Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 08:22

Ξεκινά το Συνέδριο των Κινηματογραφικών Λεσχών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Οι εργασίες του τριήμερου 29ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας ξεκινούν επισήμως αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή 100 περίπου συνέδρων από 50 ελληνικές κινηματογραφικές λέσχες και περισσότερους από 20 εισηγητές-προσκεκλημένους.

Ρεπορτάζ: Πέπη Αλευρά

Ηδη από τη Δευτέρα έχουν αρχίσει οι παράλληλες εκδηλώσεις -οι οποίες ολοκληρώνονται απόψε- με δωρεάν καθημερινές προβολές ταινιών στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Χθες, στο αμφιθέατρο «Π. Φωτέας» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και οι εκπρόσωποι της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας-«Filmhouse» Αναστασία Λιόκουρα, Αντώνης Σταυριανέας και Γιώργος Παπαδάτος - καθώς οι δύο παραπάνω φορείς είναι συνδιοργανωτές του συνεδρίου, από κοινού με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Η Αν. Λιόκουρα, παίρνοντας πρώτη το λόγο, εξέφρασε καταρχάς τη χαρά της για το γεγονός ότι αυτή η καθιερωμένη ετήσια διοργάνωση θα φιλοξενηθεί φέτος στην Καλαμάτα. Ανέφερε ότι η Ομοσπονδία μετρά ήδη 30 χρόνια ζωής και εξήγησε ότι τα συνέδριά της έχουν πάντοτε έναν διπλό στόχο: αφενός την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης, σε κάθε ελληνική πόλη που τα φιλοξενεί, και αφετέρου την ανάδειξη της δραστηριότητας της τοπικής Λέσχης. Εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, για την αμέριστη στήριξη της διοργάνωσης - και σχολίασε ότι το φετινό θέμα, «Ο έρωτας στον κινηματογράφο», είναι διαχρονικό καθώς απασχολεί το σινεμά απ' την αρχή του μέχρι σήμερα. Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, η κ. Λιόκουρα διευκρίνισε ότι το θέμα κάθε συνεδρίου επιλέγεται από την εκάστοτε «οικοδέσποινα» Λέσχη και ότι φέτος επελέγη το συγκεκριμένο επειδή κανένα προηγούμενο συνέδριο δεν είχε ασχοληθεί με αυτό - ενώ άλλα, πιθανόν πιο φλέγοντα κοινωνικά θέματα, είχαν εξαντληθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις.

Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη είπε πως η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και γενικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζουν τον πολιτισμό και κάθε αξιόλογη πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως έχουν διαπιστώσει ότι η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη υποστηρίζει και διαδίδει με συνέπεια στο κοινό της Καλαμάτας -το οποίο είναι υψηλού επιπέδου- την τέχνη του κινηματογράφου, και γι' αυτό αποφάσισαν να συμμετέχουν. Εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την ανάληψη διοργάνωσης του φετινού συνεδρίου από τη Λέσχη της Καλαμάτας, και σχολίασε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, με αξιόλογους εισηγητές και μεγάλη απήχηση.

Ο Αντ. Σταυριανέας αναφέρθηκε συνοπτικά στις παράλληλες εκδηλώσεις και περιέγραψε το πρόγραμμα της αυριανής 1ης ημέρας του συνεδρίου: Το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει καταρχάς στην «Μπουκαδούρα» η παρουσίαση του καινούργιου, 7ου μυθιστορήματος του Γιάννη Σολδάτου - ο οποίος έχει γράψει μεταξύ άλλων και την «Iστορία του Ελληνικού Kινηματογράφου». Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν επισήμως στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. 

Ο Γιώργος Παπαδάτος αναφέρθηκε στη 2η ημέρα του συνεδρίου, το Σάββατο, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, σημαντικές προβολές, ένα ανοιχτό εργαστήριο και τιμητικές εκδηλώσεις στο Εργατικό Κέντρο. Οι διοργανωτές υπογράμμισαν μάλιστα ότι η ταινία του Σάκη Μανιάτη «Ε, Σταύρο! Ε, Μεχμέτ!» (1979) θα προβληθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ έχει παιχτεί σε αρκετές άλλες χώρες. 

Τέλος, τόνισαν ότι όλες ανεξαιρέτως οι εκδηλώσεις του συνεδρίου -κύριες και παράλληλες- είναι δωρεάν για το κοινό, στο οποίο απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα για να τις παρακολουθήσει.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ

ΠΕΜΠΤΗ 20/10

9.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. «Ο έρωτας του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα (Ελλάδα, 1984). Προλογίζει η Αναστασία Λιόκουρα.

Πρόκειται για μια αξιόλογη, «μαγική» ταινία χαμηλών τόνων, για τη συναισθηματική απόδραση, σε ένα σχεδόν σουρεαλιστικό κλίμα που τελικά... δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Εχει λάβει Βραβεία Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Σκηνικών, Ειδικό Βραβείο Ερμηνείας στον Κώστα Βουτσά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την ΠΕΚΚ. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1985.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/10

- 5.30 μ.μ. Παρουσίαση βιβλίου («Μπουκαδούρα», Μιαούλη 30) του Γιάννη Σολδάτου «Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα κοράκια» (μυθιστόρημα). 

Χαιρετίζουν: Δημήτρης Καλαντίδης Πρόεδρος ΟΚΛΕ, Ανδρέας Τύρος, πρόεδρος ΠΕΚΚ, Νέστορας Πουλάκος εκδότης Vakxikon.gr.

Μιλούν: Σταύρος Τσακίρης σκηνοθέτης, Ειρήνη Σταματοπούλου συγγραφέας, Δήμητρα Πετροπούλου θεατρολόγος.

Συντονίζει: Μιχάλης Δημητρακόπουλος εκπαιδευτικός

- 7.30 μ.μ. Εναρξη Συνεδρίου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας - Υποδοχή προσκεκλημένων και συνέδρων.

Θα διαβαστεί αρχικά χαιρετισμός του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: 

Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, 

Αναστασία Λιόκουρα από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας «Filmhouse», Δημήτρης Καλαντίδης πρόεδρος Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

- 8 μ.μ. «40 χρόνια Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)»

Ομιλητές: Ανδρέας Τύρος πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Νίνος Φενέκ Μικελίδης αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Νέστορας Πουλάκος γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Προβολή ταινίας 

«Οι απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου (Ελλάδα, 1981). Πρωταγωνιστεί ηθοποιός Μπέτυ Λιβανού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10

- 10 π.μ. «Ο έρωτας στον κινηματογράφο»

Εισηγήσεις: Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθέτης, «Η κινηματογραφική αφήγηση του έρωτα είναι θεατρικά εφικτή; Ένας πλάγιος λόγος για τη σχέση ή απόσταση των δύο τεχνών». Αννα Αφεντουλίδου, φιλόλογος - κριτικός λογοτεχνίας, «Συσχέτιση της εικόνας του ερωτικού σώματος στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Ο ρόλος της ερωτικής παρέκκλισης». Ειρήνη Σταματοπούλου, θεωρητικός κινηματογράφου, «Ο ερωτισμός ως ταυτότητα και ετερότητα: Ευρωπαϊκός και σύγχρονος αμερικανικός κινηματογράφος». Κώστας Καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας, «Ο έρωτας στον Παρατζάνοφ».

Προβολή βίντεο: Ανθολογία από σημαντικές ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου (20΄).

Συνέχεια εισηγήσεων: Ράνια Αντωνίου υποψήφια διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, «Η ιδιάζουσα ερωτική σχέση μεταξύ της Tristana και του donLope, μέσα από τον φακό του Luis Buñuel». Κωνσταντίνος Κυριακός, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών, «“Η άκρα αριστερά του έρωτα”: Οι ομοφυλόφιλες ταυτότητες στον ελληνικό κινηματογράφο». Βασίλης Βαφέας, σκηνοθέτης, «Περί έρωτος και φόβου». Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας - σκηνοθέτης,

«Ελληνικός κινηματογράφος: Η μετατροπή της κοινωνικής ταινίας σε κοινωνικό μελό, σε “ρεαλιστική” ταινία και, τέλος, σε ταινία σεξ».

- 5 μ.μ. Εργαστήριο «Μαθαίνω τον εαυτό μου καλύτερα με ταινίες μικρού μήκους».

Συντονιστής Αθανάσιος Τσαπέλης, εκπαιδευτικός, επιμορφωτής, πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Κω.

- 7.30 μ.μ. Τιμητική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας για τον βραβευμένο Μεσσήνιο κινηματογραφιστή Σάκη Μανιάτη.

Προβολή ταινίας

«Ε, Σταύρο! Ε, Μεχμέτ!» του Σάκη Μανιάτη (Ελλάδα, 1979, 23΄)

* Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Προσφωνήσεις: Δέσποινα Πάγκα ηθοποιός, Δημήτρης Καλαντίδης πρόεδρος Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Προβολή ταινίας

«Οι κινηματογραφιστές για τον Σάκη Μανιάτη» (70΄)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/10

10 π.μ. Επίσκεψη και ξενάγηση των κινηματογραφιστών στην κινηματογραφική Καλαμάτα, από την Ομάδα «Πάμε βόλτα».

* Στη φωτογραφία από αριστερά: Αντώνης Σταυριανέας, Αναστασία Λιόκουρα, Ελένη Αλειφέρη, Γιώργος Παπαδάτος