Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 18:05

Νέο βιβλίο από το Γιώργο Ανδρειωμένο

Γράφτηκε από την

 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις "Ποταμός" ένα καλαίσθητο βιβλίο του Γιώργου Ανδρειωμένου καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Καλαμάτα, με αντικείμενο την πρώιμη περίοδο ζωής και της δράσης του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. 

Τίτλος του είναι "Ανιχνεύοντας τον πρώιμο Βρεττάκο (με αφορμή ένα μαθητικό του τετράδιο)". Στις 214 σελίδες του, ο συγγραφέας επισκοπεί την πορεία του Βρεττάκου από τη γέννησή του (1 Ιανουαρίου 1912) έως το γάμο του με την Καλλιόπη Αποστολίδου και την κυκλοφόρηση της συλλογής του Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων (1933). Κύριος άξονας της συγκεκριμένης εργασίας είναι η έκδοση, για 1η φορά, των στίχων που έγραφε ο Βρεττάκος σε ένα μαθητικό του τετράδιο, κατά τα χρόνια των γυμνασιακών του σπουδών και ειδικότερα μεταξύ 1925-1926, όταν δηλαδή βρισκόταν στην ηλικία των 13-14 ετών. Τα ποιήματα αυτά φανερώνουν πως ήταν γεννημένος ποιητής, αφού χαρακτηρίζονται για τη μορφική τους αρτιότητα, την ατμοσφαιρικότητα και την ευαισθησία. Παράλληλα, ο Ανδρειωμένος επανεκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή του Βρεττάκου. Κάτω από σκιές και φώτα, η οποία κυκλοφόρησε το 1929 και είναι σήμερα δυσεύρετη, καθώς και όσα ποιήματά του έχουν εντοπιστεί σε λακωνικά έντυπα των ετών 1924-1932. Η όλη προσπάθεια πλαισιώνεται από αναλυτικό προοίμιο, όπου παρουσιάζονται με προσοχή και με γλαφυρότητα όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την απρόσκοπτη κατανόηση του υλικού, από αναλυτικά υπομνήματα, όπου καταγράφονται λεπτομερώς οι ορθογραφικές διορθώσεις και άλλες (πλην των ποιημάτων) πληροφορίες και από εκτενές φωτογραφικό παράρτημα, ώστε να έχει ο αναγνώστης σαφή αντίληψη του περιεχομένου του τετραδίου. 

Ο Γιώργος Ανδρειωμένος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Birmingham (1991). Εχει διατελέσει honorary research fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και επιστημονικός συνεργάτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ενώ έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητας του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο του Mainz, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Bosworth Tutors College tou Northampton, στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου, στην Αστυνομική Ακαδημία κ.α. Μεγάλος αριθμός μελετών του έχει κυκλοφορήσει αυτοτελώς ή έχει δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, καλύπτοντας πρωτίστως θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και γλώσσας. Eχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές επιτροπές, έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις του σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2008 είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Φιλολογίας) στην Καλαμάτα.