Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 07:56

Πρεμιέρα με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κάνει το Φεστιβάλ Χορού

Γράφτηκε από την

 

Λαμπερή πρεμιέρα έχει απόψε το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκινά στις 10 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού με την παράσταση "Links" του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε επιμέλεια Αντώνη Φωνιαδάκη.

Η παράσταση αναμένεται να καθηλώσει το κοινό, καθότι οι συντελεστές της είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο δήμαρχος Π. Νίκας είπε πως είναι μια ευλογημένη μέρα για την Καλαμάτα και πως το Φεστιβάλ λαμπραίνει η παρουσία της ΕΛΣ. Καλωσόρισε το Μεσσήνιο πρόεδρο της ΕΛΣ Σάκη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος, όπως τόνισε, έχει ευεργετήσει πολλές φορές το νομό.

Με τη σειρά του ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκεται στην έναρξη του θεσμού του Φεστιβάλ Χορού. Συνέχισε λέγοντας πως η προετοιμασία της πρεμιέρας ξεκίνησε 3 μήνες πριν και ανέλυσε κατόπιν κάποια στοιχεία σχετικά με την εξωστρέφεια που επιδεικνύει η ΕΛΣ, τα τελευταία χρόνια. Δίνει πολλές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και εκπονεί ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία. Ευχήθηκε τέλος η Καλαμάτα να κερδίσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

Οσον αφορά το γενικότερο έργο της ΕΛΣ ο ίδιος σχολίασε πως το ΔΣ έχει τη στήριξη από τον πολιτικό κόσμο, ανεξαρτήτως κόμματος. Αναφέρθηκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη και στα άλλα μέλη του ΔΣ: Γιώργο Γραμματικάκη, Γιάννη Σαμπροβαλάκη και στους Χρήστο Ζερμπίνο (από την Καλαμάτα) και το Νίκο Κυπουργό, ο οποίος έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕΚ. Πολύ περήφανος δήλωσε ο πρόεδρος της Λυρικής για τον Καλαματιανό Δημήτρη Πλατανιά, ο οποίος θα εμφανιστεί στις 26 Ιουλίου στο Φεστιβάλ. Ο κ. Πλατανιάς πλέον κάνει όχι μόνο πανευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια καριέρα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεοδωρόπουλος. 

Ο διάσημος χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης είπε πως είναι η τρίτη φορά που έρχεται στην Καλαμάτα, όπως η πρώτη, με μια τόσο μεγάλη ομάδα. Ευχήθηκε να συνεχίσει η Λυρική να έχει εξωστρέφεια προς τον κόσμο και όσον αφορά στους στόχους του ίδιου στην ΕΛΣ τόνισε πως φιλοδοξεί να φέρει παγκοσμίως γνωστούς χορογράφους, οι οποίοι θα ετοιμάσουν νέα έργα για τη Λυρική. Οσο για το ρεπερτόριο, σημείωσε πως θα ήθελε να το "ανοίξει" κι άλλο, ενώ ονειρεύεται να δώσει στις χορογραφίες και τα έργα ένα πιο συγκεκριμένο στιλ, με μεγαλύτερη άνεση, σιγουριά και δόση περιπέτειας. 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη ήταν εμφανώς συγκινημένη, με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο "Links", υπογραμμίζοντας πως είναι ένα πολύ υψηλό θέαμα χορού, μια χορογραφία ελπιδοφόρα και σύγχρονη. 

"Links": ο διεθνώς αναγνωρισμένος, νέος διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ αφιερώνει τη νέα του χορογραφία στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χαίντελ, τους δύο κορυφαίους συνθέτες του μπαρόκ, οι οποίοι, παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1685) σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» συνάντησης των δύο μουσουργών. Η παράσταση αποτελείται από 3 μέρη: το "Selon Désir", το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο μπαλέτο της Γενεύης, και τα "Air" και "Links" που χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.

Στην υψηλής αισθητικής παραγωγή συμβάλλουν η λιτή σκηνική εγκατάσταση που συνυπογράφει ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τον Σάκη Μπιρμπίλη, ο οποίος επιμελήθηκε και τους φωτισμούς, τα κοστούμια του Τάσου Σοφρονίου και το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Ζυλιέν Ταρρίντ. Η παράσταση ανεβαίνει σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο Μέγαρο Χορού στην κεντρική αίθουσα στις 10 μ.μ.

Γ.Σαρ.

 

Ακολουθούν τις επόμενες μέρες:

Τα έργα "10,000 Litres" της Ευαγγελίας Κολύρα και "Me οn top" της Αρτεμης Λαμπίρη παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση.

Η Ευαγγελία Κολύρα χορογράφος και χορεύτρια που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, βασίζει το έργο της "10,000 Litres" στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία της αναπνοής. Στο έργο κυριαρχεί το χιούμορ. Μέσα από τη σωματική διερεύνηση φτιάχνονται ανατρεπτικές, παράξενες και χιουμοριστικές εικόνες και καταστάσεις. Τρεις ερμηνευτές συνδυάζουν κίνηση, λόγο, ήχο και μουσική, και δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία που πραγματεύεται την ελευθερία, την εξουσία και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο τίτλος «10.000 λίτρα» αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα κάθε μέρα - στρέφοντας έτσι την προσοχή μας στην ανθρώπινη διάσταση, ως κοινή καταβολή όλων μας και ως επίκεντρο των συναισθηματικών και των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Η Αρτεμις Λαμπίρη μια νέα χορογράφος που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει το έργο "Me οn top": μια παράσταση χορού για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, με 5 κεφάλαια που αλληλοεπικαλύπτονται. Δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα του κάθε ρόλου, το έργο σκιαγραφεί 5 ιστορίες, χωρίς να καταφεύγει στην αφήγησή τους. Πέντε άνθρωποι, 5 σημεία στο χώρο ή 5 σημεία στο χρόνο μιας ζωής, αρθρώνονται μέσω της φόρμας της κίνησης και αφηγούνται. Η παράσταση μάλλον δείχνει παρά σχολιάζει το ότι όλοι μας ασκούμε εξουσία. (Παραγωγός της παράστασης και χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Συμπαραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ομάδα χορού ΜΑΝ. Στήριξη Δημιουργίας: ΝΕΟΝ). Αύριο Σάββατο στο Μέγαρο Χορού στο Στούντιο στις 7 μ.μ.

Ενας νέος καλλιτέχνης, πολλά υποσχόμενος και ανερχόμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Χρήστος Παπαδόπουλος με την ομάδα του «Λέων και Λύκος» παρουσιάζει στην Καλαμάτα το 2ο έργο της καριέρας του, το "Opus".

Η παράσταση είναι βασισμένη στην κλασική μουσική και παραπέμπει σε μια μορφή μουσικής σύνθεσης (opus) που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δομή και πολυμορφία. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εντέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή. Το σώμα γίνεται μια εκδοχή μουσικού οργάνου. Μέσα σε έναν απέριττο και λιτό σκηνικό χώρο, η κίνηση ακολουθεί πότε τη ρυθμική αγωγή και πότε τις μελωδικές γραμμές της μουσικής, επικεντρώνει την προσοχή του θεατή άλλοτε σε κάθε όργανο χωριστά άλλοτε σε περισσότερα και άλλοτε στην ενιαία σύνθεση της μουσικής. Η παράσταση «Opus» έγινε δεκτή ανάμεσα σε 470 αιτήσεις στο Φεστιβάλ Χορού "Danse Elargie" που γίνεται στις 17-18-19 Ιουνίου στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι. Την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Μέγαρο Χορού στο Στούντιο στις 8 μ.μ.