Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016 17:34

«Η Νεοελληνική μας Γλώσσα. Ιδεολογικά» του Γεωργίου Κ. Ταμβάκη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Η Νεοελληνική μας Γλώσσα. Ιδεολογικά» του Γεωργίου Κ. Ταμβάκη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βερέττα το βιβλίο του συμπατριώτη μας καθηγητή φιλολόγου Γεωργίου Κ. Ταμβάκη από τα Φιλιατρά, «Η Νεοελληνική μας Γλώσσα. Ιδεολογικά».

Πρόκειται για νέα συμπληρωμένη και βελτιωμένη επανέκδοση του βιβλίου, το οποίο είχε πρωτοεκδοθεί το 1984. Η καινούργια έκδοση κυκλοφόρησε φέτος και υπάρχει στα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορεί να την προμηθευτεί κανείς και από το ηλεκτρονικό κατάστημα των Εκδόσεων Βερέττα (www.verettasbooks.gr). 

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου σχετικά με το βιβλίο: 

«Η γλώσσα, γραφτή και προφορική, εχτός του ότι είναι το βασικότερο μέσο συνεννόησης ανάμεσα στους ανθρώπους, μαζί με τα δημιουργήματα της τέχνης αποτελεί το μοναδικό μέσο συντήρησης της ιστορικής μνήμης, των παραδόσεων και των πραχτικών και επιστημονικών γνώσεων των λαών. Και όμως οι καθαρευουσάνοι και οι κάθε είδους διαστρεβλωτές της γλώσσας του λαού (διχτάτορες, στρατιωτικοί, υπάλληλοι και διάφοροι ψευτοδιανοούμενοι), που κόβουνται (κόπτονται το λένε αυτοί!) δήθεν για τη διατήρηση της παράδοσης, περιφρονήσανε και περιφρονάνε τη σπουδαιότερη μνήμη και παράδοση, που είναι η γλώσσα της φυλής τους. Αιτία της περιφρόνησης και της διαστρέβλωσης της λαϊκής γλώσσας είναι η διγλωσσία, που έχει επιβάλει η άρχουσα τάξη και τα συντηρητικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας από το τέλος της αρχαιότητας μέχρι σήμερα, η δε διγλωσσία, το ότι δηλ. οι Ελληνες ακολουθήσανε, στο γράψιμο κυρίως, άλλοι τη μητρική και πατρική τους γλώσσα και άλλοι παλιότερη μορφή της ελληνικής, οφείλεται σε παράγοντες κοινωνικούς και τους συνακόλουθούς τους ψυχολογικούς. Γιατί κάθε κοινωνική τάξη έχει δημιουργήσει απέναντι στις άλλες τάξεις μια ιδιαίτερη ψυχολογία. Οι ανώτερες τάξεις κρατάνε μια στάση και μια συμπεριφορά υπεροχής απέναντι στις κατώτερες και αυτές μια στάση δουλικότητας και μίμησης σε ό,τι κάνουνε οι ανώτερες».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER