Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 20:08

"Ανάλυση του ασθενούς φύλου" - Το πρώτο βιβλίο του Καλαματιανού Παν. Χειλά

Γράφτηκε από την

 

 

Το πρώτο του βιβλίο "Ανάλυση του ασθενούς φύλου" συστήνει στο αναγνωστικό κοινό ο Καλαματιανός μηχανικός Παναγιώτης Χειλάς. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει καταφέρει να διακριθεί στον επιστημονικό τομέα ήδη αρκετές φορές. Πρόσφατα παρουσίασε στην Αθήνα το βιβλίο του από τις Εκδόσεις Οσελότος, το οποίο φωτίζει μια διαφορετική πλευρά της σκέψης και των ταλέντων του.

 

- Γιατί "ασθενές" φύλο; Ποιο από τα δύο φύλα είναι το "ασθενές" στο βιβλίο σου;

"Ο όρος «ασθενές» δεν είναι μονοσήμαντα ορισμένος στην Ελληνική γλώσσα. Θα σας αναλύσω τις αρχές μέσα από τις οποίες δομήθηκε η αρχιτεκτονική του βιβλίου για γίνω πιο σαφής. Σε πρώτη ανάγνωση το βιβλίο σοκάρει λόγω εσωτερικής χρήσης Guerrilla Βuzz Marketing. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε 4 επίπεδα. Στο 1ο επίπεδο αναλύεται η ψυχοσύνθεση του γυναικείου φύλου. Το 2ο επίπεδο έχει πολιτική χροιά και απευθύνεται σε άτομα με IQ μεγαλύτερο του 120. To 3ο επίπεδο περιγράφει στοιχεία τοποστρατηγικής και στόχο έχει να περάσει υποσυνείδητα μηνύματα. Για να γίνουν τα μηνύματα αυτά συνειδητά αντιληπτά απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη ευφυΐα. Το 4ο επίπεδο απευθύνεται σε ειδικό κοινό. Υπάρχει κείμενο μέσα στο κείμενο το οποίο για να διαβαστεί πρέπει ο αναγνώστης να έχει ειδικές γνώσεις σε ανώτερα μαθηματικά. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι ο τίτλος έχει 4 σημασίες. Ασθενής ο άρρωστος, Ασθενής ο αδύναμος, Φύλο με «ύ», Φίλος με «ί» και οι αντίστοιχοι συνδυασμοί τους". 

 

- Δείχνεις πως έχεις εμβαθύνει στη σκέψη των γυναικών. Αυτό προέρχεται από μεγάλη παρατήρηση ή και από μελέτη της επιστήμης της ψυχολογίας;

"Προσπαθώ να εμβαθύνω σε ποικίλους και συνεχώς διαφορετικούς τρόπους σκέψης γενικότερα. Θα σας πω κάτι που ενδεχομένως να ακουστεί περίεργο ή οξύμωρο. Δεν παρατηρώ από επιλογή, παρατηρώ από ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, φανταστείτε ότι δεν παρατηρώ περισσότερα ή λιγότερα από εσάς, απλά παρατηρώ διαφορετικά από εσάς. Ναι προέρχεται και από τη μελέτη της ψυχολογίας, αλλά από τα μάτια ενός μαθηματικού, όχι ενός ψυχολόγου ή ενός ψυχίατρου. Για παράδειγμα δεν θα ακούσετε ποτέ έναν ψυχολόγο να σας λέει τη φράση «Κυρία μου είστε ημιτονική». Η κύρια ιδιότητά μου είναι μοντελίστας μαθηματικός, αλλά πρόσφατα ολοκλήρωσα ένα πρόγραμμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) και κατάλαβα ότι αν επιθυμεί κάποιος να γίνει καλός μάνατζερ ή επιχειρηματίας ανεξαρτήτως αν έχει επίγνωση των χρηματοοικονομικών δεικτών, των θεωριών παρακίνησης – ηγεσίας, των μοντέλων επιχειρησιακής στρατηγικής, των οργανωτικών δομών, των τεχνικών του μάρκετινγκ, των διαπραγματευτικών τακτικών, κ.λ.π, δύο είναι τα επιπλέον χαρακτηριστικά που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει «Resilience» & «Agility». Επιπρόσθετα είχα τη χαρά και την τύχη να με διδάξει μια εξαιρετική καθηγήτρια Οργανωσιακής Ψυχολογίας και Συμπεριφοράς, αλλά δεν θα σας πω το όνομά της, αφενός επειδή είναι σκληροπυρηνική φεμινίστρια και αφετέρου λόγω της φύσης του βιβλίου, επειδή είναι βέβαιο ότι θα με λοβοτομήσει με συνοπτικές διαδικασίες".

 

- Το βιβλίο σου έχει στόχο στο να γίνουν οι άνδρες... ή οι γυναίκες πιο ευτυχισμένες;

"Θα σας πω ότι για να γίνει κάποιος περισσότερο ευτυχισμένος, ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει πρώτα να περάσει από το στάδιο του περισσότερο «ποιοτικά σκεπτόμενος/σκεπτόμενη». Οπότε το βιβλίο δεν έχει στόχο να διδάξει δρόμους προς την ευτυχία, αλλά μονοπάτια αποφυγής της δυστυχίας μέσω μεθόδων αντίστροφης ψυχολογίας για άνδρες και γυναίκες". 

 

- Ποιο είναι για σένα το πιο κοινό χαρακτηριστικό των σημερινών γυναικών και πόσο αυτές διαφέρουν από τις περασμένες γενιές κατά τη γνώμη σου;

"Στην Ελλάδα ένα ήταν και θα είναι το κοινό γυναικείο χαρακτηριστικό ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλων εγγενών ή επίκτητων χαρακτηριστικών. «Ο έρωτας για τον έρωτα». Σε σύγκριση με τις προγενέστερες γενιές είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι σημερινές γυναίκες διαφέρουν τόσο, όσο θα διαφέρουν οι σημερινές γυναίκες με αυτές των μελλοντικών γενιών. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν προσπαθήσετε να το προσεγγίσετε πιο ολοκληρωμένα σε χρονική βάση θα καταλάβετε ότι οι κοινωνίες κάνουν κύκλους, ή για να είμαι πιο ακριβής κινούνται πάνω σε σπείρες. Για να το καταλάβετε διαισθητικά φανταστείτε ότι ο χρόνος για τις κοινωνίες δεν εξελίσσεται σε μια ευθεία γραμμή, αλλά κινείται πάνω σε ένα ελατήριο. Αυτό που ενδεχομένως να μεταβάλλεται ανά περιόδους είναι το πλάτος (ένταση κοινωνικών αλλαγών) της κάθε σπείρας. Για παράδειγμα στην Ελλάδα μετά την εποχή του μπικίνι και την απελευθέρωση των 60’s ακολούθησε η εποχή του στρατιωτικού καθεστώτος και του συντηρητισμού, για να ακολουθήσει μια μεγαλύτερη σε πλάτος σπείρα με ανάλογες κοινωνικές αυξομειώσεις που έκλεισε τον κύκλο της πριν από περίπου μια δεκαετία, και ξανά από την αρχή. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι αλλαγές είναι ανάλογες με τη μόνη διαφορά ότι σε σύγκριση με την Ελλάδα αυτό που παρατηρώ είναι ότι βρισκόμαστε σε διαφορά φάσης".

 

- Πώς επέλεξες να γράψεις για το συγκεκριμένο θέμα; Εχεις σκεφτεί ίσως και το επόμενο βιβλίο σου;

"Το βιβλίο αυτό ανεξαρτήτως με την πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κάποιος από τον τίτλο ή το εξώφυλλο, γράφτηκε για τα ανερχόμενα στελέχη μιας επιχείρησης. Θα σας διαβάσω το οπισθόφυλλο για να καταλάβετε τι εννοώ «Το βιβλίο αυτό θα σου αποδείξει ότι υπάρχουν γύρω σου καταστάσεις που απλά κοιτάζεις, αλλά δε βλέπεις. Θα σου αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βλέπεις ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει φως. Οπως όλα τα βιβλία, έτσι και αυτό, έχει ένα βασικό λόγο ύπαρξης· απαντά στο ερώτημα « Πώς πείθεις ένα ανερχόμενο στέλεχος να αντιληφθεί την αξία των ανορθόδοξων στρατηγικών διαπραγματεύσεων;». Θα σου αποδείξει ότι μπορείς να βλέπεις τον αριθμό 90 όταν οι γύρω σου κοιτάζουν απλά τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 12 σε ένα τετράγωνο ρολόι τοίχου». Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όταν μάθεις να σκέφτεσαι και να αναλύεις γνωστά μαθηματικά μοντέλα, εφαρμόζοντάς τα επάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά μπορείς κυριολεκτικά να καταλύσεις κράτη. Οταν παντρεύονται η επιστήμη με την τέχνη, γράφονται βιβλία σαν αυτό.

Ναι το επόμενο βιβλίο μου είναι επιστημονικού περιεχομένου το οποίο ευελπιστώ να ολοκληρώσω μέσα στο 2014. Είναι ένα βοήθημα Μαθηματικών και πιο συγκεκριμένα Αλγεβρας, αλλά έχει μια ιδιομορφία. Ξέρετε όπως υπάρχουν στατιστικά σε έναν κοινωνικό ιστό παιδιά με ειδικές ανάγκες, υπάρχουν και παιδιά με ειδικές ικανότητες, αλλά η πολιτεία (συντονισμένα σε εθνικό επίπεδο) δεν ευαισθητοποιείται για ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στόχος του νέου μου βιβλίου είναι να προσελκύσει τα χαρισματικά αυτά παιδιά στον κόσμο των μαθηματικών και της επιστήμης. Οταν λέω να τα προσελκύσει, εννοώ να τα κάνει να βαριούνται λιγότερο ή και καθόλου μέσα στην τάξη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά αυτά δεν συμβαδίζουν με τους συμμαθητές τους, λόγω της προχωρημένης διανοητικής τους ηλικίας και των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους. Να σας το πω πιο λακωνικά: «Τα παιδιά αυτά γεννιούνται γέροι». Πώς νομίζετε ότι θα αισθανόταν ένας υπερήλικας αν του λέγατε: «Θέλετε να σας διαβάσει αυτό το άρθρο ο εγγονός σας που μόλις έμαθε να συλλαβίζει;» Αν σας απαντούσε «Ναι» θα ήταν επειδή απλά αγαπά τον εγγονό του και είναι απλά αλτρουιστής με την διανοητική του ηλικία. Αν επεκτείνετε επαγωγικά το συλλογισμό αυτό στην ανθρωπότητα θα καταλάβετε που οδηγεί".

Ο Παναγιώτης Χειλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Καλαμάτας. Σπούδασε Εφαρμοσμένες Μαθηματικές και Φυσικές Επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2011 του απονεμήθηκε το πρώτο του Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στον τομέα των οπλικών συστημάτων από τον διεθνή Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας  (Former Research: Secretary of the Army, USA). Τους επόμενους μήνες του ίδιου έτους στελέχωσε την 4μελή Εθνική Ομάδα Μηχανικής 2011 και διακρίθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις αρχές του 2014 του απονεμήθηκε το πρώτο του 3D Πιστοποιητικό Υπόδειγμα Χρησιμότητας στον τομέα της υποθαλάσσιας άντλησης υδρογονανθράκων από τον διεθνή Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Το διάστημα 2012 – 2014 διετέλεσε πρόεδρος των φοιτητών του διατμηματικού full time ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Mensa International και της International High IQ Society.

 * Η κεντρική διάθεση του βιβλίου θα γίνει από το βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις" (Αριστομένους και Νικηταρά 3Α). Υπάρχει παραπομπή για το βιβλίο στην ιστοσελίδα www.cheilas.gr και διατίθεται και στο Amazon.