Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 19:02

Οδ. Βουδούρης: «Δεν παίζω ρώσικη ρουλέτα»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο με στόχο τη σωτηρία της χώρας την οποία όμως καλούμαστε να επιτύχουμε με σκληρά αντικοινωνικά μέτρα. Αυτά τα μέτρα δεν με εκφράζουν και αδυνατώ να τα υποστηρίξω. Αλλά από την απόφαση μας κρίνεται και κάτι άλλο: η αποτροπή της χρεοκοπίας, που θα συνιστούσε ολική κατάρρευση της χώρας. Ας αναλύσουμε ψύχραιμα τους όρους αυτής της επιλογής.

Ερώτημα πρώτο: η απόρριψη του μεσοπρόθεσμου σημαίνει υποχρεωτικά χρεοκοπία;
Η απάντηση είναι: όχι υποχρεωτικά. Αλλά πιθανά. Πόσο πιθανά; Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια. Ακούμε ότι υπάρχει σχέδιο Β από τους εταίρους μας. Μπορεί κάποιος να το υπογράψει; Όχι.
Με απλά λόγια: το να βάλουμε στοίχημα πως θα αποφύγουμε την χρεοκοπία χωρίς το μεσοπρόθεσμα είναι σαν να παίζουμε ρώσικη ρουλέτα.

Ερώτημα δεύτερο: αν ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο, είναι οριστική η αποφυγή της χρεοκοπίας; Η απάντηση είναι: όχι. Όχι υποχρεωτικά. Αλλά ενδεχομένως, ναι. Αν κάνουμε τις απαραίτητες συμπληρωματικές κινήσεις. Αυτά είναι τα αντικειμενικά δεδομένα.

Τι προτάσεις ακούστηκαν;
Η αντιπολίτευση αγνοεί τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και η ΝΔ προτείνει ένα «σωστό μείγμα πολιτικής». Αυτό θυμίζει κάπως τον Πανοραμίξ και το μαγικό του μείγμα. Εμείς οι Έλληνες θα πιούμε το μαγικό μείγμα του κ. Σαμαρά και θα κατατροπώσουμε το χρέος, όπως ο Αστερίξ κατατροπώνει τους Ρωμαίους…
Σύμφωνα όμως ακόμα και με τους ευρωπαίους πολιτικούς του φίλους, αυτό δρα μάλλον ως κώνειο παρά ως τονωτικό.

Έχουμε λοιπόν να επιλέξουμε μεταξύ μιας κακής λύσης, αλλά με αναστρέψιμες επιπτώσεις και μιας χειρότερης που ενδέχεται να μην είναι αναστρέψιμη. Δηλώνω συνεπώς, πρώτον ότι δεν μπορώ μα παίξω ρώσικη ρουλέτα. Και δεύτερον, ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, που απλώς επιτρέπει να επιζήσουμε μερικούς μήνες ακόμα ως κοινωνικό κράτος, πρέπει να συνοδευτεί με μια δέσμευση: ότι θα ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την οριστική έξοδο από την κρίση.

Τις μεταρρυθμίσεις αυτές τις ξεκίνησε δυναμικά η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η πρακτική τους εφαρμογή όμως καθυστέρησε, ειδικά το 2011. Οφείλουμε εξηγήσεις. Η αυτοκριτική δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι προϋπόθεση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.

Κάναμε πάρα πολλά για την χώρα μας μέσα σε λίγους μήνες. Κάναμε και λάθη. Ας τα ονομάσουμε λοιπόν, συγκεκριμένα, ας αναλύσουμε γιατί έγιναν και ας δρομολογήσουμε τα μέτρα για να μην επαναληφτούν. Και να πάμε αποφασιστικά μπρος, οριστικά.

Σχόλια  

0 # kalamatafreespace 30-06-2011 12:14
Κ.Βουδούρη αυτήν την στιγμή υπάρχει διάσταση κράτους και κοινωνίας .Το έχετε συνειδητοποιησει;;;
Αυτήν την στιγμή, μέσα από το μεσοπρόθεσμο καταστρατηγούντ αι βασικές μας ελευθερίες, π.χ κοιτάξτε τον δεύτερο νόμο σε σχέση με τις συγκεντρώσεις! Τι θα κάνετε το ᾽68 εσείς αν σας απαγόρευαν να διεκδικήσετε και να διαμαρτυρηθείτε για την καταστολή της αστυνομίας;;;
Αυτό που βιώσαμε αυτές τις μέρες ήταν ΜΙΑ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΧΟΥΝΤΑ! ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΔΕΝΑΝ , ΣΑΠΑΚΙΑΖΑΝΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ! ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ!!! ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ! Πως πιστευετε τα όσα λέει ότι θα πραγματοποιήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση όταν στο εσωτερικό της δέχεται και υποστηρίζει τέτοιες συμπεριφορές!!!
Αυτήν την στιγμή υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές απόψεις που μιλούν για ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
ΦΥΣΙΚΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ . Αλλα πραγματικά πείτε μας τι θα γίνει, αν ξαφνικά στην ΜΕΣΣΗΝΙΑ σκάσει πετραιλαικός κολοσσός και συνεργαστει με την COSCO , για την .....εκμετάλλευ ση της θάλασσας μας;;;;
Μπορεί να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας , αλλά όταν εκχωρούνται οι φυσικοί μας πόροι και η γη μας σε εταιρείες, όλα είναι πιθανα!

ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER