Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 15:41

Διάλεξη Λυγερού στους Γαργαλιάνους 

Γράφτηκε από τον
Διάλεξη Λυγερού στους Γαργαλιάνους 

 

Ο ελληνισμός είναι για τα δύσκολα και πάντα καταφέρνει να τα βγάζει πέρα σημείωσε στην διάλεξή του στους Γαργαλιάνους ο Νίκος Λυγερός, προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου της πόλης. Αναφέρθηκε διαχρονικά στον ελληνισμό και στα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν ιδιαίτερο έχοντας καταφέρει τόσα πολλά και έχοντας προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα.

Οσον αφορά το μέλλον, επισήμανε ότι και πάλι ο ελληνισμός μπορεί να τα καταφέρει να βγει από αυτή την κρίση και αυτό καθώς έχει όλα τα εργαλεία, απλώς χρειάζεται στρατηγική. Οπως σημείωσε, τα εργαλεία είναι οι ΑΟΖ και η αξιοποίησή τους, που δυστυχώς ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Τόνισε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται στρατηγική πολιτική και πολιτική βούληση, που μέχρι τώρα δεν έχουμε.

Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τον ιδιαίτερο λόγο του καθήλωσε το κοινό για περίπου δύο ώρες στην "Αποθήκη 186" που έγινε η εκδήλωση. Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουκία Πρεβεζάνου, ενώ το Νίκο Λυγερό παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς.

Αναφερόμενος στο θέμα της διάλεξης που είχε τίτλο «Ανασκόπηση Μέλλοντος Ελληνισμού» σε δηλώσεις τόνισε: «Αυτή η ανασκόπηση του μέλλοντος Ελληνισμού έχει σαν σκέψη και γνωστικό αντικείμενο τον Ελληνισμό βέβαια σε διαχρονικό επίπεδο, για να δούμε από τι έχουμε περάσει, να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε μερικά προβλήματα και ποιο είναι το μέλλον και οι προοπτικές με τα εργαλεία που διαθέτουμε, δηλαδή σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα των υδρογονανθράκων, οι προοπτικές όσον αφορά την καινοτομία, στοιχεία που αφορούν και τον ζεόλιθο, είναι εργαλεία στρατηγικής και ενέργειας που μας επιτρέπουν να δούμε ποια θα είναι η γεωπολιτική ισχύ του Ελληνισμού για το μέλλον, το άμεσο και το λιγότερο άμεσο. 

Θα το λέγατε εσείς ότι είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ απλώς ότι η στρατηγική μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που είναι σημαντικές αλλά δεν είναι αδιανόητες. Αρα θα βγούμε από την κρίση ειδικά όταν περάσουμε στο πλαίσιο το αοζικό και με αυτό το στοιχείο θα δούμε πώς μπορούμε να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη κι όχι απλώς μια οικονομία διαχειρίσιμη που να επιτρέπει μόνο και μόνο μία επιβίωση. Ο Ελληνισμός είναι της εξωστρέφειας και κατά συνέπεια πρέπει να παράγει ένα έργο που του επιτρέπει να είναι γνωστός στην ανθρωπότητα».

Αναφερόμενος ειδικά στους υδρογονάνθρακες επισήμανε: «Χωρίς αυτό θα συζητάμε απλώς πράγματα, μία λιτότητα που δεν έχει προοπτικές και μία εξοικονόμηση. Ενώ εμείς χρειαζόμαστε μια ανάκαμψη και μια ανάπτυξη και αυτό δε γίνεται με οποιαδήποτε εργαλεία. Χρειαζόμαστε εργαλεία υψηλής στρατηγικής και το θέμα της ΑΟΖ ανήκει σε αυτά. Αυτά τα εργαλεία τα έχουμε. Εχουμε και αποθέματα, έχουμε και στρατηγική και τεχνικό επίπεδο. Απλώς πρέπει να έχουμε λίγο και πολιτική. Κι εδώ λίγο τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί στην στρατηγική, δεν ψηφίζει ο καθένας. Στην πολιτική ψηφίζει ο καθένας και μερικές φορές είναι συγχυσμένος με αυτό που έκανε μετά. Αρα όταν θα έχουμε μία στρατηγική στην πολιτική μας και όχι μια στρατηγική πολιτική, τότε θα καταλάβουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα αρκεί να το θέλουμε κι εμείς. Είναι θέμα μόνο και μόνο πολιτικής βούλησης και δεν αφορά καν εχθρούς. Είναι πραγματικά μια πρωτοβουλία. Ο Ελληνισμός ήταν πάντοτε σ’ αυτό το πλαίσιο, θα το δείξουμε και ιστορικά. Πάντως θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αν εμείς το θελήσουμε πραγματικά και όχι να είμαστε μόνο διαχειριστές προβλημάτων».

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER