Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 08:59

Έτοιμος ο φάκελος για το KALAMATA:21 - “Μια πόλη με παρελθόν  παρόν και μέλλον” (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Μία πόλη με παρελθόν, παρόν και μέλλον θα παρουσιάζεται μέσα από το φάκελο υποψηφιότητας του Γραφείου KALAMATA:21, ένα αφήγημα που θα δείχνει ότι στην Ευρώπη συνομιλούμε με ίσους όρους.

Ενα όραμα των Καλαματιανών, με γνώμονα την ανάπτυξη, τις δράσεις, την αφύπνιση. Το σκεπτικό του φακέλου, αλλά και τα επόμενα βήματα, αναλύθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα νέα γραφεία στον Σταθμό του ΟΣΕ. Ιδιαίτερα στάθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πολύδωρος Καρυοφίλης, στο ζήτημα της μετανάστευσης, των προσφύγων, το οποίο δεν είναι μόνον θέμα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. 

Πρώτος μίλησε χθες το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος. Εξέφρασε υπερηφάνεια, για τη σκληρή δουλειά που έχει συντελεστεί για το φάκελο, από όλους τους αρμόδιους, ειδικά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 

Στις 9 Νοεμβρίου θα γίνει η επίσκεψη της αρμόδιας κριτικής επιτροπής στην πόλη, στις 10 το Γραφείο KALAMATA:21 θα δώσει συνέντευξη στην Αθήνα και στις 11 του Νοεμβρίου στις 12 μ. θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

 Πριν από αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα πρέπει να έχει εγκρίνει το φάκελο, στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο φάκελος θα κατατεθεί είτε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου είτε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Για αυτό το λόγο, χτες πήραν από ένα αντίγραφο (ο οποίος δε θα δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα) όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο πρόεδρος της "Φάρις" κ. Ηλιόπουλος είπε πως ο προϋπολογισμός θα είναι στα 30 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 22 είναι από δημόσιους, 4 από Ευρωπαϊκούς και 4 από ιδιωτικούς πόρους. Ο Δήμος Καλαμάτας θα κληθεί να δώσει 5 εκ. για το διάστημα 2017 - 2022. Το 70% του κόστους θα πάει για την καλλιτεχνική παραγωγή, το 13% για τη διοίκηση και το 2% για αξιολόγηση. Τέλος, ο ίδιος επέμεινε στο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο θα λειτουργεί με διαφάνεια, και ευελιξία, για να μην αντιμετωπίζει τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. 

Ο εκτελεστικός διευθυντής Εκτωρ Τσατσούλης είπε πως ο φάκελος περιέχει: την πολιτιστική στρατηγική 10ετίας, την εισήγηση για τη χρηματοδότηση και την οργάνωση, το plan b (σε περίπτωση που η Καλαμάτα δεν πάρει τον τίτλο). Η πρόταση αφορά τα οικονομικά, τις υποδομές, τη διοργάνωση. 

Τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πολύδωρος Καρυοφύλης ξεκίνησε λέγοντας πως η Καλαμάτα έχει πολλά νέα παιδιά, που εργάζονται σκληρά σε όλους τους τομείς. Ο ίδιος είπε πως δεν ήθελε να έρθει και να εμφυτεύσει το όραμά του στην πόλη, αλλά να αφουγκραστεί τις σκέψεις και τα όνειρα των Καλαματιανών και στη συνέχεια να βρει τρόπο να να συγκεράσει, να τα κάνει ένα, συνδέοντάς τα. "Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη. Είναι η παράδοση, ο ανασχεδιασμός, η εκπαίδευση, τα προϊόντα, η επιμόρφωση, η ψηφιοποίηση, οι υποδομές, οι ανταλλαγές, η καινοτομία. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τον πολιτισμό. Ο τίτλος θα είναι ένα εφαλτήριο για να δούμε την παράδοση, αλλά όχι με τη φοκλόρ πλευρά της. Μακριά από εθνικισμούς, μισαλλοδοξίες, με ένα νέο πρόσωπο. Ετσι θα έρθει η αφύπνιση (Kalamata Rising το σύνθημα) και αργότερα η δράση. Είναι η ώρα να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με ζέοντα ζητήματα όπως η μετανάστευση, το προσφυγικό, τα κοινά μας προβλήματα, η μισαλλοδοξία. Δεν θέλουμε να εξιστορήσουμε το δικό μας όραμα στην Ευρώπη, θέλουμε να μιλήσουμε με ίσους όρους" είπε ο Poka Yio και συνέχισε την ανάλυσή του: "Η Καλαμάτα ξεκινά από το παρελθόν της, σημειολογικά από την παλιά πόλη. Συνεχίζει στο σήμερα, που είναι - θεωρούμε - το κέντρο της, το σημείο όπου υπάρχει όλη η ζωή. Προχωρώντας φτάνουμε ως την παραλιακή ζώνη, με την μοναδική της ομορφιά και τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για το μέλλον. Ολα αυτά τα έχουμε "δέσει" στο πρόγραμμά μας, το οποίο είναι υπερσυμμετοχικό και περιλαμβάνει την υλοποίηση μόνο μικρών υποδομών. Πολλοί με ρώτησαν γιατί κάνουμε την προσπάθεια, αφού η Καλαμάτα είναι μία πόλη πλέον … βομβαρδισμένη. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι το κερασάκι στην τούρτα, το θεαθήναι. Είναι το μέλλον του τόπου και η δύναμή του" είπε κλείνοντας.

Γ.Σαρ.