Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 14:21

Μια διαφορετική Σάνια Στριμπάκου στο  Διεθνές Φεστιβάλ Χορού 

Γράφτηκε από την

Μια διαφορετική Σάνια Στριμπάκου είδε το κοινό του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, προχτές το βράδυ στο στούντιο του Μεγάρου στο έργο "Στην άκρη του βατήρα" της Μαρίας Γοργία. Η Καλαματιανή χορεύτρια πρωταγωνίστησε επάξια σε μία περφόμανς η οποία στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο λόγο του Μπέκετ, ενώ διανθιζόταν με πολύ χιούμορ και σκωπτική διάθεση.

Η ηρωίδα αυτοσαρκάστηκε, γέλασε με τη ζωή και τα άγχη της, πορεύτηκε ως τα γηρατειά, είδε το χρόνο να περνά γρήγορα από μπροστά της. Αλλες φορές έδειξε να παλεύει τους φόβους της, άλλες να τους ομολογεί, άλλες να τους αγκαλιάζει. 

Η ισορροπία αναδεικνύεται κομβική έννοια για την παράσταση, όπως άλλωστε είναι για όλους εκείνους που στέκονται "Στην άκρη του βατήρα", από διάφορες απόψεις. Δεν αντέχουν όλοι οι άνθρωποι να ισορροπήσουν τον πόνο, τη δυσκολία, το στρες, τις υποχρεώσεις, τις αποφάσεις. Και αναλόγως ή αναζητούν τη μοναξιά και το "μαύρο σκοτάδι", ή τη συντροφιά, την αναγκαστική συνύπαρξη. 

Ο φόβος για την ανισορροπία κάνει την ηρωίδα να γαντζωθεί. Από ένα τηλέφωνο, μία σχέση, μία δουλειά, μία σκέψη, μία καρέκλα. Η καρέκλα μάλιστα, θα γίνει ο "παρτενέρ" της στο χορευτικό κομμάτι, πρωτόγνωρος, αλλά σε καμία περίπτωση στατικός. 

Η παράσταση είχε έντονο το στοιχείο του παιχνιδιού με το κοινό, ενώ απέσπασε πολύ θερμό χειροκρότημα. Η κ. Στριμπάκου σε αυτή τη χορογραφία ανέδειξε τις πιο "σκληρές" της πλευρές, τις πιο ακραίες.

Συμμετείχε ο Τίμος Ζέχας. 

Γ.Σαρ.

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η εγκατάσταση/ταινία "The Running Tongue" είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της Αγγλίδας χορογράφου Σιβόν Ντέιβις (Siobhan Davies), του σκηνοθέτη  Ντέιβιντ Χίντον (David Hinton), καλλιτεχνών ήχου, κινουμένων σχεδίων και 22 καλλιτεχνών του χορού. Ο θεατής παρακολουθεί όρθιος και για όση ώρα επιθυμεί, την εικόνα μιας αθλήτριας, σε φυσικό μέγεθος, που τρέχει, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της εικόνας παρεμβάλλονται σκέψεις και εικόνες που χτίζουν πολλές και διαφορετικές ιστορίες, δίνοντας την αίσθηση ότι η γυναικεία φιγούρα ταξιδεύει ανά το χρόνο και το χώρο. Το έργο προβάλλεται αδιάλειπτα, διατηρώντας μία σταθερή βάση αλλά παράλληλα αλλάζει συνεχώς, δημιουργώντας κάθε φορά μια νέα ιστορία, ένα νέο νόημα.

Στο Μέγαρο Χορού, στο στούντιο, από σήμερα ως το Σάββατο 1 - 10 μ.μ.)

- Η ταινία "All This Can Happen" είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα στην εμβληματική φυσιογνωμία του βρετανικού σύγχρονου χορού, της χορογράφου Siobhan Davies και στον βραβευμένο σκηνοθέτη ταινιών David Hinton. Βασισμένο στη νουβέλα του Ρόμπερτ Βάλζερ  Ο περίπατος (1917), που περιγράφει τις σκέψεις ενός συγγραφέα ενώ κάνει τον περίπατό του, το φιλμ αποτελεί ένα στοχασμό για την καθημερινότητα, και συμπυκνώνει τις κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δύο δημιουργών. Βασισμένο κυρίως σε φωτογραφίες από το αρχείο του British Film Institute, το "All this Can Happen" είναι μια χορογραφία εικόνων με στόχο να αναδειχθούν πτυχές της καθημερινότητας που συχνά μένουν αθέατες. Το έργο έχει προβληθεί σε περισσότερες από 21 χώρες. Σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Χορού στη βεράντα στις 10 μ.μ.