Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 08:29

Κούλογλου από Καλαμάτα: "Οι επιπτώσεις του Brexit ίδιες με αυτές της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου" (vid)

Γράφτηκε από την
Κούλογλου από Καλαμάτα: "Οι επιπτώσεις του Brexit ίδιες με αυτές της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου" (vid)

Επιπτώσεις τόσο σημαντικές όσο αυτές της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου προέβλεψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου πως θα έχει το Brexit, κάνοντας δηλώσεις το Σάββατο από την Καλαμάτα, λίγο πριν την κεντρική εκδήλωση, στην οποία ήταν ομιλητής. 

Τον ευρωβουλευτή καλωσόρισε στη Μεσσηνία ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Μωρακέας. Ο κ. Κούλογλου χθες μίλησε στους Γαργαλιάνους για την κοινωνική οικονομία.

Ο ευρωβουλευτής ξεκίνησε μιλώντας για τις διεθνείς συμφωνίες TTIP, CETA, TISA, αναλύοντας περισσότερα για την καθεμία και για τις επιπτώσεις τους. Αναφέρθηκε στο Brexit λέγοντας πως οι Αγγλοι δεν βλέπουν πια καμία ελκυστικότητα στην ιδέα της ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης πως έχει επικρατήσει μία νοοτροπία σύμφωνα με την οποία οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αποφασίζουν για το μέλλον των λαών. Ετσι, η Ευρώπη ως ιδέα χάνει έδαφος και η Ακροδεξιά ανεβαίνει σε πολλές χώρες. "Η υπόθεση της ΕΕ μοιάζει με τον "Τιτανικό", με ένα πλοίο που πάει στα βράχια. Αν συνεχίσει η κατάσταση έτσι, θα ακολουθήσουν την πόρτα της εξόδου κι άλλες χώρες. Η Αυστρία επαναλαμβάνει τις εκλογές, η Λεπέν είναι πρώτη δύναμη, όπως και ο Πέπε Γκρίλο. Ο Σόιμπλε μέσα στην κρίση προσπαθεί να επιβάλει τη δική του ατζέντα. Είναι σαν να έχουμε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων και στο πλοίο εμείς θα είμαστε... στη β' θέση. Ολοι μας ξέρουμε τι απέγιναν οι επιβάτες του "Τιτανικού" της β' θέσης. Στους Γαργαλιάνους θα μιλήσω για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, για την αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε δράσεις για να αναθερμανθεί η οικονομία, να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Να βοηθηθούν οι νέοι επιχειρηματίες, να αναπτυχθεί η οικονομία της αλληλεγγύης, με ηθικό τρόπο, η οποία ήδη ανθεί σε άλλες χώρες" εξήγησε ο ίδιος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χρήσεις της Ιατρικής και της κλωστικής κάνναβης. "Εμείς στην Ελλάδα έχουμε κολλήσει σε στερεότυπα του περασμένου αιώνα. Νομίζουμε ότι θα πάρουμε ένα σκοινί από κάνναβη, θα το ανάψουμε και θα μαστουρώσουν όλοι γύρω μας. Η ΕΕ επιδοτεί μέχρι και 70.000 ευρώ τους νέους αγρότες σε αυτόν τον τομέα, ενώ οι ευεργετικές ικανότητες της ιατρικής κάνναβης κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος" εξήγησε.

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Κούλογλου είπε πως γνώμη του είναι να βρεθεί μία λύση συναίνεσης και η αντιπολίτευση... να περιμένει τη σειρά της, γιατί η πόλωση δεν ευνοεί κανέναν. Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, απάντησε πως είχαμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είχαν δοθεί 900.000 ευρώ δάνεια σε ιδιωτικούς σταθμούς, δάνεια "δανεικά και αγύριστα", τα οποία πληρώνει τελικά... ο ελληνικός λαός. Οσο για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, ο κ. Κούλογλου είπε πως δεν μπορεί το κράτος να κάνει πολλά πράγματα σε ό, τι αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών, ο ευρωβουλευτής είπε πως τα πράγματα είναι δύσκολα και άσχημα τις περισσότερες φορές. "Πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μας. Η Πορτογαλία υφίσταται μεγάλη πίεση. Οποιαδήποτε κυβέρνηση να ήταν στην εξουσία, θα έπρεπε να πάρει αυτά τα δύσκολα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βελτιώσει πλευρές της καθημερινότητας όπως τη γραφειοκρατία, τις ουρές στο ΙΚΑ, τη διαφθορά, τις επιλογές για τις υψηλές διοικητικές θέσεις. Εχει πέσει η διαφθορά και πρέπει να μειωθεί κι άλλο. Δεν υπάρχει φως, το χρώμα με το οποίο θα χαρακτήριζα την εποχή, είναι το μαύρο. Μόνο με κάποιες συμφωνίες μεταξύ χωρών μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες. Το Brexit θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, φάνηκε το γεγονός και από αυτή την πολύ κακή εβδομάδα. Και δυστυχώς η Ευρώπη δεν δείχνει να παίρνει το μήνυμα. Αν δε, βγει ο Τραμπ στην Αμερική, όπως έχει αρχίσει να φαίνεται; Φοβάμαι πως θα έχουμε... ατομικές καταστάσεις" τόνισε κλείνοντας.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Λίγο αργότερα, στη γεμάτη αίθουσα του "Rex", ο κ. Κούλογλου ανέλυσε περισσότερα για τη συμφωνία ΤΤΙΡ, η οποία ήταν το κεντρικό θέμα της ομιλίας του. H συμφωνία αυτή είναι ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Αν τελικά υπογραφεί και προχωρήσει, θα αλλάξει τη ζωή όλων μας, είπε ο κ. Κούλογλου, και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Οι μεταβολές θα είναι πολλές, θα αλλάξουν τα διατροφικά μας στάνταρντ -αφού μπαίνουν παντού τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, οι εργασιακές σχέσεις. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος π.χ. θα θέλει να καταφύγει στο δικαστήριο, ενάντια σε μια πολυεθνική, τα δικαστήρια θα είναι ιδιωτικά και θα εμπλέκονται στην υπόθεση μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. 

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή κάποια μελέτη που να αναφέρει τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στη ζωή μας. Από αυτά, κάποια ήδη κυκλοφορούν και αν προχωρήσει η συμφωνία θα κυκλοφορήσουν κι άλλα, σε μεγαλύτερο βαθμό. Επιπλέον, θα έρχονται στην Ευρώπη. Οι διαπραγματεύσεις, μέχρι στιγμής είναι μυστικές, υπάρχουν μηχανισμοί παράκαμψης. 

Στο σημείο αυτό έγινε προβολή βίντεο για το πώς τα μεταλλαγμένα θα πηγαίνουν από το εργαστήριο... στο πιάτο μας. Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο ότι σε κάποια από τα τρόφιμα αυτά δεν αναφέρονται πιθανές βλαβερές επιπτώσεις τους σε καταναλωτές με αλλεργία, ούτε καν στα "ψιλά γράμματα". 

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων της ΤΤΙΡ. Η πρόσβαση αυτή όμως είναι μόνο για μία ώρα, χωρίς τη δυνατότητα καταγραφής των στοιχείων ή αποθήκευσης, παρά μόνο με χαρτί και μολύβι και όχι αντιγραφή με ακριβείς όρους. Εν τω μεταξύ, πρόκειται για αρχεία εκατοντάδων σελίδων με δύσκολους όρους, που μόνο ειδικοί μπορούν να κατανοήσουν. Ετσι ο κ. Κούλογλου έδειξε βίντεο από συνάδελφό του, ο οποίος προσπάθησε και μπήκε στα... άδυτα των πρακτικών.

Η πίεση από τις πολυεθνικές και τα λόμπι είναι πολύ μεγάλη, για να υπογραφεί η συμφωνία. Οι προσπάθειες της μυστικότητας έχουν σκοπό το να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος, μετά την υπογραφή της ΤΤΙΡ. Η συμφωνία πρώτα θα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τα κοινοβούλια των χωρών. Αν κάποιο από αυτά "μπλοκάρει" την πορεία της, αυτό αποτελεί μία αρχή ελπίδας. Ο Τραμπ δεν είναι θετικός στην ΤΤΙΡ, γιατί φοβάται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας. Ο Ολάντ επίσης είναι αρνητικός. Ενα σημείο το οποίο υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου, είναι ότι η Πελοπόννησος θα είναι όπως έχει αποφασιστεί μία περιοχή "ελεύθερη" από αυτή τη συμφωνία.

Οσον αφορά την άλλη συμφωνία, τη CETA, αυτή είναι περίπου ίδια με την προηγούμενη, απλά αφορά τις σχέσεις με τον Καναδά. Οι επιπτώσεις αυτής της κύρωσης αφορούν στην κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων στα τρόφιμα, πράγμα που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα για παράδειγμα, στη "δική μας" φέτα. Η διαδικασία της ψήφισης θα είναι ίδια με την ΤΤΙΡ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει προσπάθεια να περάσει η ψήφιση μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο και όχι από τα κοινοβούλια των χωρών...

Τέλος, η άλλη διεθνής συμφωνία που συζητείται είναι η ΤΕSA, η οποία αφορά τις υπηρεσίες (εκπαίδευση, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, εργασιακές σχέσεις). Η ΤΕSA αφορά την ΕΕ, τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες του κόσμου. Η ίδια μυστικότητα που περιέγραψε ο ευρωβουλευτής για τις παραπάνω συμφωνίες, ισχύει και εδώ. Για την τελευταία όμως, υπάρχει μία παραπάνω επιφυλακτικότητα, ακόμα και από τους συντηρητικούς, γιατί αφορά την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών. 

Γ.Σαρ.

 

Αποδοκιμασίες και ένταση στους Γαργαλιάνους

Αποδοκιμασίες και μικροένταση υπήρξε χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στους Γαργαλιάνους, στην οποία θα μιλούσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου. Λίγο πριν την εκδήλωση και έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, μικρή ομάδα κατοίκων από την περιοχή άρχισαν να αποδοκιμάζουν και να διαμαρτύρονται για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους μπήκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης, ενώ άλλοι έγινε προσπάθεια να εμποδιστούν στην πόρτα. Μετά από λεκτικούς διαξιφισμούς και με την παρουσία και αστυνομικών τα πνεύματα ηρέμησαν και η εκδήλωση διεξήχθη κανονικά.


NEWSLETTER