Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 13:53

Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή για το Ινστιτούτο Ερευνας Βυζαντινού Πολιτισμού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)Το ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα το Μυστρά, έφερε προς συζήτηση στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Στην παρέμβαση του ο Λάκωνας Βουλευτής, καλεί την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου να ενημερώσει τους Λάκωνες Πολίτες πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του ερευνητικού Ινστιτούτου και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά, που έχει οριστεί ως έδρα του Ινστιτούτου.
Ο κ. Δαβάκης επισημαίνει στην κ. Υπουργό ότι η λειτουργία του Ινστιτούτου είναι μείζονος σημασίας για τους κατοίκους του Νέου Μυστρά οι οποίοι παραχώρησαν το Δημοτικό τους σχολείο για την στέγαση του, με την προοπτική ότι θα δημιουργείτο εκεί ένα πνευματικό ίδρυμα έρευνας του βυζαντινού πολιτισμού, εφάμιλλο με εκείνο της Βενετίας, που θα προσέλκυε το ενδιαφέρον  της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Με το Προεδρικό Διάταγμα 155/2007 (ΦΕΚ 198/23-8-2007) ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π), με έδρα το Μυστρά, και σκοπό να αποτελέσει ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο που θα ασχολείται αποκλειστικά με την μελέτη και έρευνα όλων των εκφάνσεων του Βυζαντινού Πολιτισμού: Αρχαιολογία, Τέχνη, Ιστορία, Φιλοσοφία και Δίκαιο.
Με τη δημιουργία του Ινστιτούτου, γινόταν πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημα της λακωνικής κοινωνίας όπου κοντά στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, θα υπήρχε και ένα πνευματικό ίδρυμα  εφάμιλλο με εκείνο του Βυζαντινού Ινστιτούτου της Βενετίας.  Ο τόπος και ο χώρος, θα του προσέδιδε την ανάλογη βαρύτητα και ακτινοβολία για να αποτελέσει μία εστία που θα προσέλκυε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας.
Μάλιστα ο Δήμος Μυστρά και οι πολίτες του Νέου Μυστρά προσέφεραν το πέτρινο παραδοσιακό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου τους, εξαιρετικής καλαισθησίας οικοδόμημα, προκειμένου να στεγασθεί το Ινστιτούτο.
Παρ’ όλα αυτά, τρία χρόνια μετά η τοπική κοινωνία θα ήθελε να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός :
α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε το ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Μυστρά να ξεκινήσει τη λειτουργία του, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ;
β) Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής του κτηρίου που θα στεγάσει το Ινστιτούτο, δεδομένης της δημοπράτησης του ;
γ) Σε ποιο ύψος προβλέπεται το κόστος κατασκευής ;
δ) Είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ;

Από το Γραφείο Τύπου του Θαν. Δαβάκη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER