Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 13:12

“Ρύζι και χώμα” από τους ταξιδιώτες με βέσπα 

Γράφτηκε από την
“Ρύζι και χώμα” από τους ταξιδιώτες με βέσπα 

Το πρώτο τους βιβλίο κυκλοφόρησαν οι ταξιδιώτες με βέσπα Στέργιος Γκόγκος και η Μεσσήνια στη καταγωγή Αλεξάνδρα Φεφοπούλου, με τίτλο “Ρύζι και χώμα”.

Οπως κάνουν γνωστό οι ίδιοι στην περιγραφή της αυτοέκδοσης: “Κάθε σημαντική απόφαση στη ζωή έρχεται τη μέρα που ξυπνάς και δεν μπορείς να πεις άλλα ψέματα στον εαυτό σου. Τη στιγμή εκείνη καταλαβαίνεις πως πρέπει να βρεις τον τρόπο να εκφράσεις με δημιουργία ό,τι έχεις μέσα σου, γιατί αλλιώς θα πνιγείς. Ετσι ξεκίνησε το ταξίδι στην Αφρική, έτσι ξεκίνησε και το «Ρύζι & Χώμα». Η ιστορία του ταξιδιού μας, που στην πορεία έγινε η ιστορία της ζωής μας, μετουσιώθηκε σε λέξεις και χαρτί και εικόνα κι ανοίγοντας την ψυχή μας, φτιάξαμε τούτο δω το βιβλίο. Το αγαπήσαμε σαν παιδί μας και το μοιραζόμαστε μαζί σας. Ρύζι & Χώμα : τα δυο συστατικά που έκαναν το ταξίδι μας μοναδικό”. Το βιβλίο μπορεί κανείς να δει και να παραγγείλει από το σάιτ https://www.worldvespa.net. Η επιμέλεια είναι της Ευφροσύνης Ζαχαροπούλου. 

Η Αλεξάνδρα Φεφοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος Φιλοσοφικής, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία. Απ’ το 2013 γυρνά τον κόσμο με τον Στέργιο. Αρθρογραφεί σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μερικές φορές φωτογραφίζει, όμως αυτό που αγαπά περισσότερο είναι να γράφει. Ο Στέργιος Γκόγκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 ξεκίνησε να γυρίσει τον κόσμο με τη βέσπα του. Ερασιτέχνης φωτογράφος και δημιουργός βίντεο. Οταν δεν οδηγεί, περνά τον χρόνο του μπροστά στον υπολογιστή, μαθαίνοντας ό,τι έχει σχέση με την εικόνα. Η μορφή που έχει το “Ρύζι & Χώμα” οφείλεται σ’ αυτόν.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο αναγνώστης διαβάζει: “Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Αφρικής με τη διεισδυτική ματιά και την ανυπόκριτη γραφή του Στέργιου και της Αλεξάνδρας, οδηγούμαστε πολύ βαθύτερα απ’ όπου μπορεί να μας φτάσει η ματιά του τουρίστα και η περιγραφή του ταξιδιωτικού οδηγού. Το βιβλίο αυτό, ξεφεύγοντας από προκατασκευασμένες προσεγγίσεις και προδιαγεγραμμένες ερμηνείες, μας μεταφέρει με αξιοθαύμαστη ειλικρίνεια, από τη Θεσσαλονίκη της μνημονιακής Ελλάδας ως τις νοτιότερες εσχατιές της Αφρικής κι όχι μόνο… Ακολουθούμε τον Στέργιο και την Αλεξάνδρα μέσα από ερήμους, ανεμοδαρμένα βουνά, τροπικές παραλίες, δάση και σαβάνες και μαζί του αναπνέουμε τον αγέρα των χωρών που ταξίδεψε, γευόμαστε τις γεύσεις από τις κουζίνες των ντόπιων, μοιραζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του, πέφτουμε και ξανασηκωνόμαστε μες στις λάσπες του Κονγκό, χαιρόμαστε την παρέα και τη μοναξιά, πάνω απ’ όλα όμως, γνωρίζουμε τους ανθρώπους σ’ ένα ταξίδι στον κόσμο αλλά κι εκεί που φωλιάζουν οι ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής. Ημερολόγιο ταξιδιού, οδοιπορικό ή η αφήγηση ενός ταξιδιού, το βιβλίο αυτό καταφέρνει να μένει ανένταχτο σε γραμματολογικές κατατάξεις και να μας συναρπάζει με τη ζωντάνια και τη γλαφυρότητα του λόγου του και τη δύναμη της αφοπλιστικής και καλοδεχούμενης ειλικρίνειας της ματιάς του”. 

 

 


NEWSLETTER