Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 21:17

Το νέο βιβλίο του Θωμά Σιδέρη "Κανέλα από τη Σμύρνη"

Γράφτηκε από την
Το νέο βιβλίο του Θωμά Σιδέρη "Κανέλα από τη Σμύρνη"

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Θωμά Σιδέρη "Κανέλα από τη Σμύρνη" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπατσιούλα.

Σχετικά με το βιβλίο: Είναι η διαδρομή μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας, της Κανέλας από τη Σμύρνη, στις πιο σκοτεινές δεκαετίες του περασμένου αιώνα: από τις αρχές του Μεσοπολέμου μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Από τη Σμύρνη του ’22 στο πιο πολύβουο λιμάνι της Ευρώπης, τη Μασσαλία, και από το κοσμοπολίτικο Παρίσι, στις προσφυγικές παραγκουπόλεις του Πειραιά. Το βαφτιστικό της ήταν Κανέλα, αλλά η νενέ της που είχε τον πρώτο λόγο μέσα στο σπίτι, επέβαλε σε όλους να τη φωνάζουν Λέλα. Η νενέ χρόνια τώρα έφτιαχνε μια πομάδα από λεβάντα και γάλα, που μοσκοβόλαγε όλο το σπίτι. Επαιρνε όρκο πως με κείνη την πομάδα οι ρυτιδιασμένες και σταφιδιασμένες γυναίκες γίνονται ξανά κοριτσόπουλα και έτσι κανένας άντρας δεν πρόκειται να ξελογιαστεί, ρίχνοντας τα δίχτυα του αλλού. Οταν οι Τσέτες κυκλώσουν το τρένο του θανάτου με τους Αρμενίους ή όταν πυρπολήσουν το παρθεναγωγείο των Ουρσουλινών, η εθνική τραγωδία θα αντικατοπτριστεί μέσα στο γυάλινο βλέμμα της Λέλας. Αλλά η Καταστροφή είναι μόνο η αφορμή, μια αχνή και ξεθωριασμένη εικόνα, όπως η κυριακάτικη περατζάδα στο Κορδελιό, αλά μπρατσέτα με τον Αναστάση, μπροστά από τους καφενέδες. 

Η Κανέλα από τη Σμύρνη είναι ένα μυθιστόρημα, που με αφορμή την απώλεια, προσπαθεί να διερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Τα πρόσωπα διαλύονται και τα κομμάτια τους επαναλαμβάνονται μέσα στο χρόνο με άλλα ονόματα αλλά με την ίδια νομοτέλεια. Η ανθρώπινη φύση παντέρμη και ανυπεράσπιστη κάτω από την απέραντη σιωπή του θεού. Η ηρωίδα είναι παρμένη από το ποίημα «Αμαρτωλόν» της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

O Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αυτή την περίοδο κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπογεωγραφία. Αρθογραφεί σε Ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο (όπως το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ Αφύλαχτη διάβαση). Εχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων (Βαγόνια στη βροχή, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Το σιωπητήριο δεν ακούστηκε ακόμα, εκδ. Δελφίνι) καθώς και ιστορικές και επιστημονικές μελέτες (Το Απουσιολόγιο του χρόνου, Μνήμη της πέτρας, Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου, Οι δικοί μας Ξένοι, κ.α.). Γράφει και μεταφράζει έργα για το θέατρο (Το θαύμα της Αννυ Σάλιβαν, Το τελευταίο σπίρτο, Η αντοχή των υλικών, Φόνος μετά μουσικής, Εξ’ επαφής, κ.α.). Επίσης έχει γράψει το σενάριο και τα κείμενα για το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Σκιά στην ψυχή. Το μυθιστόρημά του Κανέλα από τη Σμύρνη προσαρμόστηκε για το θέατρο και παίχτηκε στην Αθήνα τη σεζόν 2014-2015 με τίτλο "Το τελευταίο σπίρτο". 


NEWSLETTER