Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 12:59

“Το πέπλο” της Μαρίνας Πετροπούλου από τη Λακωνία

Γράφτηκε από την

 

Η Μαρίνα Πετροπούλου από τη Λακωνία, μας έχει δώσει στο παρελθόν πολλά ωραία βιβλία, που συντρόφευσαν τις στιγμές μας... Ολοι θυμόμαστε το "Σαν γλυκό του κουταλιού", που έγινε σίριαλ με την Τάνια Τσανακλίδου...

 

Στο "Πέπλο" θα διαβάσουμε για μια νεαρή γυναίκα. Τη Στεφανία. Για το ξεκίνημα, τα όνειρα, τα απρόοπτα της ζωής, την πορεία προς την ωρίμανση, το δύσκολο δρόμο της καρδιάς...

Η Στεφανία δεν ονειρεύτηκε ούτε ζήτησε πολλά απ’ τη ζωή. Οταν όμως ήρθε στο ναρκοπέδιο της Αθήνας με δεμένα μάτια, η άγνοια και η πίστη στους ανθρώπους την υποχρέωσαν να ζήσει και να νιώσει όσα δεν είχε φανταστεί.

Είναι άραγε οι ηθικές αξίες, ο χαρακτήρας και η γνώση που καθορίζουν την πορεία μας στη ζωή ή μήπως η τύχη που παραμονεύει δοκιμάζοντας τις αντοχές μας;

Για τη Στεφανία την τελευταία λέξη την είπε η μετάνοια, η κατανόηση και ο έρωτας, που πριν να είναι αργά ελευθέρωσε τα μαλλιά της από το πέπλο.

Η Μαρίνα Πετροπούλου κατάγεται από τη Σπάρτη. Μεγάλωσε στα Γιάννενα και ήρθε στην Αθήνα δεκαεφτά χρονών.

Σπούδασε σχέδιο και διακοσμητική στη σχολή Βακαλό και ασχολήθηκε με την κεραμική και τη ζωγραφική σε ιδιωτικά εργαστήρια. Επίσης ασχολήθηκε με το εμπόριο, επάγγελμα που ασκεί μέχρι σήμερα.

Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της "Σαν γλυκό του κουταλιού", "Λεκές από κόκκινο κρασί", "Ενα πρωινό", "Το τανγκό της Δανάης", "Χωρίς κραγιόν", "Η τελευταία λέξη", "Η άκρη της κλωστής", "Στους πέντε ανέμους", "Αδειες Κυριακές" και "Για όλα υπάρχει λόγος".

Απόσπασμα:

"Εβαλε τα κλάματα, κι η Αντιγόνη δεν προσπάθησε να τη σταματήσει. Την άφησε να βγάλει δάκρυα γεμάτα λάθη, εγωισμούς, αλόγιστες συμπεριφορές, αστείες βεβαιότητες και συναισθηματικές ρητορικές κορώνες περί ηθικής ακεραιότητας.

Τι ήταν τελικά η ηθική; Ηταν άραγε εκπαίδευση, δομή, προσχεδιασμένη καταδίκη; Ηταν λήμμα λεξικού, τσιτάτο βιβλίου, κοινωνικός έλεγχος; Ποιος είπε ότι ο ένοχος δεν έχει λόγο και δικαιολογία; Ποιος αποφάσισε τι σημαίνει τιμιότητα και ατιμία, καλό ή κακό, ένοχο ή αθώο;

Ανθρωποι τα αποφασίζουν όλα, άνθρωποι με τον ίδιο καλό ή κακό εαυτό, με την ίδια λαχτάρα της απόκτησης, της κατάκτησης, τη ασφάλειας, της προσφοράς, του λυτρωμού αλλά και της ελευθερίας στον έρωτα, στην αγάπη, στην φιλία, στην ιδιοτέλεια, στην απληστία, στον παράδεισο και στην κόλαση μαζί. Εψαξε το στίγμα της, μα δεν το βρήκε.

Δυο απορρίψεις, δυο απογοητεύσεις και καρδιά να θρηνεί έρωτα, κατανόηση, συμφέρον, συντροφικότητα και ένα σωρό άλλες σημαντικές απώλειες".

 

"Το πέπλο"

Μαρίνα Πετροπούλου

Ετος έκδοσης: 2013

Σειρά: "Ελληνική Λογοτεχνία"

Σελίδες: 366.

 

Τιμή: 13,50 ευρώ (με ΦΠΑ)