Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 19:58

Πωλ Βεν: «Παλμύρα. Ενας αναντικατάστατος θησαυρός»

Γράφτηκε από την

 

Το βιβλίο του Γάλλου αρχαιολόγου και ιστορικού Πωλ Βεν (Paul Veyne) «Παλμύρα. Ενας αναντικατάστατος θησαυρός» κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην ελληνική γλώσσα από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σε μετάφραση Ειρήνης Μητούση.

Οπως φανερώνει ο τίτλος του, το βιβλίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτόν τον σπουδαίο, πραγματικά αναντικατάστατο, αρχαιολογικό θησαυρό της Συρίας - ο οποίος στις μέρες μας καταστρέφεται από τον πόλεμο και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό: ένα δράμα που έχουμε τη δυστυχία να το παρακολουθούμε «σε ζωντανή μετάδοση», παράλληλα με το δράμα του συριακού λαού. 

 

Επίμετρο Τ. Αναστόπουλου

Η «Παλμύρα» είναι ουσιαστικά ένα εκ νέου επεξεργασμένο κεφάλαιο από το παλαιότερο βιβλίο του Π.Βεν με τίτλο «Η Ελληνορωμαϊκή Αυτοκρατορία». Η νέα, καλαίσθητη έκδοση κυκλοφορεί με επίμετρο του Μεσσήνιου διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τάκη Αναστόπουλου - το οποίο διαβάζεται ιδανικά και ως πρόλογος, καθώς είναι βασισμένο στην προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψή του στον διάσημο τόπο πριν από λίγα χρόνια. 

Ο Τάκης Αναστόπουλος, μαζί με τους Ειρήνη Μητούση, Ν.Ε. Καραπιδάκη και Σωτήρη Μετεβελή, συμμετείχε επίσης στην επιμέλεια της μετάφρασης για τη συγκεκριμένη έκδοση. Και όπως μελαγχολικά αλλά εύστοχα σημειώνει: «Ισως να συνεχίσουν για καιρό οι εικόνες και τα νέα που έρχονται από τη Συρία να είναι συνώνυμα της φρίκης. Οι περιηγητές από τη Δύση θα αργήσουν να ξαναεπισκεφτούν την Παλμύρα. Η πένα του Πωλ Βεν, όμως, θα έχει συμβάλει να διατηρηθεί για πάντα ζωντανή η ιστορική μνήμη, καθώς και η μνήμη του ηρωικού αρχαιολόγου Αλ-Ασάαντ, βοηθώντας παράλληλα την Ανθρωπότητα να περισώσει κάτι από την ανθρωπιά της». 

 

 

 

Περιεχόμενα του βιβλίου

Ο Πωλ Βεν αφιερώνει το βιβλίο του για την Παλμύρα, το βασίλειο της ξακουστής Ζηνοβίας, «στη μνήμη του Χαλέντ Αλ-Ασάαντ, γενικού διευθυντή Αρχαιοτήτων Παλμύρας από το 1963 έως το 2003, που δολοφονήθηκε επειδή "ενδιαφέρθηκε για τα είδωλα"». Εξηγεί δε ο μεγάλος ιστορικός ότι «είχα χρέος, ως καθηγητής αλλά και ως άνθρωπος, παρά την προχωρημένη ηλικία μου, να εκφράσω την οδύνη μου μπροστά σε αυτή την αδιανόητη καταστροφή και να επιχειρήσω να σκιαγραφήσω το μεγαλείο της Παλμύρας, την οποία πλέον μόνο μέσα από τα βιβλία θα γνωρίζουμε».

Το βιβλίο περιέχει κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μνημείων της Παλμύρας και είναι χωρισμένο στα εξής κεφάλαια: Προλογικό σημείωμα της Ειρήνης Μητούση. Εισαγωγή. Ο θησαυρός της ερήμου. Μία μνημειώδης αρχαία πόλη. Καπιταλιστής στους χρόνους εκείνους. 

Η αρχαιότητα κατά τους αρχαίους χρόνους. Η Παλμύρα υποτελής των Καισάρων. Μία συριακή φυλή και μία εξελληνισμένη πόλη. Η σωτηρία της Αυτοκρατορίας. Η παλμυρηνή εποποιία. Μία υβριδική ταυτότητα. 

Δείπνο με τους θεούς. Η θρησκεία των Παλμυρηνών. Τα παλμυρηνά πορτρέτα. Επίλογος. Επίμετρο του Τάκη Αναστόπουλου.