Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 18:49

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και απαιτούν παραδειγματική υπευθυνότητα από όλους»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατ’ επέκταση ολόκληρο το οικονομικό σύστημα των αναπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή. Μέσα σε αυτό το πρωτοφανές κλίμα αβεβαιότητας και κρίσης εμπιστοσύνης, σε ένα αποσταθεροποιημένο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, η Ελληνική κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την σωτηρία και την αλλαγή της χώρας.

Τις μέρες που έρχονται, η Ευρώπη διέρχεται ακόμη ένα κρίσιμο, πιθανότατα το κρισιμότερο, σταυροδρόμι στην προσπάθεια για τη διάσωση της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Πλέον, το μέλλον της χώρας δεν εξαρτάται μόνο από την δική μας επιμονή στον αγώνα για να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα, αλλά και από την αναγκαία αφύπνιση της ενωμένης Ευρώπης προκειμένου να απαντήσει, επιτέλους, με αποφασιστικό τρόπο στην πίεση των αγορών. Να αποδείξει την ουσία ύπαρξής της ως διακρατικό σύστημα πολιτειακής οργάνωσης, αν και πλέον είναι περισσότερο έκδηλη από ποτέ η ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά και στην πολιτική ολοκλήρωση.

Για όποιον βλέπει τη μεγάλη εικόνα και δεν εξυπηρετούνται οι μικροπολιτικές σκοπιμότητές του εστιάζοντας στην κουκίδα στον χάρτη, είναι αντιληπτό ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι το κύριο μέτωπο επιχειρήσεων σε αυτήν την ιδιότυπη αναμέτρηση σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι το πεδίο το οποίο, για πολλούς λόγους που έχω αναφέρει σε προηγούμενα κείμενά μου (δυσθεώρητο και αυξανόμενο δημοσιονομικό χρέος και έλλειμμα, μεγάλος και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, ισχνή οικονομία που οφείλεται στον περιορισμό της παραγωγικής βάσης κ.α.), αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Το «εύκολο θύμα» για όποιον επιθυμεί να αμφισβητήσει τη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος οργάνωσης της οικονομικής διακυβέρνησης. Το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί περίπου το 2,5% της οικονομίας της ευρωζώνης επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον παραπάνω ισχυρισμό.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης συνιστά ένα σταυρόλεξο για πολύ καλούς λύτες. Η εύρεση διεξόδου σε αυτόν τον κυκεώνα διαφορετικών συμφερόντων, προθέσεων και προσεγγίσεων των χωρών – μελών αποτελεί πολιτική δοκιμασία τεράστιας δυσκολίας. Την ίδια στιγμή, τα σήματα που εκπέμπονται σε εσωτερικό και εξωτερικό έχουν αντιφατικές προελεύσεις, κατευθύνσεις και στόχους. Η κακοφωνία σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο είναι χαρακτηριστική!

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις ξεκάθαρους στόχους. Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των χρεών, τη μείωση του επιτοκίου, την επαναγορά χρέους και την αποφυγή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Η αντιπολίτευση, από την άλλη, βλέπει το «βήμα μπροστά» με καθυστέρηση ενός έτους, καθώς οι προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγου και σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και τη Σοσιαλιστική Διεθνή πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ακόμα η ελληνική κρίση δεν είχε ξεδιπλωθεί πλήρως.

Στο εξωτερικό, πέρα από την ατζέντα που έχει τεθεί σε προφορικό επίπεδο, υπάρχουν ενέργειες που τείνουν να εντείνουν την αποσταθεροποίηση στον ευρωπαϊκό χώρο και να δυναμιτίσουν το κλίμα εξεύρεσης λύσης, πάση θυσία. Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα της Δανίας και η παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο φανερώνουν την γενικότερη θεώρηση που υπάρχει σε ορισμένες κυβερνήσεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, συνολικά. Η επιμονή της Φινλανδίας για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων από την Ελλάδα για την περαιτέρω συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, συνιστά παρόμοια ενέργεια. Επιπλέον, και εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας καλείται εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, μετά την κατάθεση πρότασης νόμου από τους Ρεπουμπλικάνους με την οποία ζητούν να σταματήσει η παροχή βοήθειας των ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής και τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματά της θα έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Η κρίση ηγεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το αμήχανο παγκόσμιο περιβάλλον, οι αμφιταλαντεύσεις και οι χρόνιες θεσμικές αδυναμίες της Ευρώπης δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όπως είχε καθήκον, ανέλαβε να προχωρήσει στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας συμπαραστάτη την υπευθυνότητα και την ανεκτικότητα των Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα, έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης αλλά σε πολλές περιπτώσεις και οι ΗΠΑ δεν εμφανίζουν την ανάλογη υπευθυνότητα. Εμφανίζουν σοβαρές αδυναμίες να  ανταποκριθούν στο μέγεθος του προβλήματος. Ίσως, επειδή ακόμη δεν «καίγεται» το σπίτι τους, με την στενή έννοια… Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η πυρκαγιά εξαπλώνεται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα. Απειλεί ήδη να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες και ανακατατάξεις σε όλη την Ευρώπη και να βάλει οριστικά ταφόπλακα στην Ευρώπη που άργησε… Την Ευρώπη που μπροστά στα στενά εθνικά διλήμματα και στις συνεχείς παλινδρομήσεις άργησε να θέσει στέρεες βάσεις, ισχυρούς θεσμούς πολιτικής συγκρότησης και κοινωνικής ολοκλήρωσης.

Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και απαιτούν παραδειγματική υπευθυνότητα από όλους. Στην κρισιμότερη συνεδρίαση της ευρωζώνης των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν διακυβεύεται, πλέον, μόνο το μέλλον της Ελλάδας. Διακυβεύονται τα οράματα όλων των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών που πίστεψαν στην ενωμένη Ευρώπη. Σε μια Ευρώπη της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, της καινοτομίας στην εκπαίδευση, της δημιουργικής απασχόλησης, της αλληλεγγύης. Η τραγική καθυστέρηση της Ευρώπης στα παραπάνω, να γίνει δηλαδή Ευρώπη των λαών και των πολιτών είναι και η βασικότερη αιτία που αυτήν τη στιγμή απειλείται. Οι αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης δεν πρέπει να επιφέρουν καταστάσεις, μη αναστρέψιμες. Η ιστορία δεν θα γυρίσει πίσω. Ή θα πετύχουμε, ή δεν θα υπάρχουμε. Και αυτό μας αφορά όλους.

Σχόλια  

0 # KOUTROS MPALEOS 21-07-2011 07:48
KYRA NANTIA.......ST ON DHMO OIXALIAS YPARXEI ENA XWRIO POY TO LENE PEYKO H KOINWS MPALA.......HTA N TO TELEYTEO XWRIO POY EVALAN NERO KAI HLEKTRISMO SE OLH THN ELLADA .....50 KATIKOI EXOYN APOMINEI APOKOMENOI APO TON ALLO KOSMO KAI OYDEIS ENDIAFERETE.... .SYGKINONIA DEN EXEI....AN ARWSTISEIS 8A PE8ANEIS PERIMENONTAS... .GIA NA PAS STO KONTINOTERO IATRIKO KENTRO XRIAZESE 30 EYRO....DEN TA FAGAME MAZI KAI MONO ZHTAME TA APARETHTA SE MIA XWRA EYRWPAIKH....SI GKINONIA ESTW KAI MIA FORA THN EVDOMADA,ENA GIATRO ESTW KAI MIA FORA TON MHNA....KAMIA DEKSAMENH NEROY NA SVINOYN TIS FWTIES GIATI EXOYME KAEI 2 -3 FORES......H GIAGIA MOY ELEGE PRWTA TAIZEIS TA PAIDIA SOY KAI META TOY GITONA.....AYTO I POY TA EFAGAN NA PLHRWSOYN EMAS POY DEN MAS DWSATE TIPOTA GIATI PLHRWNOYME ;;;;; GIA RIKSE MIA MATIA KAI PROS TA EDW.....EIMASTE KAI EMEIS ELLHNES ,MESSHNIOI KAI OXI EYRWPEOI ZHTIANOI......M E SEVASMO.....
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER