Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 20:34

Ζοάν Σφαρ: «Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου;»

Γράφτηκε από την

 

 

Μετάφραση
: Ρούλα Γεωργακοπούλου

Σελίδες 160
Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Οταν ο πατέρας του διάσημου συγγραφέα κόμικς Ζοάν Σφαρ πεθαίνει, ο γιος, που δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του, πιάνει την πένα και γράφει ένα βιβλίο πολύ προσωπικό, συγκινητικό, δηκτικό και τρυφερό συνάμα. Με γέλια και με δάκρυα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ σε μετάφραση της γνωστής Καλα-ματιανής δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρούλας Γεωργακοπούλου. Ας δούμε εν τάχει μερικές από τις κριτικές που έχει ήδη λάβει αυτό το ίδιαίτερο βιβλίο:
«Βιβλίο πένθους, που αποδεικνύει ότι ο Σφαρ, μετά τον θάνατο του πατέρα του, διατήρησε ανέπαφα όλα εκείνα που τον χαρακτηρίζουν: την ευφυΐα, την αυθάδεια, το χιούμορ, την ειρωνεία. Η ωριμότητα και η θλίψη τού προσέθεσαν μια πινελιά σοβαρότητας, που του ταιριάζει». (Telerama)
«Υπέροχο βιβλίο. Αφήγηση ανάλαφρη, γλυκιά, χαμογελαστή, που ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, ακολουθείται από σελίδες ανείπωτης θλίψης. Το γέλιο δεν απέχει πολύ από τα δάκρυα. Αυτό το μείγμα αστείου και συγκίνησης προσδίδει στο έργο απίστευτο βάθος, και την αλήθεια του». (Le Figaro)
«Δεν μπορούμε να κλαίμε όπως να 'ναι, αλλιώς το πένθος δεν λειτουργεί. Ο Σφαρ κλαίει, λοιπόν, χαμογελώντας. Η λο-γοτεχνία αναλαμβάνει τα υπόλοιπα». (Le Monde)