Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 14:55

Ο Θαν. Δαβάκης για το νέο Μουσείο Σπάρτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το θέμα της κατασκευής του Νέου Μουσείου της Σπάρτης λόγω των νέων εξελίξεων, έφερε και πάλι με Επίκαιρη Ερώτησή του, στη Βουλή, χθες το απόγευμα 12/7/2011, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Ο Λάκωνας βουλευτής, αφού μίλησε για την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να παραδώσει επιτέλους ένα σύγχρονο Μουσείο στη Σπάρτη, για
να στεγαστεί το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του ενός από τους δύο
πόλους της αρχαιότητας, αφού ο άλλος δηλαδή η Αθήνα, είχε διαφορετική μεταχείριση από το επίσημο ελληνικό κράτος, ζήτησε από τον παριστάμενο
Υφυπουργό Πολιτισμού κ.Νικιτιάδη να τοποθετηθεί επί των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει, σχετικά με την ακύρωση της προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Τ και της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και της απόφασης του Περιφερειάρχου κ. Π.Τατούλη, να προχωρήσει στη σύναψης νέας.
Ο Υφυπουργός κ. Νικιτιάδης, είπε στο κ. Δαβάκη, ότι «η νέα Περιφερειακή αρχή, έκρινε ότι η προηγούμενη προγραμματική σύμβαση δεν ανταποκρίνεται σε αυτό πού η ίδια έχει επιλέξει για τη Σπάρτη και προχωρά σε μία διευρυμένη καινούργια προγραμματική σύμβαση, (Σχέδιο της οποίας έδωσε στον κ. Δαβάκη) η οποία περιέχει πολλά περισσότερα πράγματα, αναδεικνύει περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο και προσιδιάζει η όλη διαδικασία  με αυτή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης».
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης, είπε ότι είναι δικαίωμα της αιρετής Περιφέρειας να επιλέξει νέα προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό όμως που γέννα σοβαρά ερωτηματικά, είναι γιατί δεν ευοδώθηκε η παλιά προγραμματική σύμβαση και εν πάση περιπτώσει ποια είναι η άποψη του ΥΠ.ΠΟ.Τ για αυτήν την εξέλιξη, δεδομένου ότι είναι το ένα μέρος των συμβεβλημένων.
Παράλληλα ο κ. Δαβάκης παρατήρησε ότι ενώ η παλαιά προγραμματική σύμβαση προέβλεπε δαπάνη 1.200.000€ για το σύνολο των μελετών, η καινούργια προγραμματική σύμβαση ανέρχεται σε διπλάσιο προϋπολογισμό και αναρωτήθηκε αν τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις. «Λεφτά υπάρχουν; Ρώτησε χαρακτηριστικά τον Υφυπουργό ο κ. Δαβάκης». Η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία δεν οφείλεται σε εμάς είπε ο Υφυπουργός κ. Νικιτιάδης. «Εμείς είχαμε υπογράψει τη παλαιά σύμβαση και ο νέος Περιφερειάρχης ήθελε περισσότερα πράγματα, γιατί είπε ότι η σύμβαση αυτή δεν τον καλύπτει, ενώ δήλωσε ότι τα χρήματα υπάρχουν».
Ο κ. Δαβάκης ζήτησε το έργο του Νέου Μουσείου της Σπάρτης να έχει σταθερή και σίγουρη πορεία και ένα ορατό μέλλον χωρίς εμπλοκές και νέες καθυστερήσεις. Όλη η Λακωνική κοινωνία αλλά και η ευρύτερη Περιφέρεια προσδοκά επιτέλους η Σπάρτη να αποκτήσει ένα Μουσείο αντάξιό της και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.
Τέλος κλείνοντας την απάντηση του στον κ. Δαβάκη ο κ. Νικιτιάδης ανέφερε ότι «η νέα προγραμματική σύμβαση είναι πολύ μεγαλύτερη σε οικονομικό μέγεθος από την προηγούμενη και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε και μαζί με τον κ. Τατούλη να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια. Εμείς κατέληξε ο Υφυπουργός είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις δικές μας υποχρεώσεις και η Περιφέρεια τις δικές της…»
Από το Γραφείο Τύπου του Θαν. Δαβάκη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER