλα της και σε αυτή την κρίσιμη μάχη.


Σχόλια  

0 # ΒΑΣΙΛΙΚΗ 29-06-2011 18:05
ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΕΙ ΠΙΑ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Takis 214 30-06-2011 10:54
Αίσχος και ντροπή της θα έλεγα. Μήπως πρέπει να τους πούμε και ευχαριστώ που το ψηφίσανε; Καθημερινά μας πουλάνε ακόμη και τη σκέψη μας. Καλύτερα να μην κατέβει στη Καλαμάτα, αυτή και οι όμοιοί της, για να μας ζητήσουν τη ψήφο μας. Θα μας βρουν απέναντί τους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER