Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 13:42

Γιώργος Κύρτσος: Ολοι προβλέπουν επιδείνωση

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Ολοι προβλέπουν επιδείνωση

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την οικονομία από την κρίση στην οποία την έριξε

Είναι τέτοια η αρνητική δυναμική που ανέπτυξε η οικονομία με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα ώστε ακόμη και θετικές εξελίξεις, οι οποίες σε άλλες συνθήκες θα επηρέαζαν καταστάσεις, περνούν σχεδόν απαρατήρητες. 

Αδιάφορο το ταξίδι Τσίπρα

Οικονομικά και επιχειρηματικά αδιάφορη αποδείχτηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά δεν λειτούργησε σαν καταλύτης για θετικές εξελίξεις εφόσον υπονομεύτηκε από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Μέσα από τις αντιρρήσεις τους, ορισμένες από τις οποίες ήταν οικονομικά και πολιτικά ιδιοτελείς, περιόρισαν τη σημασία της επένδυσης και υπονόμευσαν, για μία ακόμη φορά, το κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Οι Κινέζοι βέβαια πήραν αυτά που ήθελαν και επέβαλαν, μέσω ενός οικονομικού τελεσίγραφου, την πλήρη προσαρμογή της κυβέρνησης Τσίπρα στις υποδείξεις τους. 

Ακόμη και η πρώτη θετική αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος – μνημονίου δεν δημιούργησε θετική δυναμική. Ηρθε με μεγάλη καθυστέρηση, συνέπεσε χρονικά με την επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, έγινε με εκπτώσεις για να μην δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην Ε.Ε. στην πορεία προς το βρετανικό δημοψήφισμα το οποίο ούτως ή άλλως βγήκε αρνητικό, επισκιάστηκε από την έναρξη της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση η οποία προβλέπεται αρκετά περιπετειώδης. 

Εχουμε πλέον την εικόνα της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας. Η πρώτη θετική αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος – μνημονίου είναι γεμάτη θυσίες για τον ελληνικό λαό οι οποίες, από ό,τι φαίνεται, θα πάνε χαμένες εξαιτίας των κυβερνητικών λαθών και των παραλείψεων. Η μεγάλη επένδυση της COSCO, όπως και οι άλλες μεγάλες ξένες επενδύσεις, αντί για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία καταλήγουν πεδίο αντιπαράθεσης οργανωμένων ομάδων κυβερνητικών αξιωματούχων που εξυπηρετούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δικά τους σχέδια σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου ταμείου. 

Αρνητικές προγνώσεις

Οι επιχειρηματικοί και οικονομικοί παράγοντες που ασχολούνται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. 

Θεωρούν το «κανόνι» της "Μαρινόπουλος" και της Jetoil προμήνυμα κατάρρευσης και άλλων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. 

Εκτιμούν ότι ο συνδυασμός υπερφορολόγησης, αύξησης των ασφαλιστικών βαρών και μη περιορισμού των δημοσίων δαπανών λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε ό,τι αφορά τις αρνητικές εξελίξεις. 

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δομική κρίση που διέρχεται το τραπεζικό σύστημα και η μάχη που έχει ξεσπάσει για τον έλεγχό του από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές προετοιμάζει νέα «λουκέτα» και αύξηση της ανεργίας στο άμεσο μέλλον. 

Κρίνουν ότι η ελληνική πλευρά έχασε πολύτιμο χρόνο και η κυβέρνηση σπατάλησε το πολιτικό της κεφάλαιο σε μια περίοδο κατά την οποία το οικονομικό περιβάλλον γίνεται δύσκολο έως επικίνδυνο στην Ε.Ε. εξαιτίας των συνεπειών του Brexit, της πολιτικής πρόκλησης της Ακρας Δεξιάς αλλά και ειδικών προβλημάτων, όπως είναι η αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας και σε μικρότερο βαθμό της Πορτογαλίας. 

Οικονομική παγίδα

Η κυβέρνηση έπεσε στην οικονομική παγίδα που έστησε η ίδια. Δεν έχει τη δυνατότητα να οργανώσει την έξοδο της οικονομίας από την κρίση στην οποία η ίδια την έριξε.

Το Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο γιατί θεωρεί ότι κέρδισε πολιτικό χρόνο κλείνοντας την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος – μνημονίου και με τη βοήθεια των «μπάνιων του λαού». Στην πραγματικότητα όσο παρατείνεται η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία, τόσο μεγαλώνουν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ενισχύεται η λαϊκή δυσαρέσκεια που μπορεί να μετατραπεί, σε κάποια φάση, σε οργή. Με βάση τις αναλύσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ελληνική οικονομία θα πάει από το κακό στο χειρότερο στο άμεσο μέλλον, τα κοινωνικά προβλήματα θα μεγαλώσουν και η πολιτική απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί. Οι αναλυτές καταλήγουν χωρίς μεγάλη δυσκολία σε αυτά τα συμπεράσματα, δυσκολεύονται όμως να περιγράψουν ποιες ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο. 

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου


NEWSLETTER