Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 15:17

Γιώργος Κύρτσος: Στο ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας θα πληρώσει τα λάθη του

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Στο ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας θα πληρώσει τα λάθη του

Η κυβέρνηση στην τέλεια πολιτική παγίδα

Δεν υπάρχει κανείς να βγάλει τον κ. Τσίπρα και τους βασικούς συνεργάτες του από την αδιέξοδη πολιτική διαχείριση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού. Εκαναν όλα τα λάθη που μπορούσαν, θεωρώντας ότι το πολιτικό παιχνίδι θα είναι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στα μέτρα τους. Η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και την αφήνει χωρίς εφεδρείες σε μια δύσκολη μάχη. 

Μεγάλα λάθη

Το πρώτο λάθος του κ. Τσίπρα είναι ότι έδωσε υπερβολικές υποσχέσεις στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους. Είναι αλήθεια ότι ανέβασε θεαματικά τα ποσοστά του κόμματός του μεταξύ των συνταξιούχων, υποσχόμενος σε πρώτη φάση τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και δίνοντας, σε δεύτερη φάση, εγγυήσεις για το εισόδημα όλων των συνταξιούχων. 

Η πολιτική μπλόφα αποδείχτηκε πολύ σκληρή για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και αυτό εξηγεί τη βαθιά δυσαρέσκεια με τα μέτρα που οδηγούν στη μείωση του εισοδήματός τους. Το δεύτερο λάθος του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του είναι ότι άφησαν τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση να επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να πάρουν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. 

Πολιτική αλαζονεία

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε ίσως να διαχειριστεί, παρά τα λάθη της, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό εάν δεν είχε πέσει θύμα της πολιτικής της αλαζονείας. 

Τον Ιούλιο η ΝΔ διέσωσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα από την επίθεση που δέχτηκε από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ πρόσφερε την υποστήριξή της για να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης σε συνθήκες που θα οδηγούσαν στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Η κυβερνητική ηγεσία όχι μόνο δεν αναγνώρισε την προσφορά της ΝΔ αλλά οργάνωσε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, με στόχο να τιμωρήσει πολιτικά αυτούς που την διευκόλυναν στο όνομα του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος. 

Η αλαζονεία της κυβερνητικής ηγεσίας την οδήγησε επίσης σε μία συμμαχία χωρίς αρχές με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου και σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν την αναγκαία γέφυρα που θα συνέδεε την κυβέρνηση Τσίπρα με τον οικονομικό ρεαλισμό και τα κεντροαριστερά κόμματα και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, θεωρώντας ότι η ΝΔ θα παρέμενε αποδυναμωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα ήταν ένα είδος εφεδρείας στη διάθεση της κυβερνητικής ηγεσίας. Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ κατέρρευσαν -το δείχνει και το εντυπωσιακό δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- όλοι οι πολιτικοί υπολογισμοί του Μαξίμου και ήρθαν στην επιφάνεια τα μεγάλα λάθη και οι παραλείψεις που ανέβασαν στη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου τον λογαριασμό της διαχείρισης της κρίσης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν τα σκληρά, άδικα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναποτελεσματικά μέτρα Τσίπρα-Κατρούγκαλου γιατί οποιοσδήποτε δισταγμός θα οδηγούσε στην εσωτερική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και στην άνετη εκλογική επικράτηση της ΝΔ. 

 

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου


NEWSLETTER