Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 13:48

Κοζομπόλη: "Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης"

Γράφτηκε από την

Το όραμα της Αριστεράς δεν είναι να δίνει επιδόματα σε αδύνατους οικονομικά, αλλά να εξαλείψει τη φτώχεια. Οι πολιτικές της λιτότητας όμως έχουν φτωχοποιήσει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας. Για το λόγο αυτό, μετά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των ανασφάλιστων να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, θεσμοθετήθηκε ένα άλλο κοινωνικό πρόγραμμα, που λόγω των σοβαρών θεμάτων των ημερών, (ψήφιση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού, αξιολόγηση, χρέος), πέρασε στη δεύτερη μοίρα, χωρίς να είναι ήσσονος σημασίας, αφού αφορά σε μια μεγάλη, δυστυχώς, κατηγορία συνανθρώπων μας.

Πρόκειται για το νέο κοινωνικό πρόγραμμα που αντικαθιστά το “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα” και ονομάζεται “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”. Το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον Ιούλιο 2016, σε 30 δήμους της χώρας με βασικά κριτήρια, τον πληθυσμό και το δείκτη φτώχειας και ανεργίας της συγκεκριμένης περιοχής. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, συμπληρωματικά προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (κάρτα σίτισης, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση ρεύματος) και από την 1.1.2017, θα ισχύσει σε όλη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ενταξης (ΕΣΚΕ) του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας, που στοχεύει στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού με παρεμβάσεις που να καλύπτουν όλον τον πληθυσμό, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Παράλληλα  να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό όφελος και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ, όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας. Γι’ αυτό στόχος του νέου προγράμματος είναι να αντιμετωπιστούν οι ακραίες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που εμφανίστηκαν στα πιο ευάλωτα και κοινωνικά αποκλεισμένα στρώματα των πολιτών. 

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα αποτελείται (α) από μια εισοδηματική ενίσχυση, (β) από την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και (γ) από την πρόσβαση σε διάφορες δράσεις που θα έχουν σχέση με την εύρεση εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση, κλπ. Θα είναι αφορολόγητο, δεν θα συμψηφίζεται με άλλα χρέη προς το Δημόσιο, ούτε θα μπορούν να το κατασχέσουν τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλους είδους παροχές.

Ως ωφελούμενοι από τον νόμο ορίζονται, τα μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά, που το εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εγγυημένο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές, η δε παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση καλύπτει αυτή τη διαφορά. 

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ή κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το όριο φτώχειας, αποτελεί το σκοπό του συγκεκριμένου προγράμματος, μέχρις ότου οι πολίτες αυτοί  φτάσουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Οπως επίσης η κοινωνική και οικονομική ένταξη και επανένταξη αυτών και των οικογενειών τους. Τα προγράμματα αυτά παραμένουν σταθερή προτεραιότητα της αυτής της κυβέρνησης, όπως και η κοινωνική πολιτική υπέρ των αδυνάτων, μέχρι τότε που αυτά δεν θα είναι αναγκαία. 

 

Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη

Δικηγόρος  - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α