Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 13:46

Γιώργος Κύρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε φάση αποσυσπείρωσης

Γράφτηκε από την

Πέτυχε τη πολυσυλλεκτικότητα με εντελώς πρόχειρο τρόπο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε φάση αποσυσπείρωσης της εκλογικής και κοινωνικής του βάσης. Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 κρατάνε τώρα αποστάσεις ασφαλείας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν μετακινηθεί ακόμη σε άλλα κόμματα, είναι φανερό όμως ότι δύσκολα θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Υποσχέσεις σε όλους 

Η πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον μετέτρεψε από ένα περιθωριακό κόμμα σε κόμμα εξουσίας, επιτεύχθηκε σε πρώτη φάση μέσα από έναν επιθετικό λαϊκισμό με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με δημαγωγικές υποσχέσεις προς όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στον ελληνικό λαό σαν το κόμμα που θα έβαζε «εδώ και τώρα» τέλος στη λιτότητα και στο μνημόνιο, θα προχωρούσε σε σημαντική αύξηση των κατώτατων αποδοχών, θα έδινε 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα μείωνε τη φορολογία των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. 

Αυτοί που τον ψήφισαν το 2015 ήταν κατά κύριο λόγο πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που θεώρησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε μια νέα περίοδο παροχών και βολέματος και σε μικρότερο βαθμό πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ που πίστεψαν τις υποσχέσεις για μεγαλύτερες συντάξεις και χαμηλότερη φορολογία.

Στην ελληνική πολιτική ζωή υπάρχει μια παράδοση υπερβολικών προεκλογικών υποσχέσεων, είναι όμως η πρώτη φορά που η κυβερνητική πολιτική κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Δεν πρόκειται απλώς για μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων αλλά για την εφαρμογή ακριβώς των αντίθετων από αυτά που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους. 

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του καθυστέρησαν όσο μπορούσαν την προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσαν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Κέρδισαν πολιτικό χρόνο, σε μια προσπάθεια να εδραιωθούν στην εξουσία, μεγάλωσαν όμως το λογαριασμό της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τη βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια. 

Ο κύκλος των απογοητευμένων

Ο κύκλος των απογοητευμένων του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται συνεχώς. Γυρνάνε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστεροί οι οποίοι πίστεψαν στον κοινωνικό μετασχηματισμό χωρίς υπερβολικό κόστος. Διαπιστώνουν τώρα ότι αυτό που τους προσφέρει η κυβέρνηση είναι η παράταση των μνημονίων και της λιτότητας και η σκλήρυνση των σχετικών μέτρων. 

Οι αριστεροί ιδεολόγοι οι οποίοι απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ του στερούν ένα πολύτιμο ποιοτικό στοιχείο αλλά δεν αποτελούν την πλειονότητα των δυσαρεστημένων. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι που αποστασιοποιούνται προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και διαπιστώνουν τώρα ότι έπεσαν θύματα μιας μεγάλης πολιτικής απάτης.

Αντί για την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου με τα λεγόμενα μέτρα Χαρδούβελη βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στο τρίτο μνημόνιο τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και είναι αντιμέτωποι με εξαπλάσια έως δεκαπλάσια μέτρα, ανάλογα με τον υπολογισμό. Αντιλαμβάνονται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η οικονομία πηγαίνει χειρότερα, τα εισοδήματα μειώνονται, οι συντάξεις περικόπτονται και οι φόροι αυξάνονται εντυπωσιακά. 

Θεωρούν προκλητική τη δικαιολογία που προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη για μέτρα που είναι λιγότερα από αυτά που προηγήθηκαν. Ολοι πλέον γνωρίζουμε -χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις- ότι μπορούσαμε να είχαμε βγει από το μνημόνιο το 2014 και πως σήμερα είμαστε η μόνη μνημονιακή χώρα, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθεί η πολιτική στρατηγική του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του. 

Οπως όλα δείχνουν η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της αναγκαστικής εφαρμογής ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών μέτρων. 

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου