Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 22:42

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ορόσημο επιτυχίας για την πορεία της ευρωζώνης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ορόσημο επιτυχίας για την πορεία της ευρωζώνης, αποτέλεσε η προχθεσινή Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα του ελληνικού χρέους, που τελικά δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση.
Η Ελλάδα τήρησε εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε, με αποτέλεσμα η απόφαση της ιστορικής αυτής Συνόδου, όπως άλλωστε χαρακτηρίστηκε, να έχει θετικά αποτελέσματα και να  επιφέρει ανάσα, αισιοδοξία και τόνωση αυτοπεποίθησης των Ελλήνων πολιτών και της αγοράς γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα εξασφαλίστηκαν:
-H βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
-Η ρευστότητα των τραπεζών και η προστασία των καταθέσεων.
-Η μείωση του άχθους των ελλήνων πολιτών.
-Η εξασφάλιση βασικών πόρων για την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιτέλους, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έλαβαν γενναίες αποφάσεις, τόσο για το ελληνικό χρέος, όσο και για  το ευρωπαϊκό συνολικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου που συμμετείχε ενεργά στις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος, αυτό θα μειωθεί σημαντικά και με την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης, μέσω ενός καταλόγου επιλογών που περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων, την επιμήκυνση και την επαναγορά τους.  Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της κατά 13,5 δις ευρώ, ενώ παράλληλα θα παραταθεί ο μέσος όρος αποπληρωμής του χρέους, χάριν της μετακύλισης και ανταλλαγής των ομολόγων.
Καταλυτική άλλωστε θέση στις διαπραγματεύσεις για τη δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, κατέχει η πρόταση για ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα υποστηριχθεί από τους εταίρους μας με στόχο την έξοδο της Χώρας από την ύφεση. Τα δάνεια σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε μεταξύ της Κομισιόν και της Κυβέρνησής μας, θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα που είναι και το ζητούμενο.
Αποφασίστηκε επίσης, η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα, αγγίζοντας την ελάχιστη διάρκεια των 15 ετών με επιτόκια πολύ μικρότερα και αντίστοιχα αυτών της διευκόλυνσης ισοζυγίου πληρωμών δηλ. γύρω στο 3,5 %.
Σημαντική εξέλιξη της Συνόδου αποτελεί τόσο η επιμήκυνση του χρέους, όσο και η μείωση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την δυνατότητα του EFSF να επαναγοράζει τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με εισήγηση της ΕΚΤ και μετά από ομόφωνη απόφαση του Eurogroup.
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις της έκτακτης Συνόδου, μεταξύ άλλων η κ. Γιαννακοπούλου δήλωσε:
«Πρόκειται για πρωτόγνωρες και κομβικές αποφάσεις που ανακουφίζουν, ενδυναμώνουν και θέτουν την Ελληνική Οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Αποφάσεις που πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες  χαρακτηρίζονται  από πνεύμα σύμπνοιας, αισιοδοξίας και ελπίδας για την επίλυση  της οικονομικής κρίσης της Χώρας μας και  της  Ευρωζώνης, σε πείσμα εκείνων που πίστευαν σε σενάρια κοινωνικού και οικονομικού  ολοκαυτώματος».

Από το Γραφείο Τύπου της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER