Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 17:26

Johan Norberg: «Πρόοδος. Δέκα λόγοι να  ανυπομονούμε για το μέλλον»

Γράφτηκε από την
Johan Norberg: «Πρόοδος. Δέκα λόγοι να  ανυπομονούμε για το μέλλον»

 

Κάθε πέρσι και καλύτερα; Μάλλον όχι… και ο Γιόχαν Νόρμπεργκ έχει τις αποδείξεις.

Εν έτει 2016 ο Ντόναλτ Τραμπ στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στο φόβο και τη νοσταλγία και γίνεται ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγους μήνες νωρίτερα το 58% των Βρετανών ψηφίζει υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις σφυγμομετρήσεις να καταδεικνύουν πως το Brexit επικράτησε χάρη σε ανησυχίες και φόβους για το μέλλον. Ο Σουηδός συγγραφέας Γιόχαν Νόρμπεργκ, παρότι η χώρα του έχει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα της Ευρώπης, ανακάλυψε πως περισσότεροι από το 50% των συμπολιτών του συμμερίζονται την άποψη ότι «στην κοινωνία επικρατούν αφόρητες συνθήκες». Το 1955 όμως, μόνο το 13% των Σουηδών πίστευε το ίδιο! Αντιλαμβανόμενος πως οι «παλιές καλές μέρες» έχουν εξιδανικευτεί υπερβολικά, ο συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο με το οποίο στοχεύει στη συνειδητοποίηση της προόδου που έχει επιτύχει το ανθρώπινο γένος - και η οποία τελικά λειτουργεί ως αντίδοτο στην κακή μνήμη και κατ' επέκταση στη δημαγωγία.

Στο «Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον» ο Νόρμπεργκ αναλύει σημαντικά ζητήματα και έννοιες που αποτελούν βασικούς πυλώνες της κοινωνίας - όπως η περίθαλψη και το προσδόκιμο ζωής, η καταπολέμηση της βίας, η ισότητα των φύλων και των ευκαιριών, η ελευθερία, το περιβάλλον κ.ά., χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία από τα Ηνωμένα Εθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέσα από αυτή την ανάλυση, ο συγγραφέας καταδεικνύει πως η ενημέρωση που παρέχουν τα μέσα ενημέρωσης δεν αρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αν δεν φιλτράρεται μέσα από την Ιστορία και τη Στατιστική. Παράλληλα, εξετάζει ψυχολογικές προκαταλήψεις που εμποδίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο να αντιληφθεί πως αυτό που βιώνουμε σήμερα ως κανόνα, κάποτε αποτελούσε εξαίρεση...

Τεκμηριωμένο, εύστοχο, ωφέλιμο και αισιόδοξο, το βιβλίο Πρόοδος κατορθώνει με το κατανοητό του ύφος να λειτουργήσει ως υπενθύμιση όλων όσα έχει πετύχει το ανθρώπινο γένος, αλλά και ως προειδοποίηση, πως η πρόοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη - γι’ αυτό και οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη στην καταστροφολογία, επιλέγοντας το μονοπάτι της αφύπνισης και της ουσιαστικής πληροφόρησης.

Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής    

Σελίδες: 272

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

• Ο Johan Norberg είναι πολιτικός αναλυτής, ανώτερος εταίρος στο Ινστιτούτο Cato και συγγραφέας με κύρια ενδιαφέροντά του την παγκοσμιοποίηση, την επιχειρηματικότητα και τις ατομικές ελευθερίες. Είναι κάτοχος Master στην Ιστορία των Ιδεών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Αρθρα και επιφυλλίδες του δημοσιεύονται τακτικά στον σουηδικό και τον διεθνή Τύπο. 

 

 


NEWSLETTER