Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 16:11

Ερώτηση Δαβάκη για τα προβλήματα επέκτασης δημοτικού φωτισμού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην προσπάθεια τους να εκτελέσουν δημοτικά έργα, όπως π.χ. η επέκταση του δημοτικού φωτισμού, εξαιτίας της απαίτησης της ΔΕΗ να πληρώνεται ένα έργο πριν ακόμα το εκτελέσει, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τους επιτρόπους, αποτελεί το αντικείμενο της Ερωτήσεως του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.
Το κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαιωάνου, έχει ως εξής :
Προβλήματα σε όλους τους Δήμους της χώρας που επιθυμούν να εκτελέσουν έργα για κοινωφελείς σκοπούς, έχει προκαλέσει η απόφαση της ΔΕΗ Α.Ε. να πληρώνεται ένα έργο πριν ακόμα το εκτελέσει.
Συγκεκριμένα, όταν η ΔΕΗ αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα έργο, όπως πχ. επέκταση δημοτικού φωτισμού, μετακίνηση στύλων κ.α. ζητά από τον Δήμο να της καταβληθεί προκαταβολικά ολόκληρο το ποσό του έργου, σε αντίθεση με ότι ισχύει για οποιονδήποτε άλλον εργολάβο, ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει το έργο ή ένα τμήμα του, για να λάβει τα χρήματα.
Όμως, η προκαταβολική εξόφληση έργων δεν γίνεται αποδεκτή από τους επιτρόπους που ελέγχουν τις δαπάνες των Δήμων. Το αποτέλεσμα είναι υποδομές που είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη μιας περιοχής, να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν εξαιτίας της αυθαίρετης πολιτικής της ΔΕΗ. Ορισμένοι Δήμοι μάλιστα εφευρίσκουν διάφορες μεθόδους για να καταφέρνουν να ξεπερνούν τα διάφορα εμπόδια. Μία από αυτές είναι κάποιος υπάλληλος του Δήμου να καθίσταται υπόλογος χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, που χρεώνεται ολόκληρο το ποσό του έργου, το οποίο στη συνέχεια αποδίδει στη ΔΕΗ. Μετά από αυτό η ΔΕΗ ξεκινά να υλοποιεί το έργο. Όμως η λύση αυτή εμπεριέχει κινδύνους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το έργο δεν εκτελεστεί ή δεν εκτελεστεί ολόκληρο ή σωστά.
Είναι φανερό ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να χτυπηθεί η γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ λοιπόν οι κ.κ Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την επίλυση του προβλήματος προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, ώστε τα έργα των Δήμων να εκτελούνται έγκαιρα και απρόσκοπτα ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος  Π. Δαβάκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER