ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΙΚΑ

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 07:43

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Ξεκίνησε την Παρασκευή το 22ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν στο κοινό συνολικά 7 παραστάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους διοργανωτές εκπροσωπούν τις τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής, καθώς και την ομορφιά της διαφορετικότητας.

Ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι παράλληλες εκδηλώσεις της 12ήμερης φετινής διοργάνωσης, που ξεκινούν ουσιαστικά αύριο Κυριακή και ολοκληρώνονται στις 26 του μήνα. Μάλιστα οι εκδηλώσεις αυτές του φεστιβάλ (η είσοδος στις οποίες είναι ελεύθερη) απευθύνονται σε ένα κοινό πολύ ευρύτερο - το οποίο φέρνουν σε επαφή με το χορό μέσα από τέχνες συνοδοιπόρους και δρόμους παράλληλους, πιο προσιτούς. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν προβολές, ρεσιτάλ μουσικής, ειδικές ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το γκαλά όπερας με το οποίο κλείνει ουσιαστικά το 22ο Φεστιβάλ. 

«FIRST POSITION»

προβολή ταινίας της Μπες Κάργκμαν 

Κυριακή 17/7 και Δευτέρα 18/7

Μέγαρο Χορού - Βεράντα, 10 μ.μ.

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μπες Κάργκμαν (Bess Kargman) με τίτλο «First Position» (2011) θα προβληθεί φέτος σε μια συνδιοργάνωση με τη CineDoc, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η ταινία αναφέρεται σε 6 νεαρούς χορευτές και στην επίπονη προετοιμασία τους για το Youth America Grand Prix: έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. 

Οι δυσκολίες, η σωματική εξάντληση, η ψυχολογική πίεση, αλλά και η αγάπη για το χορό, το όνειρο της τελειότητας και η δύναμη της θέλησης συνθέτουν ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που κέρδισε κοινό και κριτικούς όπου και αν προβλήθηκε. 

 «ΜΥΘΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΚΕΪΝ

ξενάγηση - παρουσίαση

Τρίτη 19/7 6 μ.μ. • Κυριακή 24/7 12 μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Η Μπάρμπαρα Κέιν (Barbara Kane), από τις σημαντικότερες διεθνώς δασκάλες του ύφους της Ισιδώρας Ντάνκαν, παρουσιάζει χορογραφίες της Ντάνκαν, των μαθητριών της διάσημης χορογράφου, αλλά και δικές της, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα. Ο χορός των αρχών του 20ού αιώνα «συνομιλεί» εδώ με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, σε μια παράσταση που μετουσιώνει όψεις των απαρχών του σύγχρονου χορού. 

Πρόκειται για μια ιδιότυπη γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τον σύγχρονο χορό και την αρχαία τέχνη - και μια μοναδική εμπειρία για τους θεατές που ολοκληρώνεται με την ξενάγηση στην έκθεση «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας». 

(Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας). 

«DROPS OF BREATH»

προβολή ταινίας για την υποβρύχια

ομώνυμη παράσταση χορού 

Τετάρτη 20 Ιουλίου 12.30 μ.μ.

Μέγαρο Χορού - Στούντιο 

Oι χορογράφοι Σοφί Μπουλμπουλιάν (Sophie Bulbulyan, Γαλλία) και  Αποστολία Παπαδαμάκη (Ελλάδα), σε συμπαραγωγή με τη Λία Χαράκη (Κύπρος) και καλλιτέχνες από 10 χώρες, παρουσίασαν για πρώτη φορά στον κόσμο μια υποβρύχια χορευτική-εικαστική παράσταση το Σεπτέμβριο του 2015: μια μοναδική εμπειρία που αποτυπώνεται στην ταινία «Drops of Breath». 

Η υποβρύχια παράσταση «Drops of Breath» εντάσσεται στο «The Underwater Heart of the Mediterranean», ένα πολυμορφικό πρότζεκτ που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ. 

Στην παράσταση συμμετέχουν 14 χορευτές από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, με και χωρίς αναπηρία - ανάμεσά τους 3 παιδιά 10-14 ετών. Η πρωτότυπη μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη έγινε καθηλωτική εμπειρία ήχου, ενώ η υποβρύχια σκηνογραφία και τα κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου δημιούργησαν ένα μοναδικό οπτικό τοπίο για το κοινό, που παρακολούθησε είτε μέσα στο νερό (για πρώτη φορά διεθνώς) είτε από την επιφάνεια της θάλασσας είτε σε ζωντανή αναμετάδοση από την ακτή. Το μοντάζ της ταινίας ακολουθεί πιστά τους χρόνους της χορογραφίας και αποδίδει την οπτική τόσο των υποβρύχιων θεατών όσο και των θεατών στην επιφάνεια της θάλασσας.     

«CELLO IN MY LIFE»

ρεσιτάλ τσέλου με την Ιντίρα Ραματούλα 

Τετάρτη 20 Ιουλίου, 10 μ.μ.

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Η βραβευμένη τσελίστα Ιντίρα Ραματούλα (Indira Rahmatulla), μουσικός από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, με πολλά σόλο κοντσέρτα και συμμετοχές ανά τον κόσμο, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για τσέλο με έργα J.S. Bach, György Ligeti, Henri Dutilleux και Ahmed Adnan Saygun. Η ποικιλία και το διαφορετικό ύφος των μουσικών έργων αναδεικνύει το εύρος της μουσικής ευαισθησίας και της δεξιοτεχνίας της τσελίστριας, σ' έναν διάλογο με το χορό: Ειδικά τη Σουίτα του Μπαχ για σόλο τσέλο, με τους 5 δημοφιλείς χορούς που την αποτελούν, θα τη συνοδέψουν με αυτοσχεδιασμούς επαγγελματίες χορεύτριες, απόφοιτοι της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας. Η Σταυρούλα Γκόνου, η Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, η Νάγια Γραμματικοπούλου και η Βάσια Αναγνωστοπούλου προσφέρουν με χαρά την τέχνη τους στο 22ο Φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη της επί χρόνια καθηγήτριας της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας και συνεργάτιδας του Φεστιβάλ, Λίλλυς Τριαντάρη.  

«THE RUNNING TONGUE»

εγκατάσταση / ταινία 

των Σ. Ντέιβις - Ντ. Χίντον

Πέμπτη 21/7 • Παρασκευή 22/7 • Σάββατο 23/7

Μέγαρο Χορού - Στούντιο, 1 μ.μ. με 10 μ.μ.

Η εγκατάσταση / ταινία «The Running Tongue» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της εμβληματικής φυσιογνωμίας του βρετανικού σύγχρονου χορού, χορογράφου Σιβόν Ντέιβις (Siobhan Davies) και του βραβευμένου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χίντον (David Hinton), με καλλιτέχνες ήχου και κινουμένων σχεδίων, καθώς και με 22 καλλιτέχνες του χορού. 

Ο θεατής παρακολουθεί όρθιος -και για όση ώρα επιθυμεί- την εικόνα μιας αθλήτριας σε φυσικό μέγεθος, η οποία τρέχει, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της εικόνας παρεμβάλλονται σκέψεις και εικόνες που χτίζουν πολλές και διαφορετικές ιστορίες... δίνοντας την αίσθηση ότι η γυναικεία φιγούρα ταξιδεύει στο χρόνο και το χώρο. Το έργο προβάλλεται αδιάλειπτα, διατηρώντας μία σταθερή βάση, αλλά παράλληλα αλλάζει συνεχώς, δημιουργώντας κάθε φορά μια νέα ιστορία, ένα νέο νόημα.

«ALL THIS CAN HAPPEN»

προβολή ταινίας Σ. Ντέιβις - Ντ. Χίντον

Πέμπτη 21/7 και Παρασκευή 22/7

Μέγαρο Χορού - Βεράντα, 10 μ.μ.

Η ταινία «All This Can Happen» είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα στην κορυφαία Αγγλίδα χορογράφο Σιβόν Ντέιβις (Siobhan Davies), και τον γνωστό σκηνοθέτη ταινιών Ντέιβιντ Χίντον (David Hinton). Βασισμένη στη νουβέλα του Ρόμπερτ Βάλζερ «Ο περίπατος» (1917), που περιγράφει τις σκέψεις ενός συγγραφέα ενώ κάνει τον περίπατό του, η ταινία αποτελεί ένα στοχασμό για την καθημερινότητα και συμπυκνώνει τις κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δύο δημιουργών. 

Βασισμένο κυρίως σε φωτογραφίες από το αρχείο του British Film Institute, το «All this Can Happen» είναι μια χορογραφία εικόνων με στόχο να αναδειχθούν πτυχές της καθημερινότητας που συχνά μένουν αθέατες. Το έργο έχει προβληθεί σε περισσότερες από 21 χώρες.   

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤ ΚΑΤΕΡΣΟΝ

στο Ζουμπούλειο Μέγαρο
Δευτέρα 18 Ιουλίου, 5 μ.μ. 

Η χορογράφος Πατ Κάτερσον (Pat Catterson) συζητά για τη φιλοσοφία της χορευτικής διαδικασίας στη βάση της οποίας δουλεύει και για το πρόσφατο έργο της NOW, που ενώνει επί σκηνής χορευτές από 9 χώρες (Ελλάδα, Ιαπωνία, Εσθονία, Νορβηγία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Αργεντινή) με 8 χορευτές στη Νέα Υόρκη που συμμετέχουν μέσω SKYPE. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στούντιο του Μεγάρου Χορού

Δευτέρα 25 Ιουλίου, 10 μ.μ.

Εδώ η Πατ Κάτερσον θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα του 10ήμερου σεμιναρίου της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με τη βοήθεια της Καλαματιανής χορεύτριας Σάνιας Στριμπάκου. 

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΙΝΤΟΝ

στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού

Παρασκευή 22 Ιουλίου, 6 μ.μ.

Με αφορμή την παρουσίαση των πολυδιάστατων κινηματογραφικών δημιουργιών «All This Can Happen» και «The Running Tongue» στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, ο βραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Χίντον μιλάει για τη συνεργασία του με την ιστορική μορφή του σύγχρονου βρετανικού χορού Σιβόν Ντέιβις. Μια αφορμή γνωριμίας, συνομιλίας και ανταλλαγής, με έναν καλλιτέχνη που κινείται στα όρια μεταξύ χορού, κίνησης, φιλμ και εικόνας... 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΚΕΪΝ

στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού

Κυριακή 24 Ιουλίου, 8 μ.μ.

Η Μπάρμπαρα Κέιν (Barbara Kane) παρουσιάζει το αποτέλεσμα του 10ήμερου σεμιναρίου της στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται έργα από το ρεπερτόριο της Ισιδώρας Ντάνκαν, καθώς και αυτοσχεδιαστικοί χοροί των συμμετεχόντων. 

ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ 

με το Δημήτρη Πλατανιά 

και το Γιάννη Χριστόπουλο

Τρίτη 26 Ιουλίου

Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου, 10 μ.μ.

Την αυλαία της 22ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ρίχνει το πολυαναμενόμενο γκαλά όπερας με τον διεθνούς φήμης Καλαματιανό βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, τον σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννη Χριστόπουλο και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. Θα παρουσιαστούν άριες και ντουέτα των Ντονιτσέτι, Πουτσίνι, Μότσαρτ, Οφενμπαχ, Βέρντι, Τζορντάνο και Μπιζέ.

 

• Εν τω μεταξύ οι παρεμβάσεις-performances «TRANSITIONS» συνεχίζονται στα λεωφορεία της Γραμμής 1 Καλαμάτα - Παραλία, έως και αύριο Κυριακή. Διάσπαρτοι ανάμεσα στους επιβάτες τoυ αστικού λεωφορείου τις ώρες 2-3 μ.μ., οι πολυάριθμοι περφόρμερ μεταμορφώνουν την καθημερινή μετακίνηση σε μια σειρά ευχάριστες εκπλήξεις.

 


NEWSLETTER