Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 17:38

Κυκλοφόρησαν τα “Σατιρικά” του Μεσσήνιου Γρηγόρη Κριμπά

Γράφτηκε από την

Κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες ο δεύτερος τόμος του βιβλίου “Σατιρικά” του Μεσσήνιου συγγραφέα Γρηγόρη Κριμπά. Πρόκειται για ένα συλλογικό τόμο, ο οποίος φέρει τη διευκρίνηση: “τα σατιρικά μας σχόλια κι όποιον πάρουνε τα βόλια”!

Ο ίδιος ο συγγραφέας, στον πρόλογό του, αναφέρει πως διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πως το χιούμορ είναι απαραίτητο για την άμυνα της ψυχικής μας υγείας. Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνεται η σάτιρα, ώστε να μην ξεπερνά τα όρια. Αγαπημένο θέμα του Γρ. Κριμπά, είναι η πολιτική. Καταγράφει έτσι ένα είδος δικού του ημερολογίου, πολιτικής φύσεως, με στιχουργήματα αστεία και έξυπνα.

Από τα περιεχόμενα κιόλας, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται αμέσως το ύφος και χιούμορ του Γρ. Κριμπά. Οι τίτλοι θυμίζουν ποιήματα με ομοιοκαταληξία, με γρήγορο – ρέοντα λόγο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και στον τοπικό Τύπο. Για όσους δεν θυμούνται τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται, λόγω του ότι έχουν συμβεί εδώ και κάποια χρόνια (2008 - 2011), φροντίζει να υπενθυμίζει το κοινωνικό και πολιτικό τους πλαίσιο, μέσα από παραπομπές και σημειώσεις.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Κριμπάς γεννήθηκε το 1934 στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας. Τελείωσε το Α’ Γυµνάσιο Τρίπολης και στη συνέχεια κέρδισε υποτροφία ενός έτους από τη ΒΕ FOUR. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και διορίστηκε δάσκαλος.

Εγκαταστάθηκε στην Καλαµάτα. Παντρεύτηκε την Αντωνία Αντώνακα, υπάλληλο του υπουργείου Πρόνοιας και απέκτησαν δύο παιδιά, το Γιώργο, πτυχιούχο της Σχολής Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και την Αννα, πτυχιούχο της Παιδαγωγικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστηµίου. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μεσσηνίας.

Εξέδιδε επί αρκετά χρόνια το περιοδικό «Φωνή του Θρανίου» σε 5.000 αντίτυπα για τους µαθητές της Μεσσηνίας. Υπήρξε µέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «ΚΑΛΑΜΑΤΑ». Δηµιούργησε το περιοδικό «ΕΚΦΡΑΣΗ» του οποίου υπήρξε επί δεκαετία υπεύθυνος και κατά νόµο εκδότης, όπου δηµοσίευε λογοτεχνικά και λαογραφικά κείµενα, καθώς επίσης και σάτιρες με τις οποίες σχολίαζε την τοπική και γενικότερη επικαιρότητα. Τις σάτιρες υπέγραφε µε το ψευδώνυμο «Πλάτων».

Εργα του: Η νουβέλα «Καημένη Ελλάδα». Καλαµάτα 1987. Η ιστορική µονογραφία «Πέρδικας» εκδόσεις Σµυρνιωτάκη. Αθήνα 1988. Χαρακτηρίσθηκε από το Σαράντο Καργάκο «Best Seller» της Εθνικής Αντίστασης σε 5 εκδόσεις. Η ιστορική έρευνα «Η αντίσταση στη ΜεσσηνίαΑ», Καλαµάτα.

Πήρε Α' βραβείο αντιστασιακού βιβλίου το 2000. Αντίγραφο του βραβείου έχει αναρτηθεί σε αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Αµυνας. Σε 2 εκδόσεις. Η ιστορική έρευνα «Εμφύλιος». Καλαμάτα 2004 σε δύο τόµους. Το «Βαλτεσινίκο». Καλαµάτα 2008. Οι ιστορικές µονογραφίες «Η Χρυσούλα στον ΕΛΑΣ και τον εμφύλιο». Αθήνα 2009 και «Μανώλης Ναυπλιώτης», Καλαµάτα 2011.

Κέρδισε το 2ο βραβείο διηγήµατος 2003 σε πανελλήνιο διαγωνισμό με το διήγημά του «Η πιο τρανή χαρά».

Είναι µέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών» της «Εταιρείας Ιστορικών Συγγραφέων», της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών», καθώς και ιδρυτικό µέλος του «Συλλόγου Μεσσηνίων Συγγραφέων». Τέλος είναι αντιπρόεδρος της «Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου (ΕΔΙΑΠ)».