Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 21:40

«Απέναντι στην τυραννία. 20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
«Απέναντι στην τυραννία. 20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα»

Timothy Snyder – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 Η επίθεση κατά της δημοκρατίας δεν είναι ποτέ άμεση: Γίνεται με μικρά, ύπουλα βήματα, με την επίκληση της «βούλησης του λαού», με τη μεταμφίεση του αυταρχισμού σε πράξεις που υποτίθεται ότι απηχούν το «κοινό αίσθημα», αλλά αποδεικνύονται καταλυτικές της ελευθερίας.

Αυτό υποστηρίζει o ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Yale Τίμοθι Σνάιντερ στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί Στις 24 Απριλίου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.

Γραμμένο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το βιβλίο περιέχει 20 μαθήματα που μας δίνει ο 20ός αιώνας ανατρέχοντας σε 100 χρόνια ιστορίας - με σταθμούς την ανάδυση του φασισμού, του ναζισμού και του κομμουνισμού. Ο έγκριτος ιστορικός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πώς εγκαθιδρύθηκαν αυτά τα καθεστώτα, στο πώς επιβλήθηκαν σε λαούς που παρακολουθούσαν σαν υπνωτισμένοι τη μία παραβίαση των δημοκρατικών αρχών μετά την άλλη, στο πώς παρέσυραν απλούς πολίτες και τους μετέτρεψαν σε όργανα των δόλιων σκοπών τους.

- Ο Timothy Snyder είναι Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Βιέννης και του Κολεγίου της Ευρώπης που εδρεύει στη Βαρσοβία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και πήρε το διδακτορικό του το 1997 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ειδικεύτηκε στην ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και του Ολοκαυτώματος. Είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ, της Επιτροπής Αρχών του Μουσείου Ολοκαυτώματος των (Holocaust Memorial Museum) και μετέχει στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών Journal of Modern European History και East European Politics and Societies. Αρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα (International Herald Tribune, The Nation, New York Review of Books, Times Literary Supplement, The New Republic κ.α.).

Το βιβλίο του «Αιματοβαμμένοι τόποι: Η Ευρώπη ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν» (Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin), που εκδόθηκε το 2010, μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και τιμήθηκε με τα βραβεία Kazimierz Moczarski Historic Award (2012) και Hannah Arendt Prize (2013), θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2017 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.    

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER