Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 15:03

Πέτρος Κωνσταντινέας: «Δίκαιη ανάπτυξη: Ενα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε»

Γράφτηκε από την
Πέτρος Κωνσταντινέας: «Δίκαιη ανάπτυξη: Ενα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε»

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και το κλείσιμο της αξιολόγησης βάζει τις βάσεις για την προώθηση των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου. Στόχος είναι η επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης, η αποκατάσταση της χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα, η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η επίσημη έναρξη συζήτησης περί βιωσιμότητας του χρέους και η δημιουργία ενός κοινωνικού φράγματος προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων, των μισθωτών και των αδύναμων ελεύθερων επαγγελματιών.

Κλείσαμε τον δύσκολο κύκλο της αξιολόγησης, δίνοντας το σήμα μια ισχυρής δόσης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Στο τελευταίο Eurogroup υπήρξε η δέσμευση για άμεση επανεξέταση του ελληνικού χρέους με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και, επιπλέον, οι συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ερμηνεύεται ως διάθεση επιπρόσθετων πόρων για κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη. Μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και αποδόμησης του κοινωνικού ιστού βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό περιβάλλον. 

Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η ανάπτυξη. Η δίκαιη ανάπτυξη που οραματιζόμαστε δεν έχει καμία σχέση με αυτή της απόλυτης συντριβής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το αναπτυξιακό μοντέλο των υπέρμαχων των συρρικνωμένων μισθών και συντάξεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της συρρίκνωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που τους επέβαλαν να σηκώνουν το πλεονάζον φορολογικό βάρος κλείνοντας το μάτι, ταυτόχρονα, σε φοροαπαλλαγές και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα απέτυχε παταγωδώς. Τα αποτελέσματα γνωστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Για εμάς η ανάπτυξη εδράζεται στην παραγωγική εξειδίκευση, στην επούλωση των τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, σε επιχειρηματικότητα που θα δίνει έμφαση στην παραγωγή αξιοπρεπών και μακρόπνοων θέσεων εργασίας. Προσανατολιζόμαστε στο υψηλά ειδικευμένο προσωπικό της χώρας που κατά κύματα φυγάδευαν τα όνειρά τους στο εξωτερικό. Το κοινωνικό κράτος το οποίο θα είναι αντιγραφειοκρατικό και ικανό να κατευθύνει τους παραγωγικούς φορείς αποτελεί το όραμά μας. Ενα κράτος βιώσιμο και δημοκρατικό  που δεν θα εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους και θα μοιράζει δίκαια τις ωφέλειες που θα προκύπτουν.

Στην διάθεσή μας έχουμε ικανά αναπτυξιακά εργαλεία που θα ζωντανέψουν το όραμά μας. Μερικά από αυτά εφαρμόζονται άμεσα και άλλα μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα:

• Αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκ. ευρώ.

• Ενταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζοντας φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

• Μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων.

• Εξωδικαστικό πλαίσιο επιλύσεων για χρέη.

• Νέος αναπτυξιακός νόμος βασισμένος στη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού ύψους 13 δις ευρώ μέχρι το 2021. 

• Σύνδεση των κονδυλίων ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου.

• Το μισό νέο ΕΣΠΑ θα έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ύψους 9 δις ευρώ.

• Ενταξη στο πακέτο Junker 42 ανταποδοτικών επενδυτικών σχεδίων ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

• Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό, δημιουργία θέσεων εργασίας.

• Αποτελεσματικό και φιλικό προς τις επενδύσεις κράτος με αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, σαφές θεσμικό πλαίσιο, καταγραφή διαδικασιών και προβλημάτων σε συνεργασία με ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα.

• Επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής με σαφή προσανατολισμό, αυτόν της εξοικονόμησης  δημοσίου χρήματος.

• Σχεδιασμός νέων έργων σε υποδομές και ενέργεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

• Σχεδιασμός νέων προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με τη ανάκαμψη της οικονομίας. Εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί και είναι  προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους.  

Το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να το κερδίσουμε. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μην σταματήσουμε την επόμενη μέρα της Ελλάδος. Σε αντίθεση με τις λυσσαλέες άναρθρες κραυγές των πρωταγωνιστών της διαπλοκής, οφείλουμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Να ενώσουμε δυνάμεις για να ζήσουμε σε μια χώρα της δημιουργίας, της δικαιοσύνης και της αναδιανομής. Μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε με σταθερό-ρεαλιστικό  βηματισμό προς το μέλλον. 


NEWSLETTER