Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 18:42

"Καταστροφές και Θρίαμβοι" το best seller του καθηγητή Στάθη Ν. Καλύβα

Γράφτηκε από την

 

Το βιβλίο "Καταστροφές και Θρίαμβοι", η 2η ενημερωμένη έκδοση του best seller του καθηγητή Στάθη Ν. Καλύβα κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Πρόκειται για μία ρηξικέλευθη αποτίμηση της πορείας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, η οποία εντάσσει τη σημερινή κρίση σε ένα πλαίσιο ιστορικής κανονικότητας, σπέρνοντας έναν σπόρο αισιοδοξίας. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Yale Στάθη Ν. Καλύβα, με τίτλο "Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας" μέσα σε ένα μήνα εξαντλήθηκε και ήδη βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία η 2η ενημερωμένη έκδοση.

Ο συγγραφέας παρακολουθώντας από κοντά την επικαιρότητα και τις εξελίξεις εμπλούτισε ανάλογα το έργο και σημειώνει: «Στις αρχές του Ιουλίου 2015 φάνηκε πως η χώρα κινδύνευε άμεσα από μια νέα μεγάλη καταστροφή, που όχι απλώς θα επισφράγιζε την ουσιαστική πτώχευση του 2010 αλλά πιθανότατα θα την καθιστούσε μη αναστρέψιμη. Την τελευταία στιγμή όμως, ένας συνδυασμός πολιτικών αποφάσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας αποσόβησε μια τεράστια καταστροφή. Η κλιμάκωση των γεγονότων και η τελική αποφυγή της καταστροφής έρχονται να προστεθούν σε μια αλυσίδα αντίστοιχων γεγονότων στο παρελθόν. Τοποθετώντας το παρόν μέσα στο παρελθόν, κατανοούμε ίσως καλύτερα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον». 

Ο Στάθης Ν. Καλύβας καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, επιχειρεί να εντοπίσει τους παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, «ξαναδιαβάζοντας» την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού, από την ανεξαρτησία της Ελλάδας ως σήμερα. Καταγράφει με κατανοητό και σφαιρικό - αλλά συγχρόνως έγκυρο και ουσιαστικό - τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τη γέννηση της ιδέας της εθνικής παλιγγενεσίας ως σήμερα και τους εντάσσει σε ένα ευρύ ερμηνευτικό σχήμα.

Η ερμηνεία αυτή διαφοροποιείται τόσο από την αυτομαστιγωτική οπτική του σήμερα, όσο και από τα ψυχωφελή αφηγήματα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί την περίπτωση της Ελλάδας σε ένα διεθνές πλαίσιο. Μέσα από την ερμηνεία αυτή, αναδεικνύεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μεγάλων καταστροφών αλλά και εξίσου σημαντικών θριάμβων: 7 φορές μέχρι σήμερα, η σύγχρονη Ελλάδα επιχείρησε να υλοποιήσει πρωτοποριακά και φιλόδοξα οράματα, που τελικά αποδείχθηκαν πάνω από τις πραγματικές της δυνατότητες και γι' αυτό κατέρρευσαν. Ομως, κάθε φορά, η πρωτοποριακή φύση των εγχειρημάτων αυτών, οι ορθές επιλογές διεθνών συμμαχιών και οι παγκόσμιες ισορροπίες έσωζαν την κατάσταση και η Ελλάδα εξερχόταν από τις καταστροφές με έναν απολογισμό που ήταν θετικός, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό στον επόμενο κύκλο. Η σημερινή κρίση αποτελεί μέρος του 7ου κύκλου. Το ερώτημα που τίθεται με επιτακτικό τρόπο,σήμερα, είναι αν αυτός ο κύκλος, θα έχει αντίστοιχη κατάληξη με τους 6 προηγούμενους.