Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 11:57

«Τα “παραμύθια” του παππού» του Σωτήρη Τσουμπρέα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Τα “παραμύθια” του παππού» του Σωτήρη Τσουμπρέα

 

Ενα βιβλίο – ντοκουμέντο που αποτελεί σπάνιο τεκμήριο για την περίοδο που ακολούθησε τη Μικρασιατική καταστροφή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Το δόντι».

 

Πρόκειται για «Τα “παραμύθια” του παππού», που αποτελούν την περιπέτεια της αιχμαλωσίας του Σωτήρη Τσουμπρέα το 1922, όπως ο ίδιος θέλησε να την καταγράψει, με αγνότητα, χωρίς πίκρα, κακία, υστεροβουλία ή φθόνο, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Το κείμενο παρουσιάζεται στην αρχική του μορφή, όπως γράφτηκε περίπου μισό αιώνα αργότερα από τα γεγονότα, με την επιμέλεια των απογόνων του συγγραφέα. Χωρίς επιδιορθώσεις, προσθήκες, παραπομπές, υποσημειώσεις. Αλλά με αναλλοίωτη την περιγραφή της έντασης των στιγμών. Θα μπορούσαν να είναι παραμύθια, αλλά είναι πραγματικότητα …

Ο Σωτήρης Τσουμπρέας γεννήθηκε το 1902 στα Τσέρια Καλαμάτας. Σε ηλικία 7 χρονών κατέβηκε στην Καλαμάτα, όπου και τελείωσε το δημοτικό, το σχολαρχείο και το γυμνάσιο Καλαμάτας. Το 1921 ήταν φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 29 Αυγούστου του 1922 παραδόθηκε στους Τούρκους στα Μουδανιά. Κρατήθηκε επτά μήνες αιχμάλωτος και τη Μεγάλη Δευτέρα του 1923 (2 Απρίλη 1923) επέστρεψε ελεύθερος στον Πειραιά. Με την επιστροφή του εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα εργάστηκε στην αστυνομία για να εξοικονομεί τα προς το ζην. Τελειώνοντας τις σπουδές του συνέχισε την καριέρα του στην Αστυνομία Πατρών, φθάνοντας στο βαθμό του Αστυνόμου Α’. Το 1935 παντρεύτηκε στην Πάτρα την Μαριάνθη Γιαννομήτρου και απέκτησε 2 παιδιά, την Βασιλική και τον Παναγιώτη. Το 1941 ανέβηκε στο βουνό για την Εθνική Αντίσταση εναντίον των Γερμανών. Πέθανε το 1986 και θάφτηκε στο αγαπημένο του χωριό στο παρεκκλήσι του Αγ. Πέτρου στα Τσέρια Καλαμάτας, μένοντας απόλυτα πιστός στα «πιστεύω» του.

Η τιμή του βιβλίου είναι 8 ευρώ, περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στα: todonti.wordpress.com, todonti@gmail.com, www.facebook.com/todonti, www.twitter.com/todonti.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER