Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 16:09

Εισήγηση Οδ. Βουδούρη στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εισήγηση Οδ. Βουδούρη στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Κύριε πρόεδρε, κυρία υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε ένα σχέδιο νόμου που αφορά στην «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για  την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Συνθήκη για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας».
Ο τίτλος του Σχεδίου Νόμου ακούγεται κάπως περίπλοκος, αλλά στην ουσία η πρότασή του είναι αρκετά απλή και αφορά κατανομή των εδρών των ευρωεκλογών του 2009. Η ανάγκη κατανομής  επιπρόσθετων εδρών προέκυψε από το γεγονός  ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 έγιναν σύμφωνα με την κατανομή των εδρών που ίσχυε πριν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ αυτή είχε ήδη υπογραφεί. Ας διευκρινίσουμε ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, αλλά τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.
Με την ευκαιρία αυτή, νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας είναι το πλέον πρόσφατο στάδιο της διαδικασίας της θεσμικής οικοδόμησης της Ε.Ε.. Άλλα βασικά στάδια αυτής της διαδικασίας είναι η Συνθήκη της Νίκαιας, η Ευρωπαϊκή Συνέλευση, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2003 και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2004, αλλά το οποίο απορρίφθηκε από τα δημοψηφίσματα που έγιναν στη Γαλλία και στην Ολλανδία το 2005. Μετά από την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, ακολούθησε μια περίοδος προβληματισμού, που οδηγεί στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Αυτή η Συνθήκη, η οποία, στην ουσία παρέκαμψε την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, προβλέπει, εν τούτοις, σημαντικά βήματα προς μια πιο ουσιαστική ενοποίηση της Ε.Ε., με την εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θητεία 2,5 έτη και με τη δημιουργία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Ε.Ε. με την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια διαδικασία, η οποία, εξάλλου, είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης, η Συνθήκη προβλέπει τη μείωση των επιτρόπων από 27 σε 18 μετά από το 2014, ενώ ενισχύει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναπέμπει νομοθεσία και να διευρύνει τους τομείς που μπορεί να συναποφασίζει στην άσκηση πολιτικής. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα αυξηθούν, από 736, σε 751.
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2009. Όμως οι εκλογές του Ιουνίου του 2009 διεξήχθησαν στα κράτη-μέλη με την προ της Συνθήκης της Λισαβόνας κατανομή των 736 εδρών. Μετά τις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνεδρίασή του στις 18 και 19 Ιουνίου του 2009, αποφάσισε τελικά την αύξηση των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε 754, αντί 751 και έναν χρόνο αργότερα, στις 23 Ιουνίου του 2010, υπεγράφη στις Βρυξέλλες το Πρωτόκολλο των μεταβατικών διατάξεων που θα ισχύουν μέχρι το 2014 και που σήμερα καλούμαστε να επικυρώσουμε.
Το παρόν Σχέδιο Νόμου έχει τρία άρθρα. Με το άρθρο 1 δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αποκτήσουν τις επιπρόσθετες 18 έδρες, οι οποίες θα κατανεμηθούν ως εξής: Ισπανία 4, Γαλλία, Αυστρία και Σουηδία από 2, Βουλγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο από 1. Το άρθρο 2 ορίζει τον τρόπο κύρωσης από τα κράτη-μέλη και το άρθρο 3 ορίζει τον τρόπο σύνταξης στις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.
Πιστεύω ότι κάθε μέτρο εκδημοκρατισμού των θεσμών της Ε.Ε. εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και πρέπει να το θεωρήσουμε ως ένα θετικό βήμα, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή συνοχή δοκιμάζεται από τον οικονομική κρίση.

Από το γραφείο Τύπου του Οδυσσέα Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER