Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 12:27

"To κουτί του θησαυρού"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"To κουτί του θησαυρού"

"To κουτί του θησαυρού" της Ελπίδας Οικονομοπούλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

 

Υπόθεση: H δίνη της Ιστορίας την άρπαξε και τη στροβίλισε σ’ όλα τα κοσμογονικά γεγονότα από το ’22 στη Μικρασία μέχρι τα τέλη του ’50 στην Ελλάδα. 

Κατάφερε να σωθεί από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης, χάνοντας τη μάνα της αλλά και τη μνήμη της. Εζησε καταφρονεμένη στη φτωχή και αφιλόξενη Ελλάδα, ερωτεύτηκε με όλη της την καρδιά και πόνεσε ως τα βάθη της ψυχής της. Δούλεψε ασταμάτητα, αντιστάθηκε και πολέμησε το κακό, χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό της συμφέρον. Κάποτε ησύχασε, όσο μπορεί κανείς να ησυχάσει μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις και συνεχή ανέχεια. 

Κι έπειτα πάλι ο πόλεμος του ’40. Αγωνίστηκε με το δικό της τρόπο ενάντια στον εχθρό, καταδιώχθηκε κι αργότερα κόντεψε να χάσει τη ζωή της, όταν πια πολεμούσε ο ένας αδελφός τον άλλο. Κι ενώ φαίνεται ότι όλα γι’ αυτήν έχουν χαθεί, ένα χέρι την πιάνει δυνατά, με αγάπη, και την ανεβάζει στο φως …

Την είδε να μπαίνει στην πολυκατοικία και να ψάχνει για τα πράγματά της. Ηξερε ότι ήταν η Μαρία - Αννα, αλλά στην αρχή ήταν παιδούλα και γύρευε μέσα στα δωμάτια την κούκλα της. Υστερα, σε άλλες κάμαρες, έψαχνε τα ρούχα της, και τελικά την είδε όπως την έβλεπε τώρα τελευταία, πολύ αδύνατη και με κοντοκουρεμένα μαλλιά, να αναζητά παντού τη μάνα της και να κλαίει σπαρακτικά. 

Τότε την πήρε αγκαλιά κι αυτή κούρνιασε πάνω στον ώμο του σαν μικρό παιδί. Οταν τα αναφιλητά ησύχασαν, η Μαρία - Αννα δεν ήταν στην αγκαλιά του, είχε εξαφανιστεί, έχοντας αφήσει πίσω της ένα άρωμα τριαντάφυλλου.

Μικρασιατική καταστροφή, κατατρεγμός, προσφυγιά και μετά πάλι πόλεμος, θάνατος, πείνα, δυστυχία, προδοσία, όλη η ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και τις ζωές των ηρώων. Και μαζί κρυμμένο πάντα το κουτί του θησαυρού. Ενός θησαυρού που μια γυναίκα πείνασε μια ολάκερη ζωή για να τον αφήσει περιουσία σε κάποιον. Μόνο που αυτόν τον κάποιον έπρεπε να τον βρει. 

Κι όταν τον βρήκε, κανείς δεν την πίστεψε...

Η Ελπίδα Οικονομοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε υπομηχανικός και εργάστηκε στο Δημόσιο. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παλιά της αγάπη, τη ζωγραφική, έκανε 12 εκθέσεις και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Εκτός από ιστορικά μυθιστορήματα, έχει επίσης γράψει και εικονογραφήσει ιστορίες για παιδιά. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της "Ο χειμώνας της Ανατολής".

 

"To κουτί του θησαυρού" 

Ελπίδα Οικονομοπούλου

Ετος έκδοσης: 2013

Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία

Σελίδες: 560

 

Τιμή: 14,30 ευρώ (με ΦΠΑ)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER