Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 20:36

Ερώτηση Γιαννακοπούλου για την ασφάλκιση της συγκαλλιέργειας κηπευτικών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Γιαννακοπούλου για την ασφάλκιση της συγκαλλιέργειας κηπευτικών

Σοβαρές διαστάσεις για τους αγρότες-παραγωγούς έχει πάρει το θέμα της ελλιπούς αποζημίωσης της συγκαλλιέργειας κηπευτικών μέσα σε εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η συγκαλλιέργεια μποστανικών - κηπευτικών σε ελαιοπερίβολα, όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛ.Γ.Α., αλλά και δεν ασφαλίζεται. Απόρροια τούτου είναι, είτε να χάνεται η επιδότηση του ελαιολάδου, είτε να μη μπορούν να ασφαλιστούν τα κηπευτικά, οπότε σε περίπτωση ζημιάς, να στερείται ο αγρότης της αποζημίωσης. Πρόκειται για πρόβλημα υπαρκτό, όπως τούτο επιβεβαιώνεται  από τους αγρότες – παραγωγούς της Τριφυλίας και επισφραγίζεται από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, ο οποίος εδώ και καιρό έχει επισημάνει την αναγκαιότητα επίλυσης του εν λόγω ζητήματος.
Σύμφωνα με διαμαρτυρίες Μεσσήνιων αγροτών – καλλιεργητών πατάτας και άλλων κηπευτικών μέσα σε ελαιοπερίβολα, στους παγετούς του Φεβρουαρίου – Μαρτίου, η ζημιά που υπέστησαν ήταν τεράστια.
Η Πολιτεία όμως δέχθηκε να αποζημιώσει μόνο το 30% της ζημιάς.  Όμως οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι και μ’ ένα άλλο υπαρκτό αλλά εξίσου ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Δεν μπορούν να δηλώσουν τη συγκαλλιέργεια στην αίτηση ΟΣΔΕ και κατά συνέπεια να την ασφαλίσουν, για το λόγο, ότι υπό το νέο καθεστώς δεν γίνεται δεκτή η συγκαλλιέργεια κηπευτικών  με την ελαιοκαλλιέργεια ενώ το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις ενοικίασης αγρών, καθώς  προβλέπεται, την επιδότηση να παίρνει ο ενοικιαστής, γεγονός που δρα αποτρεπτικά για τον ιδιοκτήτη να ενοικιάσει το κτήμα του. Η δυσλειτουργία όμως αυτή, εκτός των άλλων, έχει συνέπειες και στην Εφορία και τούτο διότι παρουσιάζεται το εξής οξύμωρο:
Από τη μια ο παραγωγός να δηλώνει στην αίτηση αποζημίωσης προς τον ΕΛ.Γ.Α. για παράδειγμα 30 στρέμματα καλλιέργεια πατάτας και από την άλλη, να υποχρεώνεται στην αίτηση ΟΣΔΕ να δηλώσει 10.
Με το προϊσχύσαν καθεστώς, η συγκαλλιέργεια κηπευτικών εντός ελαιοπεριβόλων, αναγνωριζόταν ότι αποτελούσε και συνεχίζει ν’ αποτελεί συνηθισμένη καλλιεργητική πρακτική, η οποία ασφαλιζόταν και τούτο επεβάλλετο , καθώς στην περιοχή της Μεσσηνίας ο κλήρος είναι μικρός και η συγκαλλιέργεια αποτελεί αναγκαιότητα και πραγματικότητα για την επίβιωση των αγροτών, αφού πολλοί παραγωγοί «αραιώνουν» τις ελιές τους για να καλλιεργούν και κηπευτικά στον ίδιο χώρο.      
Είναι καταφανές, ότι η αγανάκτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία η συγκαλλιέργεια, αδικεί κατάφορα τους αγρότες.
Καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίζει και να ασφαλίζει την παραγωγή και όχι να την αποτρέπει. Και τούτο μπορεί να επιτευχθεί:
α) Είτε με την πλήρη αποζημίωση και ασφάλιση της συγκαλλιέργειας, που είναι το κύριο και εύλογο αίτημα των αγροτών, είτε με τον διπλασιασμό τουλάχιστον του ποσοστού αποζημίωσης από 30% σε 60%, γεγονός που θα αποτελέσει μια μικρή έστω ανάσα σε συνδυασμό με τον περιορισμένο Μεσσηνιακό κλήρο.
β) Να επιτραπεί μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού το οποίο θα φέρει το γνήσιο της υπογραφής των συμβαλλομένων (ενοικιαστή – ιδιοκτήτη) να καταβάλεται η επιδότηση στον ιδιοκτήτη, ζήτημα το οποίο έχει υποβληθεί στον ΕΛ.Γ.Α. αλλά ακόμη παραμένει αναπάντητο.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης της συγκαλλιέργειας κηπευτικών εντός ελαιοπεριβόλων και με ποιο τρόπο;
2. Πώς θα ρυθμιστεί η περίπτωση των νοικιασμένων προς συγκαλλιέργεια εκτάσεων; Ποιος θα καταβάλλει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛ.Γ.Α. και ποιος θα λαμβάνει την επιδότηση;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER