Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 16:33

Ερώτηση Θ. Δαβάκη για τη μεταφορά μαθητών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Θ. Δαβάκη για τη μεταφορά μαθητών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Καστανίδη και Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους Δήμους.
Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία και αναμένεται ότι πλέον θα γίνεται από τους Δήμους, όπως άλλωστε προβλέπει η υπ’ αριθμόν 38 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται επίσης πως δίνεται η δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών από τις Περιφέρειες, για τα δρομολόγια χωρικής αρμοδιότητας των Δήμων στους οποίους οι διαγωνισμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση οι διαγωνισμοί αυτοί να προκηρυχθούν από τους Δήμους έως  την 31η Αυγούστου 2011.
Ωστόσο όπως αναφέρουν σε έγγραφα τους η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σπάρτης καθώς και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ευρώτα, έγγραφα τα οποία και καταθέτω στη Βουλή, στο χρονικό όριο που τίθεται ως προθεσμία για την προκήρυξη των διαγωνισμών από τους Δήμους είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται, για τους εξής λόγους:
Α) ακόμη οι Δήμοι περιμένουν την έκδοση της νέας ΚΥΑ η οποία αναμένεται ότι θα αντικαταστήσει την προηγούμενη ΙΒ/6071/31-8-2011 και θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν την μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Β)  υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, για τη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων από τις σχολικές μονάδες, στοιχείων που έχουν να κάνουν κυρίως με τον ακριβή καθορισμό των μετακινούμενων μαθητών κλπ,  εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και αδυναμία σύνταξης της σχετικής μελέτης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Γ) δυσκολία στον υπολογισμό του κόστους μεταφοράς των μαθητών εξαιτίας του ότι μαθηματικός τύπος ο οποίος εμπεριέχεται στο σχέδιο της νέας ΚΥΑ και με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται το κόστος μεταφοράς των μαθητών  είναι ιδιαίτερα περίπλοκος και δύσχρηστος κατά την εφαρμογή του.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ευρώτα προτείνει ως καταλληλότερη και προσφορότερη λύση, η μεταφορά των μαθητών για τη φετινή σχολική χρονιά, να πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας που έχουν.
Επιπλέον η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σπάρτης ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να παραταθεί η προθεσμία προκήρυξης των διαγωνισμών από τους Δήμους πέραν της 31ης/8/201, διότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη οργάνωση και η σωστή προετοιμασία και εκτέλεση της διαδικασίας για τη μεταφορά των μαθητών από τους Δήμους.
Συνεπώς ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
α) σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα  που σχετίζονται με τη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών από τους Δήμους ;
β) σκοπεύουν οι κ.κ. υπουργοί να υιοθετήσουν την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ευρώτα για μεταφορά των μαθητών κατά την επόμενη σχολική χρονιά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, που έχουν και τη σχετική εμπειρία ;
γ) υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών στην προθεσμία προκήρυξης των διαγωνισμών για την μεταφορά των μαθητών από τους Δήμους και πέραν της 31ης/8/201, όπως άλλωστε ζητά και σε έγγραφο του ο δήμαρχος Σπάρτης;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER