Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 08:21

Η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Ανω Ψάρι

Γράφτηκε από τον
Η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Ανω Ψάρι

Η 182η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης γιορτάστηκε χθες το πρωί στο Ανω Ψάρι, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πρωτεργάτες της Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Για ακόμη μια φορά τονίστηκε η σημασία της καθώς η επανάσταση αυτή σήμανε την πρώτη διεκδίκηση Συντάγματος στη χώρα μας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του απογόνου Γιαννάκη Γκρίτζαλη που μίλησε για υποτίμηση και συκοφάντηση της γιορτής.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. Ακολούθως στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων συνταγματάρχη Δημήτρη Αρβανίτη, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ψαρίου Δημήτρη Γεωργιόπουλο, τον εκπρόσωπο αντιστασιακών οργανώσεων Γεώργιο Γκότση, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας Κώστα Καράμπελα, τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού-Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύση Αθανασόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανω Μέλπειας Κώστα Αναστασόπουλο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαραίων Μιλτιάδη Γυφτόπουλο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο και τον απόγονο των πρωταγωνιστών Γιαννάκη Γκρίτζαλη.

Στη συνέχεια στον προαύλειο χώρο του ναού ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η Μεσσηνιακή Επανάσταση αποτέλεσε το βασικό γεγονός που εδραίωσε το ελληνικό κράτος, καθώς για πρώτη φορά ζητήθηκε Σύνταγμα σε αυτό τον τόπο. Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη γιορτή που όπως ανέφερε έχει υποτιμηθεί και συκοφαντηθεί.

Ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ευστάθιος Παρασκευόπουλος, που αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην Μεσσηνιακή Επανάσταση και όσα ακολούθησαν με την καταδίκη και εκτέλεση του Γιαννάκη Γκρίτζαλη στην Κυπαρισσία. Σημείωσε ότι η ιστορία έχει αδικήσει τη Μεσσηνιακή Επανάσταση και τη σημασία της.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στους Ντρέδες και την οργανωμένη κοινωνία που είχαν, ενώ εστίασε επίσης στην αδικία που έχει γίνει από την πλευρά της ιστορίας.

Τέλος ο  πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύσιος Αθανασόπουλος τόνισε ότι πάγιο αίτημα είναι να ανακηρυχθεί το Ανω Ψάρι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, να φτιαχτεί το παλιό σχολείο που είναι δίπλα από το ναό και να αναδειχθούν τα σπίτια όλων των αγωνιστών.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμη απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου Ματίνα Ιμπραχίμι και Κωνσταντίνο Βέγγο, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου «Δωριείς».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER