Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 16:10

Παναγιώτα Κοζομπόλη: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παναγιώτα Κοζομπόλη: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να έλθει από μόνη της. Δεν πρόκειται να έλθει από ένα μόνο εργαλείο, από μία μόνο προϋπόθεση. Απαιτείται συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Διαμορφώθηκε ήδη μια βάση όπου μπορεί ν' ακουμπήσει σταθερά η οικονομία με την τήρηση των όρων της δανειακής συμφωνίας του Ιουλίου 2015, που συμπεριλαμβάνει: τη χρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των προηγουμένων κυβερνήσεων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συζήτηση και τις πρώτες αποφάσεις για το χρέος. 

Η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος είναι αναγκαία συνθήκη για τα επόμενα βήματα. 

Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα από τα εργαλεία, που σε συνδυασμό με άλλα, θα συμβάλλει στην ανάταξη της χώρας. Από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, απουσίαζε η καθαρή στόχευση και το όραμα. Τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν επενδύσεις ύψους 32 δις, με μέση ενίσχυση θέσης εργασίας 323.000 ευρώ. Από αυτές τις επενδύσεις το 72% του προϋπολογισμού απορροφήθηκε από ξενοδοχεία και ενέργεια, κλάδοι σχετικά περιορισμένων θέσεων εργασίας. Δηλαδή για κάθε μία από τις λιγοστές θέσεις που δημιουργήθηκαν σε ξενοδοχεία, αιολικά πάρκα, ιδιωτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 323.000 ευρώ! 

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, παίρνοντας υπόψη την προηγούμενη εμπειρία, ενισχύει κλάδους εξωστρεφείς και διεθνώς ανταγωνιστικούς: α) Την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνίας και β) την αγροτοδιατροφική αλυσίδα. Και οι δύο αυτοί κλάδοι έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και μπορούν να αποκτήσουν διακριτικό όνομα-ετικέτα ( brand name). 

Αλλα χαρακτηριστικά του αναπτυξιακού νόμου  είναι το γεγονός ότι το 95% των επενδυτικών σχεδίων είναι μικρότερο από 20.000.000 ευρώ. Τίθεται ανώτατο και κατώτατο ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, ώστε να μην παίρνουν λίγοι πολλά. Ενισχύονται οι φοροαπαλλαγές και εισάγονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να βελτιωθεί το πρόβλημα της ρευστότητας και να παρακαμφθούν οι περιορισμοί των τραπεζών. Απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και θεσπίζεται πιο ευέλικτος ελεγκτικός μηχανισμός, για την έγκαιρη αξιολόγηση και ταχύτερη ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων. 

Δίνεται έμφαση: α) στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων που εισάγουν την καινοτομία β) Στις συνέργειες και δικτυώσεις επιχειρήσεων γ) Στα ολοκληρωμένα τοπικά και κλαδικά σχέδια, που αφορούν στα τοπικά και παραγωγικά συστήματα δ) Στην ενίσχυση των ΚΟΙΝ. ΣΕΠ, των ομάδων παραγωγών, των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων.

Επιδιώκεται η περιφερειακή ανάπτυξη και ενισχύονται επενδυτικά σχέδια σε συγκεκριμένες περιοχές που καθορίζονται από τη θέση τους σε σχέση με τη μεθόριο, την εσωτερική μετανάστευση κλπ. Από το Νομό Μεσσηνίας υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο, οι Δήμοι Καλαμάτας, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Δυτικής Μάνης. 

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο δεν επιδιώκεται ο ανταγωνισμός με χώρες χαμηλού κόστους. Είμαστε μια χώρα δημοκρατική, όπου το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα  προστατεύονται. Για το λόγο αυτό λέμε όχι στις «ελεύθερες οικονομικές ζώνες». Εκείνο που θέτει ο αναπτυξιακός  νόμος ως στόχο, είναι να μετακινηθούμε στην παραγωγή προϊόντων σύνθετων, με υψηλή προστιθέμενη αξία, αξιοποιώντας το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που διαθέτουμε και που μέρος του έχει μεταναστεύσει στα πέρατα της γης.

Είναι καιρός να δώσουμε κίνητρα να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και το παρόν νομοσχέδιο, εκτός των άλλων, συμβάλλει και σ’ αυτήν την κατεύθυνση. 

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη

Δικηγόρου - Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

*Από την παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της 15/06/2016

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER