Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2011 22:23

Πανδαισία χορού στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον
Πανδαισία χορού στην Κυπαρισσία

Πανδαισία χορού το βράδυ του Σαββάτου στην Κυπαρισσία στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με τα χορευτικά συγκροτήματα να ξεδιπλώνουν στοιχεία από τις παραδόσεις των χωρών τους στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Κυπαρισσίας.
Εντυπωσιακές ενδυμασίες αλλά και ρυθμοί κάτω από τους μουσικούς ήχους των δικών τους παραδόσεων από χώρες όπως η Ρωσία (Σιβηρία), η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, εντυπωσίασαν το κοινό για ακόμη μια χρονιά, σε μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός. Εντυπωσιακό ήταν το κλείσιμο του φεστιβάλ με όλους τους χορευτές επί σκηνής να χορεύουν το παγκοσμίως γνωστό ελληνικό συρτάκι.
Το φεστιβάλ άνοιξε με την παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων που ξεκίνησαν από το χώρο του Δημαρχείου και κατέληξαν στην πλατεία.
Εκ μέρους του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας η Γεωργία Μπελογιάννη τόνισε ότι αυτό το φεστιβάλ αποβλέπει στο αντάμωμα των λαών και την διασταύρωση των πολιτισμών τους, ενώ ευχαρίστησε το Δήμο Τριφυλίας που στηρίζει αυτό το θεσμό, αλλά και όλους τους συλλόγους της πόλης, όπως και τους επαγγελματίες που το στηρίζουν.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας καλοσώρισε όλους στην Κυπαρισσία σε μια γιορτή των λαών, όπως είπε, που θέλουν να ζουν ειρηνικά να δημιουργούν να παράγουν να προκόβουν να τραγουδούν και να χορεύουν. Δύο είπε είναι οι πανανθρώπινες γλώσσες, η μουσική και ο χορός. Αυτά τα δύο εργαλεία οικοδομούν την παγκόσμια ειρήνη και σημαντικό είναι ότι σε αυτό βλέπουμε νέα παιδιά. Επίσης συνεχάρη τους συλλόγους και ειδικά τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας που έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάστηκε από το νέο Δήμο Τριφυλίας.
Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ο σηματοδότης σε μια γκρίζα εποχή που ζούμε, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. «Το Διεθνές Φεστιβάλ βοηθά ώστε η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα να περνάνε στα παιδιά, καθώς ο πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει τους λαούς».
Η πρόεδρος της Κοινοφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του δήμου Βιβή Παντελάκη σημείωσε ότι δραστηριότητες όπως αυτή του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας δείχνουν ότι δεν συμβάλλουν μόνο στο να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά αλλά στοχεύουν και στην προβολή της πόλης έξω από τα σύνορα της πατρίδας. «Ο δήμος θα είναι πάντα υποστηρικτής τέτοιων πρωτοβουλιών που δεν προσφέρουν μόνο θέαμα αλλά εμπλέκουν τους ίδιους τους πολίτες σε αυτές τις δραστηριότητες».
Την έναρξη του φεστιβάλ έκανε ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης σημειώνοντας ότι είναι μια καταπληκτική βραδιά χορού και μουσικής που ανήκει σε όλους τους πολίτες.
Η χορευτική πανδαισία άνοιξε με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας παρουσιάζοντας χορούς από την Μικρά Ασία. Συνέχισε ο Σύλλογος Σλοβακίας «Karpaty» (Bratislava) [τραγούδια, χορούς και μουσική από την ανατολική Σλοβακία (Rakovec) και την Κεντρική Σλοβακία (Ocova)], ο Σύλλογος Ρωσίας - Σιβηρίας "Druzhba": Betee, Kytalyktar, Dance with choron, Breath of the North, ο Πολιτιστικός Ομιλος «Κοφινού» και Πολιτιστικός Ομιλος «Αθανασία» Κύπρου (Συρτός, Κούζα, Τατσιά, Δρεπάνι, 3ος Γυναικείος, 4ος Γυναικείος, Μάντρα, 1ος Αντρικός, 2ος-3ος Αντρικός), ο Σύλλογος Ρουμανίας «Some Sul Apahida» (Crihalma, Fecioresc de la Corus, Joc din codru, Joc de pe Bandau, Joc de Oas), ο Σύλλογος «Εν Θεσσαλία Οξυοτών» Νέας Αγχιάλου «Η Οξυά» (Καλαματιανό, Νταλιάνα, Κλειστός Αργιαθέας, Σουσάνα, Τσάμικο, Ρογκατσάρικος). Εκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η παρουσία του παδικού χορευτικού τμήματος του Δήμου Ζαχάρως που παρουσίασε κρητικούς χορούς.
Το φεστιβάλ έκλεισε με το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και όλα τα συγκροτήματα στην πίστα να χορεύουν συρτάκι. Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων από τον δήμο και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας σε όλες τις αποστολές οι οποίες και τα ανταπέδωσαν, ενώ οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά. Η παράσταση είχε προγραμματιστεί να δοθεί χθες το βράδυ και στα Πλατάνια στο θέατρο «Νότα Αρνόκουρου».


NEWSLETTER