Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 15:21

Ελένη Βαρβιτσιώτη - Βικτωρία Δενδρινού: Η τελευταία μπλόφα Ι Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Γράφτηκε από την
Ελένη Βαρβιτσιώτη - Βικτωρία Δενδρινού: Η τελευταία μπλόφα Ι Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Το παρασκήνιο του 2015

Κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» που αφορά το παρασκήνιο του 2015.

Ενα βιβλίο που «διαβάζεται ως πραγματικό θρίλερ εξουσίας στο οποίο όλοι,  Ελληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στο κέντρο της “τέλειας καταιγίδας”». Ας πάρουμε μια ιδέα για τα περιεχόμενά του:

Στις 10 το βράδυ, και καθώς οι ηγέτες άρχισαν να αποχωρούν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ήδη έξω φρενών Ολάντ πήρε τον Τσίπρα στα γραφεία της Γαλλίας στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον κάθισε κάτω για μια συζήτηση έξω από τα δόντια. «Αλέξη, ca ne vas pas du tout!». «Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ηρθες με άδεια χέρια». Εκπληκτος από τη χαλαρή στάση του Ελληνα πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφώνησε: «Δεν μπορώ να σε βοηθήσω αν δεν κάνεις ακριβώς αυτά που λέω!».

 

Οι συγκρούσεις

«Τότε τελειώσαμε. Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ» είπε η καγκελάριος. Μάζεψε τα χαρτιά της και σηκώθηκε κατευθυνόμενη προς την πόρτα. Ο Ντόναλντ Τουσκ έτρεξε και της έκοψε τον δρόμο. «Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς από αυτό το δωμάτιο» είπε με τη χαρακτηριστική, βαριά πολωνική προφορά του. Σταύρωσε τα χέρια του στο στήθος και στάθηκε μπροστά στην καγκελάριο, εμποδίζοντάς τη να βγει από το δωμάτιο.

 

Το Plan B

Καθώς η μυστική ομάδα του Σχεδίου Β΄ προσπαθούσε να χαρτογραφήσει όλες τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές λεπτομέρειές του, μια εντελώς ξεχωριστή ομάδα, υπό τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δούλευε πάνω σε ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι του: την ανθρωπιστική βοήθεια. Μια χρεοκοπία θα οδηγούσε με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, ανήμπορο να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως τροφή και στέγαση, προκαλώντας μια κρίση που η Ευρώπη δεν θα είχε ξαναδεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


NEWSLETTER